Quantcast
Channel: Blog – Autostol.dk
Viewing all 138 articles
Browse latest View live

Har du købt en Römer Dualfix? Se her, hvordan du skal forholde dig til testresultatet

$
0
0

Er du en af dem, der har købt/vil købe en Römer Dualfix og netop har set den nyeste 2014 autostol test, hvor Dualfix kun opnår 20%? Så er dette indlæg skrevet til dig.

Traditionen tro, udkom der en ny test af autostole her i maj 2014. Der var i denne udgave 28 stole med, men Dualfix var nok den, som flest forældre ventede på (skarp forfulgt af Maxi Cosi 2way Pearl).

Desværre fik Dualfix et trist resultat med en samlede score på kun 20% – det er altså kun 2% fra, at ADAC faktisk ville fraråde stolen.

Det var ikke det resultat vi alle havde forventet og det kom også meget bag på Römer.

Derfor har jeg taget et dybere kig ned i testen, så vi kan få klarlagt, hvor problemer er og om du fortsat kan bruge stolen.

 

Et dybere kig ned i testresultatet

Dualfix er blevet testet både fremad og bagudvendt selvom der står ”fremadvendt montering” i testen. Dette skyldes, at ADAC tester begge veje, men kun viser det dårligste resultat. Resultatet for Dualfix bagudvendt er et helt andet jf. Römer (jeg håber, at Römer vil offentliggøre det senere).

I crashtesten bliver stolen udsat for både frontal- og sidekollisioner. Dualfix fik ”lav risiko ved frontalkollisioner” og ”medium risiko ved sidekollisioner”.

Dualfix klare sig også fint i kategorierne skadelige stoffer, betjening og ergonomi, hvor det bemærkes, at der er meget lille risiko for fejlmonteringer.

Det lyder jo godt – men hvad er så problemet med Dualfix?

Problemet med Dualfix er, at det er blevet observeret, at der kan være problemer med, at spænde nyfødte og børn op til 6 mdr. korrekt fast. Altså at selerne ikke kan strammes godt nok, hvis barnet er under 6 mdr.

Det er ikke noget som kan testes i ADAC testen, da de ikke har så små test dukker. De mindste dukker vejer 9 kilo. Derfor er det noget, som er blevet observeret og ikke noget som er registeret i crash testen.

Jf. nedenstående skrivelse, har Römer selv fortaget test med dukker, som svarer til børn på 0-6 mdr. og de har ikke oplevet problemer med selerne.

Så det kan sagtens være, at observationerne er korrekte, men Römers egne tests viser, at det ikke har betydning – så hvad der er korrekt, står stadig lidt i det uvisse.

Römer har, lige fra Duafix kom på markedet, anbefalet først, at bruge stolen fra barnet er 6 mdr. Dette for, at yder den optimale sikkerhed og komfort for barnet.

 

Hvilken betydning har testresultatet for dig, som har købt stolen?

Hvis dit barn er over 6 mdr. og du anvender stolen bagudvendt, vil jeg ikke mene, at der er et problem med, at bruge stolen. Er dit barn 15+ mdr. og en fornuftig størrelse, vil du også kunne vende stolen fremadvendt, da der så ikke er problemer med selerne. De kan strammes og kan sagtens holde dit barn spændt fast.

 

Hvilken betydning har testresultatet for dig, som ikke har købt stolen?

Er du på udkig efter en stol, som du kan bruge fra dit barn er nyfødt og til 3-4 års alderen, er det ikke Dualfix du skal købe. Der er andre og bedre modeller på markedet. Men er dit barn vokset ud af babystolen (0-13 kg. stolen), er Dualfix en oplagt mulighed, da du kan sætte barnet over i en større bagudvendt stol. Se endvidere bemærkningerne til dem som har købt stolen.

Når stolen anvendes bagudvendt kan man sikre stolen mere ved, at lade den stå helt op af passagersædet. Har du spørgsmål til montering af bagudvendte autostole, kan du med fordel kontakte Lena Larsen her.

 

Bør du købe en Römer Dualfix?

Min konklusion er, at hvis dit barn er over 1 år (eller af en fornuftig størrelse) er der ingen problemer med, at købe en Dualfix. Du bør ikke anvende den til nyfødte, da der er en betydelig risiko forbundet hermed, men ellers er der ikke en risiko ved stolen, som gør, at man ikke bør købe den.

 

Jeg har talt med Charlotte Trenckner fra Römers danske afdeling ang. ovenstående og hun har også sendt denne pressemeddelelse fra Römer, som ligger til grund for indlægget. 

The post Har du købt en Römer Dualfix? Se her, hvordan du skal forholde dig til testresultatet appeared first on Autostol.dk.


Test af autostole i praksis

$
0
0

Vil du vide mere om autostol tests og hvordan de udføres, kan du læse mere i denne artikel, som er nr. 2 ud af 3 omkring test af autostole. Du vil blive klogere på, hvordan testen er opbygget og hvordan man i praksis udfører testen.

Fik du ikke læs den første artikel, kan du finde den her:

Hvem tester autostole og hvor kan man se test resultater?

 

Hvor tit bliver der testet autostole

Test resultaterne bliver offentliggjort i juni måned og som regel er der i november et opsamlingsheat, hvor de sidste resultater kommer med og dem fra juni måned bliver præsenteret igen.

Det er producenterne selv, der vælger, hvilke autostole de vil have testet, men som forældrene er i dag, er producenterne næsten nødt til, at lade alle autostole teste, da de fleste forældre ikke vil købe en autostol, der ikke er testet.
 

Hvilke områder testes og hvordan er de bygget op

Autostol testene er blevet meget grundige og der testes på en lang række områder. Autostol testene er delt op i 4 hovedgrupper samt et samlet resultat. Der gives fra 1-5 stjerner i hver hovedgruppe:

-          Sikkerhed (50 %)
-          Brugervenlighed (40%)
-          Rengøring/Finish (10%)
-          Kemikalier (tæller kun med, hvis negativ)
-          Samlet bedømmelse (100%)

Hvis man ser på test resultaterne for perioden 2007-2010 er kemikalier ikke med, men komfort vises i stedet. Komfort er i 2011 og i de kommende test, lagt ind under ”brugervenlighed”.

De overordnede grupper, viser testresultaterne for alle de underliggende test resultater, som udføres under hver hovedgruppe. Så hvis du vælger en autostol med 4-5 stjerner i de overordnet grupper, kan du altså være sikker på, at den har scoret godt i de underliggende tests.

Underliggende test resultater

For at du kan danne dig et overblik over, hvor grundig autostol testen er, kan du her se, hvor mange punkter/områder, som testen kommer ind omkring:

 

Sikkerhed Brugervenlighed Rengøring/finish Skadelige kemikalier
Fronttalkollision 64 km/t Risiko for forkert montering Rtengøring PAH
Sidekollision 50 km/t Fastsspænde barnet Håndværksmæssig udførsel Betræk
Sædets konstruktion Installation i bilen Ftalater
Seleføring Justering af størrelse Flammehæmmere
Stabilitet på bilsædet Brugermanual Phenolforbindelser
Plads i autostolen Organisk tin
Hovedstøtte Farvestoffer
Nødvendig plads i bilen Formaldehyd
Siddeposition Bromerede flammehæmmere
Komfort for barnet Tungmetaller
Benstøtte
Polstring
Barnets udsyn

 

Hvis du vil se de underliggende test resultater for de enkelte autostole, er TÆNK’s test oversigt pt. den eneste mulighed, men de vil også i løbet af 2014 blive offentliggjort på Autostol.dk’s autostol test oversigt.

Hvordan foregår den fysiske test

Autostolene bliver i dag fastspændt i et råt karrosseri af en Opel Astra H 5-dørs. Karrosseri er fastspændt på en stor stålslæde, der sendes af sted og nedbremses brat fra 64 km/t, hvilket svarer til en front kollision direkte mod en barriere. Det samme gør man med side kollisioner, men her er hastigheden 50 km/t.

Test resultaterne forudsætter, at autostolen er korrekt monteret og gælder for lige netop DEN stol, i DEN bil og med DET barn og derfor kan man ikke overfører testresultaterne 100% til ens egen bil. Dog kan test resultaterne sagtens bruges som en rettesnor, da der ikke er de store afvigelser.

Det er Tyske ADAC der står for den ovenstående test, hvilket også er den dynamiske test af autostole.

Den praktiske test med, at sætte rigtige børn i autostolene og se, hvordan barnet siddet mv. foretages af den østrigske automobilklub sammen med den schweiziske automobilklub.

Test af bagudvendte autostole

De bagudvendte autostole klarer sig altid dårligt i de store tests fra ADAC og ICRT, og det skyldes, at de tester stolene fremadvendt selvom de også kan anvendes bagudvendt og derfor kan man ikke direkte sammenligne dem med de fremadvendte austole.

(Området vil ikke blive behandlet yderligere her, men kommer med i fokus serien omkring bagudvendte autostole, som er under udarbejdelse af vores danske ekspert på området.)

Hvis du har spørgsmål til ovenstående eller spørgsmål omkring den praktiske del omkring test af autostole, er du mere end velkommen til at skrive nedenfor.

Kan også være, at der er områder du hellere vil have uddybet end ovenstående og så vil jeg meget gerne gøre det.

Tredje og sidste indlæg om test af autostol finder du her:

Derfor er “test vindere” ikke altid bedst!

——————– Update ——————–

Lena skrev indlægget på hendes blog og kan læses her:
http://www.sikkerautostol.dk/2010/09/testresultater/

Her går hun lidt mere i dybten med testen og den mere tekniske del + hun har set nærmere på testen af de bagudvendte autostole

The post Test af autostole i praksis appeared first on Autostol.dk.

Derfor er autostol ”Test vinderne” ikke altid bedst!

$
0
0

I det tredje og sidste indlæg om test af autostole (for denne gang) vil jeg se på, hvorfor test vinderne ikke altid er det bedste valg, hvorfor test resultaterne skal ses samlet.

Fik du ikke læst de to andre indlæg, kan du læse dem her:

Hvordan testen er opbygget, hvad testes der for og hvordan udføres den.

Test af autostole i praksis.

Ikke alle autostole testes

Det er ikke alle autostole, der testes hvert år – det er kun de nye modeller eller nye udgaver af gamle modeller og kun de modeller som producenterne vælger.

Derfor kan det sagtens være, at der det ene år kun testes dårlige modeller og derved kan en dårlig model blive udråbt til ”Test vinder”.

TÆNK og Autostol.dk sætter kun ”Test vinder”/ ”Bedst i test” på de autostole, der faktisk er de bedste. Autostol.dk sætter f.eks. kun ”Test vinder” på de autostole, der samlet set har fået bedst bedømmelse i hver vægtklasse. Altså er ”Test vinderen” hos os, den autostol i en bestemt vægtklasse, som har fået de bedste testresultater.

Producenterne går MEGET op i ”Test Vinder”

Producenterne gør ikke som TÆNK og Autostol.dk – de bruger resultaterne fra de enkelte år. Når der hvert år tilføjes nye testvindere, er der jo mange flere testvindende stole samlet set. Altså mange flere stole, at sætte testvinder-klistermærket på.

Men på den måde, Autostol.dk gør det, er der kun én testvinder i hver kategori: Den stol, som har scoret bedst blandt alle tests i løbet af de seneste år.

Lige så snart ADAC og Stiftung Warentest er færdig med deres test og resultaterne bliver offentliggjort, er producenterne hurtige til, at vise, at lige netop deres stol(e) blev bedst testet i år.

F.eks. blev Cybex Solution X-Fix bedst testet i efteråret 2011 og det har Cybex været gode til at gøre opmærksom på. Cybex har indsat nedenstående ”Test vinder” resultater på deres produktsider og i diverse kataloger mv.

Du kan ikke bruge testresultaterne for et enkelt år til noget

Hvis du blot ser på test vinderne det enkelt år, kan du ende med, at købe en dårlig stol. Oplever du, at en sælger i en babybutik udelukkende fokuserer på det seneste års testresultat, skal du huske, at du ved bedre. Du finder den sikreste stol ved, at se på vinderen af samtlige års tests – ikke ved kun at fokusere på de få stole som er testede i seneste runde.

Som det ses i nedenstående oversigt, kan der være stor forskel i, hvor mange procent de enkelte stole har fået - de er alle test vindere!

Procenten er et udtryk for det samlet test resultat, som Autostol.dk og TÆNK har valgt at vise som et procent tal. Dette for at gøre det nemmere at sammenligne autostolene. Der gives f.eks. 4 stjerner i intervallet 60-78% og derfor synes jeg det er mere relevant, at vise en procentsats, så man kan se, om det er en stol med 4 stjerner i den gode eller dårlige ende.

 

Vægtklasse
År
0-13 kg. 0-18 kg. 9-18 kg. 9-36 kg. 15-36 kg.
(0-15 mdr.) (0- 4 år) (9 mdr. til 4 år) (9 mdr. til 12 år) (4 til 12 år)
2014 84% 70% 72% 54% 70%
2013 74% 70% 82% 74% 76%
2012 78% 2% 78% 70% 74%
2011 82% 64% 60% 74% 76%
2010 78% - 78% 70% 74%
2009 78% 70% 70% 52% 70%
2008 80% 70% 70% 68% 74%
2007 82% 52% 78% 56% 76%
Der gives fra 0-100%, (ingen autostol har fået mere end 84%)Markeret med fed = Recaro Young Sport
- = ingen autostole i vægtklassen er testet

Som det ses i skemaet, er der altså stor forskel på, hvor godt de enkelte ”Test vindere” har klaret sig. I vægtklasserne 0-13 kg. og 15-36 kg. er der ikke så stor forskel, hvorfor en test vinder i disse klasse er = en god og sikker stol. 

Men i de andre vægtklasser, er det ikke nok bare at købe en ”Test vinder”.

Det er derfor, det er så vigtigt, at se på en samlet test oversigt - Se en fuld autostol test oversigt her.

Recaro Young Sport – et godt eksempel på en dårlig ”Test vinder”

Recaro Young Sport fik med deres ”Test vinder” stempel, rigtig mange forældre til at købe den. Da Recaro Young Sport som sådan ikke fejler noget, har det betydet, at forældrene anbefaler den til alle – for det er jo en ”Test vinder”.

Da det først var i 2010, at mavepudesystemet fra Cybex og Kiddy kom frem, har Recaro Young Sport haft et forspring på flere år, hvilket har betydet, at det er den mest populære autostol i vægtklasen 9-36 kg.

Men test resultat lyver ikke. Selvom Recaro Young Sport er en ”Test Vinder”, er den stadig testet betydelig dårligere end de nye stole med mavepudesystem.

Når mavepudesystemet begynder, at vinde mere indpas herhjemme, vil jeg tro, at Recaro Young Sport går en svær tid i møde og Recaro bliver nødt til at komme op med en ny model af deres mest populære model.

Kan du så bruge testet resultaterne?

Som det ses af ovenstående og ud af eksemplet med Recaro Young Sport, er det altså nødvendigt, at se på en samlet oversigt af test resultater, for at være sikker på, at du faktisk vælger en god og sikker autostol. Både TÆNK og Autostol.dk viser en samlet test oversigt.

Derudover forudsætter test resultaterne, at autostolen er monteret korrekt og gælder faktisk kun for lige netop DEN stol, i DEN bil og med DET barn og derfor kan du ikke overfører testresultaterne 100% til ens egen bil. Men du kan alligevel godt bruge test resultaterne.

- De kan nemlig bruges som en rettesnor, da der ikke er de helt store afvigelser.

Hvor vigtige er test resultater for dig – ser du på test resultaterne inden du køber autostol eller stoler du mere på anbefalinger fra venner og butikspersonale – eller er det en blanding?

- Lad og få en debat i gang omkring test resultaterne.

 

The post Derfor er autostol ”Test vinderne” ikke altid bedst! appeared first on Autostol.dk.

Hvem tester autostole og hvor kan man se test resultater?

$
0
0

Området er noget som optager rigtig mange forældre og medierne er også gode til, at skrive om dem. TÆNK og FDM skriver at ”Vi har testet”, men har de nu også det og hvor kan du se test resultaterne?

Test af autostole, er det meget stort område, og jeg har derfor valgt, at dele området op i 3 blogindlæg, hvor det første er dette.

Så står du og skal købe en autostol og er test resultaterne vigtige for dig, ja så er dette og de kommende indlæg ikke til, at komme uden om – dem skal du simpelthen læse.

Hvad kan du forvente af de 3 indlæg?

Det første indlæg, som du kan læse nedenfor, handler om, hvem der tester autostolene, hvor du kan se dem og et lille spare tip.

Det andet indlæg, vil have lidt mere teknisk karakter, da der er fokus på selve testen – Hvordan testen er opbygget, hvad testes der for og hvordan udføres den.

Det tredje indlæg, hjælper dig til, at læse test resultaterne korrekt og beskriver, hvad du skal være opmærksom på og hvorfor ”Test vindere” ikke altid er bedst!

Læs det her og de kommende indlæg og du vil blive meget klogere på test af autostole.

Hvem tester autostolene?

Herhjemme tror de fleste, at det er TÆNK og FDM, der laver autostol tests, men det er det faktisk ikke i virkeligheden, de viser dem godt nok, men de laver dem ikke selv.

FDM får materialet fra tyske ADAC, der foretager den dynamiske test, hvor man placere dukker med måleudstyr i autostolene, mens den østrigske automobilklub sammen med den schweiziske tager sig af de praktiske test med, at placere levende børn i stolene. Det tyske Stiftung Warentest er også med i udformningen af materialet.

TÆNK er tilknyttet noget, der hedder ICRT (”International Comsumer Research and Testing”) og det er derfra de får de fleste af deres tests fra. Der er Stiftung Warentest en vigtig partner.

FDM og TÆNK deltager normalt ikke på anden måde end ved, at oversætte de identiske, fremsendte rapporter – det er altså samme test resultater som TÆNK og FDM viser – og de samme som vises her på siden!

(Der har dog været et par enkelte gange, hvor Norden selv har finansieret test af bagudvendte stole, da de ikke har samme interesse sydligere i Europa.)

 

Hvor kan jeg se test resultaterne og hvad viser de?

Hvis du gerne vil se test resultaterne på dansk, er der 3 muligheder, hvor af 2 er gratis.

TÆNK tager 70 kr. for, at du kan få adgang til den nyeste autostol test og en oversigt over alle tidligere testet autostole. TÆNK viser de korrekte antal stjerner fra test resultaterne og omregner de samlede test resultater til en procentsats, så man bedre kan sammenligne dem. Under hver autostol, kan du se de underliggende test resultater.

FDM viser test resultaterne helt gratis, men har fra 2011 valgt, at lave deres egen omregning fra 5-stjernesystemet til et 6-stjernesystem. Da det ikke er muligt, at omregne testresultaterne 100% kan der således være en afvigelse i forhold til den rigtige test. FDM viser ikke de underliggende test resultater.

Autostol.dk viser også gratis autostol test resultater og baserer dem på de samme data fra ADAC som FDM og TÆNK. Autostol.dk viser en samlet testoversigt med alle testede autostole (som TÆNK), hvor du kan sammenligne procenttallene. Derudover kan du også se test resultaterne fra de enkelte år og for de enkelte producenter. Senere bliver test oversigten udbygget med de underliggende test resultater, som du også ser på TÆNK.

Spare tip

Hvis du vil spare penge på den fulde testoversigt, med alle under resultaterne som TÆNK viser, kan du finde dem billigere i England eller Tyskland. Det er de samme resultater som TÆNK’s da de er medlemmer af samme forening ICRT. Test.de viser alle autostol test resultaterne for 5 Euro og Which.co.uk tager 1 pund (løbende abonnement så husk at afmelde!).

Var du klar over, at TÆNK og FDM ikke selv testede autostole og at det var samme test resultater – skriv en kommentar nedenfor og deltag i debatten.

 

The post Hvem tester autostole og hvor kan man se test resultater? appeared first on Autostol.dk.

Fejl montering dræber. Læs hvor farlig løse seler er!

$
0
0

Elefant

Nu skal du høre. Det er ikke nok at købe den sikreste autostol.

Jeg havde en voldsomt ubehagelig oplevelse til et seminar hos Statens Vej- og Transportforskningsinstitut i Sverige. De ville vise os, at en norsk undersøgelse talte sandt. De havde undersøgt 13 ulykker med døde børn, og forkert montering af selerne i autostolene dræbte uanset om farten var normal eller høj.

Tænk lige over det. Farten havde ikke betydning.

I Sverige fik jeg syn for sagen. De viste os billeder fra virkeligheden. Døde børn i færdselsuheld.

Uden at gå for meget i detaljer, kan jeg sige, at en baby, hvis sele ikke er stram nok i autostolen, kan ryge ud af den, slå hovedet mod nakkestøtten og så flyve rundt i bilen.

Et større barn på 15-36 kilo, som ikke sidder rigtigt i autostolen, kan få skåret maven og de indre organer op af sikkerhedsselen, fordi den ikke sidder rigtigt over hoften og skulderen.

Jeg er virkelig ked af at skulle male de her billeder for dig. På samme måde er jeg også ked af selv at have set dem.
Men de er vigtige.

Vi må undgå at den slags sker!

Under beregningen kan du læse, hvordan dit barn skal monteres – alt efter vægtklasse!

Beregn: Hvor meget vejer dit barn ved et sammenstød?

Dit barn bliver voldsomt tungt ved et sammenstød. Det er derfor, at løse eller forkert monterede seler er farlige.
Prøv at indtaste dit barns vægt og en hastighed, hvor et sammenstød kunne ske:

Vægt (kg.)

Hastighed (km/t)

Ved et sammenstød vejer dit barn nu det samme som en YYYXXX kg.
Kan selen holde på en YYY?

Husk at montere dit barn korrekt. Fejlmontering er skyld i dødsfald

Du kan læse mere om de norske undersøgelser her og her .

Hvor stramme skal selerne være?

Du kan næsten ikke stramme selerne nok. Eller som Tommy Pettersson (autostolekspert hos VTI i Sverige) siger ”Du strammer selerne til barnet siger det gør ondt. Så strammer du selerne lidt mere, så barnet gisper efter vejret og når børnene bliver blå i hovedet – så ved du, at selerne sidder stramt nok” – det skal selvfølgelig ikke tages bogstaveligt, men giver et godt billede af, hvor stramme selerne skal være.

Hvordan skal selerne være i en 0-13 kg. autostol?

Det er vigtigt, at selerne kommer ud op over skuldrene – og altså ikke nede fra ryggen. Herudover skal selerne strammes, så du maksimalt kan få en flad hånd ind mellem barnet og selerne. Kan du få mere skal selerne strammes mere.

Hvordan skal selerne være i en 9-18 kg. autostol?

Her er det også vigtigt, at selerne kommer op over skuldrene og sidder stramt ind til barnet. Der må kun være plads til en flad hånd mellem barnet og selerne. Da barnet typisk vender fremad i 9-18 kg stolen, er det vigtigt, at barnet ikke kan nå sædet foran med fødderne. Selerne er bygget til, at kunne give sig, så barnet ved en kollision vil flyve fremad. Sidder barnet for tæt på sædet foran, vil det kunne slå hoved ind i sædet foran og det øger risikoen for fatale skader. Ryk sædet foran frem – også selvom det medfører mindre komfort for passageren.

Ovenstående er desværre ikke muligt i ret mange biler. Men derfor kan man godt bruge tankegangen. Dit barn skal have mest muligt plads og dem foran må sidde mindre komfortabel.

Hvordan skal selerne være i en 15-36 kg. autostol eller selepude?

I denne størrelse, er det vigtigt, at selerne sidder korrekt, og dit barn forstår at sidde korrekt!

Bilens 3-punktsele består af en hoftesele og en skrå sele. Hofteselen skal sidde henover barnets hofte, da barnet er stærkt her. Sidder selen længere oppe (forbi barnet fx sover og glider ned), er der som nævnt i indledningen risiko for, at selen skærer maven op og ødelægger de indre organer.

Den skrå sele skal komme ud over skulderen og gå ned over skulderen og henover maven. Det er vigtigt, at den ikke sidder på halsen og barnet må på ingen måde tage selen nedenunder armen.

Selerne er bygget til at kunne strække sig

Selvom selerne er stramme, er de på samme tid bygget til, at kunne udvide sig, så barnet ikke sidder 100% fast og det kun er hovedet, der flyver fremad. Men løse seler giver barnet mere plads at ”flyve” på og øger risikoen for, at barnet ryger ud af autostolen.

Det er også denne egenskab, der gør, at barnet kan ramme sædet foran og du derfor skal rykke passangersædet fremad.

Samme egenskab har bilens alm. 3-punksele, og er autostolen monteret med bilens 3-punkt-seler, er det ikke kun selerne i autostolen, der kan strække sig, men også bilens sele. Det betyder, at selemonterede autostole ved kollisioner kan flyve endnu længere fremad. Så har du en selemonteret stol, skal du faktisk have passangersædet endnu længere frem.

Fakta og beregninger

Tests i virkeligheden viser, at ovenstående resultater (som er matematisk beregnet) er langt værre og barnet vil altså komme til at veje mere.

Der er også en masse faktorer, som bilens deformationszone , hvordan du rammer genstanden og mange andre faktorer, der spille ind i en virkelig ulykke. Ovenstående er således kun vejledende og vil varierer fra bil til bil og fra ulykke til ulykke.

Vægtforøgelsen er beregnet ved, at omregne km/t til m/s.
m/s skal herefter opløftes i anden. Det tal som kommer frem af denne omregning og opløftning, skal divideres med tyngdeaccelerationen (9,81). Resultatet er den værdi, som barnets vægt forøges med.

Se mere i Maltes svar på mit spørgsmål.

Malte henviser til autostol testen og de resultater kan du se her – der oplyses ikke de ting, som Malte skriver, da det kun er forbeholdt autostol producenterne.


The post Fejl montering dræber. Læs hvor farlig løse seler er! appeared first on Autostol.dk.

Undersøgelse: Dækker forsikringsselskaberne dine autostole?

$
0
0
Hvorfor er i ligeglad med mig?

Hvorfor tænker flere af forsikringsselskaberne ikke på mig?

 

Vi har undersøgt sagen – få svaret her! De 14. største forsikringsselskaber har deltaget i undersøgelsen og flere svar er chokerende!

Man kunne tro, at på et område som autostole, var forsikringsselskabernes dækning rimelig ens, da de alle gik op i børnesikkerhed. Dette er desværre ikke tilfældet, som du kan se i nedenstående sammenligning.

Der er således stor forskel i, hvornår de enkelte selskaber går ind og vurdere, at en stol er totalskadet og skal erstattes – lige fra det selskab, der skifter jf. eksperternes og producenternes anbefaling (Römer anbefaler ved kollisioner over 10 km/t og Maxi Cosi anbefaler over 30 km/t og stolen skal skiftes) til dem, der næsten kun skifter ved synlige skader eller dem, som jeg synes er værst, kræver at kunden skal bevise, at der er sket en skade på stolen – for hvordan skal man som alm. forbruger kunne bevise det?

Da jeg sendte mine spørgsmål af sted til forsikringsselskaberne, havde jeg en ide om, at der måske var en forskel i dækningerne – men havde ikke forstillet mig, at der var så stor forskel.

Så læs nedenstående og se, hvordan dit forsikringsselskab dækker.

Du kan læse her, hvorfor det er vigtigt, at du skifter stolen ved kollisioner.

Undersøgelsens vindere og tabere

Der er ingen tvivl om, at undersøgelses store vindere blev FDM/Runa/Bauta/Lærerstandens Brandforsikring (samme forsikringsselskab) og TopDanmark/Danske Forsikring. Hos disse selskaber er børnenes sikkerhed 1. prioritet og du får dækket din autostol uden problemer. De følger producenternes anbefalinger og erstatte efter bare det mindste uheld.

Hvis man ser på taberne, er der heller ingen tvivl om, at det er Tjenestemændens Forsikring(TJM)/Tryg og GF Forsikring.

TJM og Tryg fordi de kun dækker ved større bilskade. Var autostolen tom ved kollisionen, dækker de kun synlige skader.

GF Forsikring fordi de har lagt ansvaret over på kunden. Det er således dig, der skal påvise, at der er sket en skade på autostolen – og det kan jo være svært!

Alle forsikringsselskaberne dækker sig godt nok indunder, at “tvivl, skal komme kunden til gode”, men det betyder bare, at de først følger nedenstående svar og brokker kunden sig, så kan det være, at de erstatter stolen.

Dækkes autostolen af bilforsikringen (kasko), indboforsikringen eller anden forsikring?

GF forsikring: Dækkes af bilens kaskoforsikring (autogenstand)

Gjensidige: Dækkes af bilens kaskoforsikring (autogenstand)

Nykredit Forsikring: Dækkes af bilens kaskoforsikring (autogenstand)

Alm. Brand: Den lille autostol (0-13 kg) og alm. selepuder (15-36 kg. uden ryglæn) er dækket af både indboforsikringen og bilens kaskoforsikring (indboforsikringen giver bedst dækning). Øvrige stole er kun dækket af bilens kaskoforsikring.

Codan: Dækkes af bilens kaskoforsikring (autogenstand)

IF: Dækkes af bilens kaskoforsikring (autogenstand)

Alka: Vil ikke være med

Topdanmark: Dækkes af bilens kaskoforsikring (autogenstand)

Danske Forsikring: Dækkes af bilens kaskoforsikring (autogenstand)

Tryg: Dækkes af bilens kaskoforsikring (autogenstand)

Tjenestemændens forsikring: Den lille autostol (0-13 kg) er dækket af både indboforsikringen og bilens kaskoforsikring. Øvrige stole er kun dækket af bilens kaskoforsikring.

FDM Forsikring; Den lille autostol (0-13 kg) er dækket af både indboforsikringen og bilens kaskoforsikring. Øvrige stole er kun dækket af bilens kaskoforsikring. Har du en autostol, men ingen bil – vil alle størrelser være dækket under indboforsikringen.

Lærerstandens Brandforsikring: Den lille autostol (0-13 kg) er dækket af både indboforsikringen og bilens kaskoforsikring. Øvrige stole er kun dækket af bilens kaskoforsikring. Har du en autostol, men ingen bil – vil alle størrelser være dækket under indboforsikringen.

Runa Forsikring: Den lille autostol (0-13 kg) er dækket af både indboforsikringen og bilens kaskoforsikring. Øvrige stole er kun dækket af bilens kaskoforsikring. Har du en autostol, men ingen bil – vil alle størrelser være dækket under indboforsikringen.

Bauta Forsikring: Den lille autostol (0-13 kg) er dækket af både indboforsikringen og bilens kaskoforsikring. Øvrige stole er kun dækket af bilens kaskoforsikring. Har du en autostol, men ingen bil – vil alle størrelser være dækket under indboforsikringen.

<– Få forsikringstilbud –>

Dækker Jeres forsikring kun ved synlige skader?

GF forsikring: Der vil altid være tale om en konkret vurdering fra gang til gang. Udgangspunktet er dog, at der skal være sket en påviselig*** skade på autostolen.

Gjensidige: Der vil altid være tale om en konkret vurdering fra gang til gang.

Nykredit Forsikring: Der vil altid være tale om en konkret vurdering fra gang til gang.

Alm. Brand: Nej den dækker både synlige og usynlige skader. Ved “usynlige” skader, skal det dog være sandsynligt**, at skaden, der er sket, har medført en påvirkning af autostolens sikkerhed.

Codan: Det er ikke et krav, at autostolen er synligt beskadiget. Vi vurderer det konkret bl.a ud fra, hvad der er sket ved færdselsuheldet.

IF: Mangler svar

Alka: Ville ikke være med 

Topdanmark: Autostolen behøver ikke have synlige skader. Det er nok, at den har været involveret i et uheld

Danske Forsikring: Autostolen behøver ikke have synlige skader. Det er nok, at den har været involveret i et uheld

Tryg: Vi dækker autostole ved større skader på bilen pga. sikkerheden. Ved mindre bilskade vurdere vi, at der ikke er risiko for skader på autostolen, hvorfor de ikke erstattes. Tvivl kommer dog kunden til gode.

Tjenestemændens forsikring: Babystolen (0-13 kg): Vi dækker autostole ved større skader på bilen pga. sikkerheden. Ved mindre bilskade vurdere vi, at der ikke er risiko for skader på autostolen, hvorfor de ikke erstattes. Andre størrelse: Ja, vi dækker kun synlige skader.

FDM Forsikring: Vi dækker alle synlige og usynlige skader, hvis autostolen sad i bilen under en kollision med mere end 10 km/t.

Lærerstandens Brandforsikring: Vi dækker alle synlige og usynlige skader, hvis autostolen sad i bilen under en kollision med mere end 10 km/t.

Runa Forsikring: Vi dækker alle synlige og usynlige skader, hvis autostolen sad i bilen under en kollision med mere end 10 km/t.

Bauta Forsikring: Vi dækker alle synlige og usynlige skader, hvis autostolen sad i bilen under en kollision med mere end 10 km/t.

<– Få forsikringstilbud –>

Ud fra hvilken definition vurderer I, om der er tale om totalskade eller reparation - hvis I finder reparation forsvarligt?

GF forsikring: Ingen reparation. Totalskade vil være en vurdering fra gang til gang, men skaden skal være påviselig***. Parkeringsskader vil ikke blive vurderet som totalskadet.

Gjensidige: Det er en konkret vurdering fra sag til sag. Oftest udskiftes autostolen fremfor reparation da det, udover evt. brud på sikkerhed, også rent økonomisk er den løsning kunderne fortrækker.

Nykredit Forsikring: Det er en konkret vurdering fra sag til sag. Oftest udskiftes autostolen fremfor reparation da det, udover evt. brud på sikkerhed, også rent økonomisk er den løsning kunderne fortrækker.

Alm. Brand: Ingen reparation. Totalskade vil være en vurdering fra gang til gang. Ved usynlige skader, skal skaden være sandsynlig**.

Codan: Ingen reparation. Det er vores holdning at en autostol ikke kan repareres. Vi vurderer det konkret bl.a ud fra, hvad der er sket ved færdselsuheldet. Jo kraftigere uheld desto større er risikoen for, at der er sket en beskadigelse.

IF: Mangler svar

Alka: Ville ikke være med 

Topdanmark: Ingen reparation. Gør kunden i skadesopgørelsen krav på en ny autostol, så dækker vi som udgangspunkt en ny stol.

Danske Forsikring: Ingen reparation. Gør kunden i skadesopgørelsen krav på en ny autostol, så dækker vi som udgangspunkt en ny stol.

Tryg: Vil ikke svare på spørgsmålet 

Tjenestemændens forsikring: Som udgangspunkt er der altid tale om totalskade, da det sjældent vil kunne betale sig/være muligt at reparere.

FDM Forsikring: Vi fortager kun reparation når der er tale om kosmetiske skader (revner på betræk ol.) og vi er sikre på, at sikkerheden ikke er forringet. Er der mistanke om det, vil vi erstatte stolen.

Lærerstandens Brandforsikring: Vi fortager kun reparation når der er tale om kosmetiske skader (revner på betræk ol.) og vi er sikre på, at sikkerheden ikke er forringet. Er der mistanke om det, vil vi erstatte stolen.

Runa Forsikring: Vi fortager kun reparation når der er tale om kosmetiske skader (revner på betræk ol.) og vi er sikre på, at sikkerheden ikke er forringet. Er der mistanke om det, vil vi erstatte stolen.

Bauta Forsikring: Vi fortager kun reparation når der er tale om kosmetiske skader (revner på betræk ol.) og vi er sikre på, at sikkerheden ikke er forringet. Er der mistanke om det, vil vi erstatte stolen.

<– Få forsikringstilbud –>

Ved totalskade erstatter I så efter nypris på samme mærke/model eller nærmest tilsvarende?

GF forsikring: Autostolen erstattes til dagsværdi*

Gjensidige: Autostolen erstattes til dagsværdi*

Nykredit Forsikring: Autostolen erstattes til dagsværdi*

Alm. Brand: Ved autostole dækket af inboforsikringen: Autostole mindre end 2 år gammel erstattes fuld ud. Dvs. den erstattes til genanskaffelsesprisen for en tilsvarende autostol (samme mærke og model hvis muligt, og ellers den model, der har afløst den beskadigede autostol). Hvis autostolen er mere en to år dækkes den til dagsværdi*.
Autostole dækket af kaskoforsikringen: Autostolen erstattes til dagsværdi*

Codan: Autostolen erstattes til dagsværdi*

IF: Mangler svar

Alka: Ville ikke være med

Topdanmark: Autostolen erstattes til dagsværdi*

Danske Forsikring: Autostolen erstattes til dagsværdi*

Tryg: Autostolen erstattes til dagsværdi*

Tjenestemændens forsikring: På indboforsikring dækker vi samme mærke/model med nyprisen. Hvis stolen er over 2 år gammel erstattes til dagsværdi* På bilforsikring dækker man nypris det første år, herefter dagsværdi*.

FDM Forsikring: Der erstattes med genlevering af en tilsvarende**** autostol eller kontanterstatning svarende til genanskaffelsesprisen for tilsvarende nye autostole. Ved særlige tilfælde kan der være tale om et fradrag/værdiforringelse, hvis fx stolen ikke var 100% funktionsdygtig inden skaden.

Lærerstandens Brandforsikring: Der erstattes med genlevering af en tilsvarende**** autostol eller kontanterstatning svarende til genanskaffelsesprisen for tilsvarende nye autostole. Ved særlige tilfælde kan der være tale om et fradrag/værdiforringelse, hvis fx stolen ikke var 100% funktionsdygtig inden skaden.

Runa Forsikring: Der erstattes med genlevering af en tilsvarende**** autostol eller kontanterstatning svarende til genanskaffelsesprisen for tilsvarende nye autostole. Ved særlige tilfælde kan der være tale om et fradrag/værdiforringelse, hvis fx stolen ikke var 100% funktionsdygtig inden skaden.

Bauta Forsikring: Der erstattes med genlevering af en tilsvarende**** autostol eller kontanterstatning svarende til genanskaffelsesprisen for tilsvarende nye autostole. Ved særlige tilfælde kan der være tale om et fradrag/værdiforringelse, hvis fx stolen ikke var 100% funktionsdygtig inden skaden.

<– Få forsikringstilbud –>

Kan en autostol forsikres mod andre skader end færdselsuheld? Hvis ja, hvilke og på hvilken forsikring?

GF forsikring: Ja, alle tænkelige skader på autostolen er dækket (såfremt den er monteret i bilen) – bare skadeårsagen ikke er undtaget f.eks. grov uagtsomhed eller spirituskørsel.

Gjensidige: Ja, alle tænkelige skader på autostolen er dækket (såfremt den er monteret i bilen) – bare skadeårsagen ikke er undtaget f.eks. grov uagtsomhed eller spirituskørsel.

Nykredit Forsikring: Ja, alle tænkelige skader på autostolen er dækket (såfremt den er monteret i bilen) – bare skadeårsagen ikke er undtaget f.eks. grov uagtsomhed eller spirituskørsel.

Alm. Brand: Ja, på indboforsikringen er den dækket for de skadeårsager, der fremgår af policen/betingelserne, altså også f.eks. ved brand eller vandskade, hvis betingelserne i øvrigt er opfyldt. På kaskoforsikringen er alle tænkelige skader på autostolen dækket (såfremt den er monteret i bilen) – bare skadeårsagen ikke er undtaget f.eks. grov uagtsomhed eller spirituskørsel.

Codan: Ja, alle tænkelige skader på autostolen er dækket (såfremt den er monteret i bilen) – bare skadeårsagen ikke er undtaget f.eks. grov uagtsomhed eller spirituskørsel.

IF: Mangler svar

Alka: Ville ikke være med

Topdanmark: Autostolen er dækket under kasko som er en all-risk forsikring. Så skader der ikke opstår ved færdselsuheld eller i situationer, hvor stolen er afmonteret, er også dækket medmindre skaden skyldes grov uagtsomhed.

Danske Forsikring: Autostolen er dækket under kasko som er en all-risk forsikring. Så skader der ikke opstår ved færdselsuheld eller i situationer, hvor stolen er afmonteret, er også dækket medmindre skaden skyldes grov uagtsomhed.

Tryg: Ja, på indboforsikringen er den dækket for de skadeårsager, der fremgår af policen/betingelserne, altså også f.eks. ved brand eller vandskade, hvis betingelserne i øvrigt er opfyldt. På kaskoforsikringen er alle tænkelige skader på autostolen dækket (såfremt den er monteret i bilen) – bare skadeårsagen ikke er undtaget f.eks. grov uagtsomhed eller spirituskørsel.

Tjenestemændens forsikring: Ja, på indboforsikringen (0-13 kg. stolen) er den dækket for de skadeårsager, der fremgår af policen/betingelserne, altså også f.eks. ved brand eller vandskade, hvis betingelserne i øvrigt er opfyldt. På kaskoforsikringen er alle tænkelige skader på autostolen dækket (såfremt den er monteret i bilen) – bare skadeårsagen ikke er undtaget f.eks. grov uagtsomhed eller spirituskørsel.

FDM Forsikring: Autostole er fuldt ud omfattede af hhv. indboforsikringen og bilens kaskoforsikring, hvorfor autostole vil blive dækket ved de skadetyper, der i øvrigt er omfattet af de respektive forsikringer – f.eks. brand, tyveri mv.

Lærerstandens Brandforsikring: Autostole er fuldt ud omfattede af hhv. indboforsikringen og bilens kaskoforsikring, hvorfor autostole vil blive dækket ved de skadetyper, der i øvrigt er omfattet af de respektive forsikringer – f.eks. brand, tyveri mv.

Runa Forsikring: Autostole er fuldt ud omfattede af hhv. indboforsikringen og bilens kaskoforsikring, hvorfor autostole vil blive dækket ved de skadetyper, der i øvrigt er omfattet af de respektive forsikringer – f.eks. brand, tyveri mv.

Bauta Forsikring: Autostole er fuldt ud omfattede af hhv. indboforsikringen og bilens kaskoforsikring, hvorfor autostole vil blive dækket ved de skadetyper, der i øvrigt er omfattet af de respektive forsikringer – f.eks. brand, tyveri mv.

<– Få forsikringstilbud –>

Dækker Jeres forsikring autostolen selvom, der ikke sidder et barn i den under et færdselsuheld?

GF forsikring: Ja, hvis der er en påviselig skade på autostolen.

Gjensidige: Ja, den dækker også selvom der ikke sidder et barn i autostolen (ud fra ovenstående retningslinjer)

Nykredit Forsikring: Ja, den dækker også selvom der ikke sidder et barn i autostolen (ud fra ovenstående retningslinjer)

Alm. Brand: Ja, vi dækker den beskadigede autostol, uanset om der har siddet et barn i eller ej.

Codan: Det er ikke et krav, at der har siddet et barn i stolen, når den bliver beskadiget.

IF: Ja, hvis kunden ønsker det.

Alka: Vil ikke være med.

Topdanmark: Ja, vi dækker stolen, selvom der ikke sidder et barn i bilen

Danske Forsikring: Ja, vi dækker stolen, selvom der ikke sidder et barn i bilen

Tryg: Vi dækker autostole ved større skader på bilen pga. sikkerheden. Ved mindre bilskade vurdere vi, at der ikke er risiko for skader på autostolen, hvorfor de ikke erstattes. Tvivl kommer dog kunden til gode.

Tjenestemændens forsikring: Babystolen (0-13 kg): Det har ingen betydning. Andre størrelse: kun ved synlige skader.

FDM Forsikring: Ja, autostolen totalskades, hvis den har siddet i en bil, der har været involveret i et sammenstød/færdselsuheld med mere end 10 km/t. Dette uanset om der sad et barn i autostolen på skadetidspunktet eller ej.

Lærerstandens Brandforsikring: Ja, autostolen totalskades, hvis den har siddet i en bil, der har været involveret i et sammenstød/færdselsuheld med mere end 10 km/t. Dette uanset om der sad et barn i autostolen på skadetidspunktet eller ej.

Runa Forsikring: Ja, autostolen totalskades, hvis den har siddet i en bil, der har været involveret i et sammenstød/færdselsuheld med mere end 10 km/t. Dette uanset om der sad et barn i autostolen på skadetidspunktet eller ej.

Bauta Forsikring: Ja, autostolen totalskades, hvis den har siddet i en bil, der har været involveret i et sammenstød/færdselsuheld med mere end 10 km/t. Dette uanset om der sad et barn i autostolen på skadetidspunktet eller ej.

<– Få forsikringstilbud –>


*) Dagsværdi: Genanskaffelsesprisen af autostolen med rimeligt fragdrag for værdiforringelser ved alder, brug, nedsat anvendeligehed eller andre omstændigheder.

**) Sandsynligt: Der skal en hvis hastighed til, før det vurderes for sandsynligt, at der er skader på autostolen. Parkeringsskader, kollisioner ved lave hastigheder mv. vurderes ikke som sandsynligt, at de har medført “usynlige” skader på autosotlen.

***) Påviselig skade: Udgangspunktet er, at hvis der ikke er sket en påviselig skade på autostolen, så bliver autostolen ikke umiddelbart erklæret totalskadet. Det er anmelder (kunden) der skal påvise, at der er sket en skade.

****) Tilsvarende: er i videst muligt omfang samme mærke/model. Findes samme mærke og/eller model ikke længere, vil vi erstatte svarende til en tilsvarende model/et tilsvarende mærke.


Hvorfor denne undersøgelse

Jeg havde læst på flere fora, at der var forskel i dækningerne og flere forældre var nervøse for om de nu kunne bruge stolene. Forsikringsselskabet ville ikke erstatte, da de ikke mente, der var problemer med dem.

Derfor sendte jeg en mail af sted til landets forsikringsselskaber med ovenstående spørgsmål og spurgte om ikke de ville svare på dem samt sende deres betingelser med på bilforsikringen og indboforsikringen. Flere af forsikringsselskaberne var hurtige til, at svare tilbage, men der var 2-3 af de helt store, som skulle rykkes en del gange. Efter et par måneder lykkes det og ovenstående forsikringssammenligning er resultatet af min undersøgelse.

Alle forsikringsselskaberne har fået tilsendt samme spørgsmål og blevet bedt om, at svare så prøv på spørgsmålene, så de kunne sammenlignes. Derudover har enkelte af dem modtaget en ekstra mail med et par opklarende spørgsmål, som var nødvendige for, at jeg kunne forstå deres svar og gøre det hele mere præcis.

En del af forsikringsselskaberne bruger eksterne taksatorer til, at vurdere skaderne. Jeg havde tilbage i 2013 en snak med et stort taksator firma og spurgt, hvordan de vurdere autostole. Det fik jeg nogle interessante svar ud af, men jeg glemte desværre at optage samtalen. Efterfølgende spurgte jeg dem pr. mail for at få mere præcise svar og for, at have det på skrift, men det nægtede de at svare på – hvorfor mon?

The post Undersøgelse: Dækker forsikringsselskaberne dine autostole? appeared first on Autostol.dk.

Lad ikke børn sidde i bilen!

Next: Maxi Cosi 2way Pearl vs. Römer Dualfix i praksis
Previous: Undersøgelse: Dækker forsikringsselskaberne dine autostole?
$
0
0

Der kan blive varmt i bilen – utroligt varmt! – selv i den danske sommer. Der går ikke mange minutter fra du er gået fra bilen til den er så varm, at det kan få store konsekvenser for dit barn.

Denne film er fra USA – den rammer hårdt, men er også relevant i Danmark:

Klik her for at se den indsatte video.

Selvom du lader vinduerne stå åbne i bilen, vil der stadig blive meget varmt inde i bilen og det kan et lille barn ikke holde til.

Så varmt bliver der i bilen

Det går kun 15 minutter, i en overophedet bil, før et barn kan få skader på hjernen eller nyrefejl. Når barnet bliver overophedet og når en temperatur på 40+ grader begynder det at være kritisk og ved 42,6+ grader dør barnet.

Der er lavet tests, der viser, hvor varmt der bliver i en bil. Testen er lavet med en mørk bil med grå sæder (mørke sæder øger varmen endnu mere!):

Temperaturen var mellem 22-35 grader og der var ikke den store forskel i, hvor hurtig temperaturen steg. Her kan du se, hvor hurtig temperaturen stiger:

Efter 10 minutter – temperaturen er nu steget 10 grader!
Efter 20 minutter – temperaturen er nu steget 16 grader!
Efter 30 minutter – temperaturen er nu steget 19 grader!
Efter 60 minutter – temperaturen er nu steget 24 grader!
Efter 2 timer – temperaturen er nu steget 28 grader!

Undersøgelsen vidste, at det kun havde lille effekt, at åbne vinduerne på klem.

Gør noget aktivt

Hvis du går forbi en bil og ser et barn sidde i bilen – er du næsten lige så skyldig som forældrene, hvis ikke du gør noget:

  1. Se hvordan barnet har det.
  2. Er det ved bevidsthed? Det kan være svært at se om barnet sover. Men se om barnet ser svedig ud eller er meget rød i hovedet.
  3. Vurdere om du skal få bilen op eller om du kan nå, at efterlyse forældrene inde i supermarkedet.

Så gør dig selv og barnet den tjeneste, at tage det med ind når du handler. Selvom det sover og du kun er væk i få minutter. Du kan blive optaget og det kan ende med, at tage de få ekstra minutter for meget, som kan betyde liv eller død.

Det sker dog sjældent i Danmark

Det sker meget sjældent i Danmark, at børn omkommer på denne måde. Nok fordi vi danskere tænker os mere om, men også fordi der ikke er helt så varmt om sommeren.

Men med de sidste par års varme somre, kan det sagtens tænkes, at det vil komme til at ske igen. Så brug fornuften og lad ikke børn blive siddende i bilen.

Historier fra udlandet

Her et par historier. En fra Sverige fra 2013 og en fra sidste år i Frankrig.

http://www.mx.dk/nyheder/global/story/29023092

http://www.avisen.dk/spaedbarn-doer-i-frankrig-glemt-i-brandvarm-bil_277069.aspx

Se også denne film, hvor barnet dog bliver reddet:

Klik her for at se den indsatte video.

*Alle ovenstående data stammer fra de to film, der henvises til. Det er undersøgelser foretaget i USA. Jeg har ikke selv kontrolleret om det er korrekt, men udfra, hvem der har taget undersøgelserne, er jeg overbevist om, at de er korrekte.

The post Lad ikke børn sidde i bilen! appeared first on Autostol.dk.

Maxi Cosi 2way Pearl vs. Römer Dualfix i praksis

Next: Kørepose til autostol – genial til børn i vinterperioden
Previous: Lad ikke børn sidde i bilen!
$
0
0

Er du i tvivl om du skal vælge Maxi Cosi 2way Pearl eller Römer Dualfix – så tjek her.

Jeg har Tobias Mathiesen til, at teste en Maxi Cosi 2way Pearl og har fået de første tilbagemeldinger. Tobias har også en Römer Dualfix, så denne gang har han sammenlignet de to stole.

Test og sammenligning af “2Way Pearl og Dualfix i hverdagen

Maxi Cosi 2way Pearl er med nogle rarere materialer og selesystemet er klart bedre end i Dualfix.

Dualfix har dog den fordel, at den kan drejes med barnet i stolen, hvilket er en klar fordel. Omvendt er den besværlig at betjene – min kone er ikke blevet venner med Dualfix ift betjening, så når hun er chauffør rykker hun ikke på stolen .

Jeg synes dog det er smart, at man kan dreje stolen når man skal have sønnik ud/ind af bilen. Nu er han dog snart så stor, at han kan kravle op selv.

Generelt gælder for begge stole, at de tager en del plads når de vender baglæns.

Umiddelbart er det ikke svært nogle gange, at køre forlæns og andre gange baglæns for sønnik.Vi har dog haft gæster med i bilen den sidste uge, så nu har han kørt forlæns fast – vi får se om det bliver et problem:)

Jeg synes begge stole er gode stole måske er Maxi Cosi 2way Pearl lidt foran på baggrund af komfort (blødere tykkere stof) og smart selesystem.

Men Römer Dualfix er absolut ikke en dårlig stol. Det er smart, at kunne dreje den når man skal have ham ind og ud af bilen.

Test af de to stole

Begge stole har været med i autostol testen og hvis du udelukket ser på testen, er 2way Pearl markant bedre end Dualfix. Men det skyldes, at Dualfix ikke anbefales til børn under 6 mdr., men da den kan bruges af børn under 6 mdr. fik den et dårligere resultat – læs min gennemgang af Dualfix testen her.

Jeg vil således ikke være nervøs for, at købe nogle af stolene, hvis blot barnet er over 6 mdr.

Maxi cosi 2way Pearl er isize godkendt, hvilket betyder, at den lever op til de nye regler og barnet kan sidde bagudvendt i den indtil det er mere end 15 mdr.

Sikkerhedsmæssigt er der ingen forskel på de to stole.

The post Maxi Cosi 2way Pearl vs. Römer Dualfix i praksis appeared first on Autostol.dk.


Kørepose til autostol – genial til børn i vinterperioden

Next: Test af Maxi Cosi 2way Pearl i praksis
Previous: Maxi Cosi 2way Pearl vs. Römer Dualfix i praksis
$
0
0

I den kolde tid vil vi vores børn det bedste og giver dem masser af varmt tøj på. Det er også rigtig fint, når de skal ud og lege, men i autostolen kan det være livsfarligt.

Kørepose

Lukket kørepose – holder barnet dejlig varm

I autostolen skal barnet ikke have stort overtøj på – selerne skal sidde tæt ind til kroppen og være stramt forsvarligt. Derfor er det bedste, at selerne sidder ind på barnets krop og du har overtøjet oven på selerne.

Men det kan ikke helt lade sig gøre med alt overtøj; dunjakker, flyverdragter og køredragter. Det er derfor, at køreposer er så geniale.

Nederst i indlægget finder du også en rabatkode og et rigtig godt tilbud på køreposer – og lige pt. er der også op til 50% i rabat på køreposerne – lige her!

Men hvad er en kørepose?

Køreposen er en slags ”sovepose”, der monteres i autostolen og som du sætter barnet ned i. De bruges typisk i babystolen, som du tager med ind fra bilen og derfor kommer barnet altid til, at sidde dejlig varmt og sikker i autostolen når man anvender en kørepose.

Hvordan sættes barnet og køreposen fast?

Køreposen ligges ned i autostolen. De fleste køreposer har huller i ryggen, hvor autostolens seler kan komme igennem. Herefter ligges barnet ned i køreposen i autostolen og du strammer selerne om barnet. Herefter lukker du køreposen og barnet er spændt forsvarligt fast og har det dejlig varmt.

Kørepose åben

Barnet sidder fast med selerne indeunder den dejlig varme pose.

Du kan se, hvordan det gøres i denne video, hvor jeg har sat en Voksi Move i vores Pebble autostol og efterfølgende sat vores datter ned i køreposen, hvor hun sidder trygt og varmt:

(video på vej – lillesøster var ikke så glad og optagelserne blev ikke så gode)

Er der forskel på køreposerne?

Ja, der er stor forskel på køreposerne. Nogle af dem er af ren fleece, andre i uld og nogle i alm. stof. Derudover er der også forskel på tykkelsen af poserne og hvordan de monteres.

I nogle af poserne skal du have autostolens seler ud før du kan sætte køreposen korrekt fast. Det kan være lidt bøvlet, men det giver en højere sikkerhed.

I andre skal du blot have selerne igennem huller i ryggen af køreposen og i enkelte tilfælde er det kun selen mellem benene, der kommer igennem køreposen, mens skuldreselerne går ugen på køreposen (som ved en fleece trøje).

Test af køreposer

For at finde ud af, hvordan de forskellige køreposer er og hvilke der yder den bedste sikkerhed for dit barn, har jeg været i gang med, at teste en række køreposer på det danske marked.

Køreposerne er testet på 8 punkter og du kan se resultatet her, i oversigten med test af køreposer.

Hvor store er køreposerne?

Der findes køreposer i alle størrelser og du kan få køreposer som passer i 0-13 kg. stolen og i 9-18 kg. stolen. Når du kommer op i 15-36 kg. Klassen har jeg ikke fundet nogen brugbare køreposer.

Køreposen er bedst i 0-13 kg. stolen, da du tager autostolen med ind i huset og barnet således aldrig kommer ud i kulden uden, at være pakket ind.

I 9-18 kg. stolen kan køreposen bruges, men da man ikke tager autostolen med ind hver gang, er det lidt mere besværlig – men det kan lade sig gøre.

Kørepose til autostol, kørepose til barnevogn, kørepose til klapvogn – hvad skal du vælge?

Der findes i dag næsten køreposer til alle transportmidler – klapvogne, barnevogne og autostole. Flere af køreposerne kan endda bruges i alle tre. Men – for der er et men…

Godt nok kan nogle af poserne bruges til det hele, men det betyder også, at de ikke helt perfekte til alle tre ting og slet ikke til autostole. For poserne har tit alt muligt smart pynt – et super smart design og meget andet, som slet ikke er nødvendig for brugen i autostolen og som gør, at køreposen ikke kan monteres korrekt i autostolen og den vil typisk også fylde en masse.

Derfor bør du købe en kørepose, der passer specielt til autostolen. Det er typisk ikke de mest smarte – men i det her tilfælde er det også bedre, at barnet er sikret end det ser smart ud.

Kørepose til autostol – hvad skal du vælge?

Du bør vælge en kørepose, der passer til dit barn og til autostolen. Du skal således have en kørepose til den lille autostol og den kan barnet bruge indtil babystolen ud vokses.

Herefter er du nødt til, at købe en ny til 9-18 kg. stolen, da barnet nu er for stor til den anden og det er heller ikke sikkert, at den passer i autostolen.

Et godt tilbud på køreposer

Jeg håber ovenstående har overbevidst dig om, at du skal have en kørepose til dit barn. Det er simpelthen så smart, barnet er dejlig varm og du kan køre afsted med højeste sikkerhed.

Men hvis ovenstående ikke er nok, så kommer der lige et rigtig godt tilbud til dig. Du kan få 100 kr i rabat (ved køb over 500 kr.) på alle køreposer (og alt andet du køber), ved Mamashop.dk, som har valgt, at støtte op omkring udbredelsen af køreposer i Danmark.

Rabatkoden er: autostol

Klik her – se det gode tilbud på køreposer – og brug rabatkoden.

The post Kørepose til autostol – genial til børn i vinterperioden appeared first on Autostol.dk.

Test af Maxi Cosi 2way Pearl i praksis

Next: Test og sammenligning af 7 topmodeller – 5 er isize autostole
Previous: Kørepose til autostol – genial til børn i vinterperioden
$
0
0
Maxi cosi 2way pearl bagudvendt

Maxi cosi 2way pearl bagudvendt

Igennem et helt år har 9 danske familie kørt rundt med en Maxi Cosi 2way Pearl og jeg har været så heldig, at få lov til at høre, hvordan stolen er i brug – om den kan bruges bagudvendt i så lang tid, som Maxi Cosi siger, om den er brugervenlig, om sovepositionen er god osv.

.

Hvorfor Maxi Cosi 2way Pearl?

Maxi Cosi var nogle af de første med en iSize stol – deres 2way Pearl, som kan bruges fra barnet er 67 cm til 105 cm. Stolen kan vendes begge veje og var det første gode bud på en stol, som passer perfekt til den danske adfærd.

Du kan læse mere om Maxi Cosi 2way Pearl her.

.

Det siger de 9 familier om stolen

God plads i stolen

God plads til lillesøster, 19 mdr., 11 kg og 87 cm.

Der er god plads i stolen. Her er det datteren på 19 mdr, 11 kg og 87 cm.Alle 9 familier er enige om, at der er god plads i stolen og flere af familierne mener faktisk, at deres barn også sidder bagudvendt om mere end 1 år da der er så god plads.

2way Pearl har også en virkelig god hvileposition når den er bagudvendt. Et par af familierne har vendt stolene om og de siger, at hvilepositionen ikke er alt for god når den er fremadvendt.

Derudover fremhæves det også, at seleføringen er utrolig god og at selerne er virkelig nemme, at stramme og få til at sidde korrekt på barnet. Men det som er mest genial er måden du løsne selerne igen. Her skal du blot ligge spændet ned og så kan du løsne. Ikke noget med besværlige knapper, der skal trykkes ned – det hele kan faktisk klares med en hånd.

Monteringen er også nem. Først klikker du 2way fix basen fast i bilens isofix og herefter klikker du bare 2way Pearl ned oven i basen og så er du køreklar. Den nemme montering har også fået flere positive kommentar med på vejen – især det med, at basen fortæller om det hele er sat korrekt – både isofixbasen, stolen og støttebenet og du undgår således fejlmonteringer.

Komforten oplever familierne også som god. Ingen af børnene brokker sig over, at sidde i stolen – heller ikke på længere ture. De har også et godt udsyn i stolen, så de kan følge med.

Så alt i alt – er alle 9 familier yderst tilfredse med stolen.

 

Er der plads til barnet sidder bagudvendt?

Storesster - stadig god plads

Storesøster sidder bagudvendt – 3½ år, 15 kg. og 101 cm.

Det er der vidst ingen tvivl om. Ud af de 9 familier, er der kun 2 som har vendt stolen. Den ene for, at få ro på bagsædet og forbi benene gik mod sædet (det er dog ikke et problem og stolen kan sagtens anvendes selvom barnets ben går mod sædet) og den anden fordi barnet var blevet 2½ år!! Og de igen gerne ville have mere ro – altså ikke noget med, at stolen var blevet for lille.

De 9 familier har sendt alder, højde, og vægt på deres barn og om det stadig sidder bagudvendt – det har jeg samlet i dette skema, så du nemt kan se, at der er god plads til, at barnet kan vende bagud (ved de to familier, hvor stolen er vendt om, er det tallene fra lige før de vende stolen om):

Familie 1
Familie 2
Familie 3
Familie 4
Familie 5
Familie 6
Familie 7
Familie 8
Familie 9
Alder
15 mdr.
18 mdr.
18 mdr.
19 mdr.
30 mdr.
17 mdr.
22 mdr.
22 mdr.
3 ½ år!
Højde
80 cm
87 cm
83 cm
87 cm
94 cm
76 cm
90 cm
86 cm
101 cm!
Vægt
12 kg
13 kg
11 kg
11 kg
14 kg
11 kg
14 kg
12 kg
15 kg!
Årsag til stolen er vendt
Benene gik mod pladen og ville gerne se fremad.
Sidder stadig bagudvendt selvom benene er bøjet.
Sidder stadig bagudvendt.
Sidder stadig bagudvendt selvom benene er bøjet.
For at få plads i bilen og ro på bagsædet.
Sidder stadig bagudvendt.
Sidder stadig bagudvendt.
Sidder stadig bagudvendt.
God plads - selv til storesøster.

Er 2way Pearl pengene værd?

2way Pearl er en dyr stol, da du først skal have isofix basen og har du ikke brugt den til Pebble Plus stolen, er det en ekstra udgift til stolen. Det betyder, at den kommer op på 4.400 kr. Det er dog ikke dyrt i forhold til de andre isize stole på markedet og derfor er stolen bestemt alle pengene værd.

Du kan faktisk købe 2way Pearl på tilbud lige her (ca. 3.800 kr.)

Hvad autostol.dk siger om stolen

Jeg synes selv, at stolen er hel fantastisk og som det er lige pt. så skal vores datter sidde i en 2way Pearl når hun bliver ældre. Vi havde selv den gamle Pearl til vores søn og den var vi rigtig godt tilfredse med – og det regner jeg også med, at vi bliver for den nye model.

Det som jeg selv vægter højt er, at den kan bruges i så lang tid, har god soveposition og har klaret sig rigtig godt i testen – også i den nye hårdere 2015 test. Derudover er det positivt, at barnet har så godt et udsyn og der er god plads til, at benene kan gå ud til siderne når barnet bliver større.

.

De 9 familier fik disse spørgsmål

Hvor gammel er jeres barn i dag?
Hvor højt er barnet?
Hvor meget vejer barnet?
Sidder jeres barn stadig bagudvendt eller har i vendt stolen?
Hvis i har vendt stolen – hvor gammel var barnet, hvor mange cm og kg da i vendte stolen?
Hvad var årsagen til, at i vendte stolen fremad?
Er i tilfredse med stolen og hvad synes i om sovepositionen, monteringen og komforten?

Det er ikke sidste gang vi kommer til, at høre fra de 9 familier. Når der er gået ca. 6 mdr. mere vil jeg sende dem en ny mail og stille dem de samme 8 spørgsmål.

 

The post Test af Maxi Cosi 2way Pearl i praksis appeared first on Autostol.dk.

Test og sammenligning af 7 topmodeller – 5 er isize autostole

Next: Hvad er en seleforlænger og er den lovlig?
Previous: Test af Maxi Cosi 2way Pearl i praksis
$
0
0

Når du køber autostol, vil du være sikker på, at købe den helt rigtige stol. En ny stol skal både være sikker og brugbar i hverdagen + der skal være plads til alle i bilen. Så det handler om at vælge den rigtige!

Men hvilken i-size eller kombi stol skal du købe?

Jeg har været ved, at teste og sammenligne modellerne på det danske marked – læs det hele nedenfor!

.

Hvilke stole er med i testen

I testen er der både alle de nye i-Size stole, men også et par kombi stole (stole der kan vendes fremad og bagud + dreje) fra Römer og Cybex med, da de endnu ikke har fået en i-size stol på markedet og deres funktioner minder utrolig meget om i-size stolene.

Jeg har valgt, at se på disse 7 autostole:

i-Size stolene: Maxi Cosi Axissfix, Maxi Cosi 2way Pearl, Besafe Modular, Recaro Zero 1. og Concord Reverso Plus.

Kombi stolene: Cybex Sirona og Römer Dualfix

.

Testens vinder blev…

Testen viste 6 rigtig gode stole og 1 mindre god stol. Men hvilken en af dem er bedst?

Det kan faktisk godt være lidt svært, at komme med én vinder, da stolene er gode på hver sin måde. F.eks. er Maxi Cosi Axissfix god I små biler og Concord Reverso Plus er en god bagudvendt stol med nemme indstillingsmuligheder.

Men du kan alligevel nederst se, hvilken stol jeg har valgt, at kalde for “testens vinder”.

.

Test af i-size og kombi stole – skema over test resultaterne

OBS: Jeg har kun set på funktioner, størrelser og egenskaber – der er ikke set på sikkerheden i stolene, da jeg ikke har et testcenter til rådighed.

 

  Maxi-cosi-axissFix BeSafe-iZi-Modular-I-Size-bagudvendt Recaro-zero-1-bagudvendt Maxi-cosi-2way-pearl-bagudvendt Concord Reverso Plus römer-dualfix Billede-på-vej22
Mærke Maxi Cosi Besafe Recaro Maxi Cosi Concord Römer Cybex
Model Axissfix Modular Zero. 1 2way Pearl Reverso Plus Dualfix Sirona
Test resultat (ADAC og Plustesten) ADAC: 66%
Plustestet: Nej
ADAC: Nej
Plustestet: Ja
ADAC: Nej
Plustestet: Nej
ADAC: 66%
Plustestet: Nej
ADAC: Nej
Plustestet: Ja
ADAC: 20%*
Plustestet: Nej
ADAC: 70%
Plustestet: Nej
i-Size cm 61-105 cm 61-105 cm 45-105 cm 67-105 cm 41-105 cm Nej (0-18 kg) Nej (0-18 kg)
Retning størrelser – bagud-fremadvendt B: 61-87 cm
F: 76-105 cm
(Fremad først fra 16 mdr.)
B: 61-105 cm
F: 88-105 cm
(Fremad først fra 16 mdr.)
B: 45-105 cm
F: 88-105 cm
(Fremad først fra 16 mdr.)
B: 67-105 cm
F: 84-105 cm
(Fremad først fra 16 mdr.)
B: 45-105 cm B: 0-18 kg.
F: 9-18 kg.
B: 0-24 mdr.**
F: 9-18 kg.
Hvor mange kg. Max 19 kg. Max 18 kg. Max 18 kg. Max 18 kg. Max 23 kg. Max 18 kg. Max 18 kg.
Hvor meget fylder autostolen i bilen 76 cm 83 cm 83 cm 79 cm 90 cm 79 cm 73 cm

Hvor høj kan ryggen max blive

57 cm 60 cm 58,5 cm 60 cm 58 cm 56 cm 51 cm
Hvor højt kan selerne max komme 36 cm 39,5 cm 40 cm 37 cm 36 cm 38 cm 30 cm***
Hvor bred er autostolen ved barnets skuldre 26 cm 27 cm 29 cm 31 cm 29 cm 25 cm 32 cm
Hvor bred er autostolen ved barnets numse, lår, knæ Numse: 24 cm
Lår: 24 cm
Knæ: 24 cm
Numse: 24 cm
Lår: 26 cm
Knæ: 29 cm
Numse: 24 cm
Lår: 25 cm
Knæ: 27 cm
Numse: 24 cm
Lår: 26 cm
Knæ: 29 cm
Numse: 27 cm
Lår: 27 cm
Knæ: 28 cm
Numse: 24 cm
Lår: 22,5 cm
Knæ: 23 cm
Numse: 26 cm
Lår: 29 cm
Knæ: 28 cm
Hvor meget benplads har barnet når autostolen er bagudvendt Oprejst: 37 cm Hvile: 35 cm Oprejst: 54 cm Hvile: 46 cm Oprejst: 52 cm Hvile: 45 cm Oprejst: 43 cm Hvile: 42 cm Oprejst: 51 cm Hvile: 44 cm Oprejst: 42 cm Hvile: 39 cm Oprejst: 41 cm Hvile: 38 cm

Er der plads til barnet kan få benene ud over siderne i det sidder bagudvendt

Nemt for barnet, at få benene ud til siden. Nemt for barnet, at få benene ud til siden. Ikke nemt, da siderne er meget høje. Nemt for barnet, at få benene ud til siden. Nemt for barnet, at få benene ud til siden. Ikke nemt, da siderne er meget høje. Ikke nemt, da siderne er meget høje.

Har stolen drejefunktion

Ja Nej Ja Nej Nej Ja Ja
Hvordan er hvilepositionen God God God God God God God

Seleføring – hvordan er det at spænde og løsne selerne

Nemt at spænde, men når man skal løsne skal man holde en knap nede, hvilket kunne laves smartere. Nemt at spænde, men når man skal løsne skal man holde en knap nede, hvor det er svært, at få sin finger ind + selen går ned, hvor man automatisk sætter sin hånd, hvilket gør det svære at løsne selerne. Nemt at spænde og selvom man skal holde en knap nede, er den nem at komme til og nem at betjene. Nemt at spænde og løsne selerne (nemmeste i testen) Pres spændet fremad og selerne kan løsnes – virkelig smart. Nemt at spænde og selvom man skal holde en knap nede, er den nem at komme til og nem at betjene. Nemt at spænde, men når man skal løsne skal man holde en knap nede + selen går ned, hvor man automatisk sætter sin hånd, hvilket gør det svære at løsne selerne. Nemt at spænde, men når man skal løsne skal man holde en knap nede, hvilket kunne laves smartere.
Hvordan det er at skifte retning på stolen Det er meget nemt, at skifte retning. Retningsskifte kræver, at stolen klikkes af (men det er nemt). Retningsskifte kræver, at stolen klikkes af (men det er nemt). Retningsskifte kræver, at stolen klikkes af (men det er nemt). Kan ikke skifte retning, da 100% bagudvendt stol. Kræver lidt øvelse, at skifte regning. Bøvlet at skifte regning, da selerne skal pakkes væk og mavepuden skal anvendes.

Har stolen babyindsats

Nej Ja Ja Nej Ja Ja Ja

God i små biler

Ja Nej Ja Nej Nej Ja Ja
Andet – som er værd at fremhæve (kan være godt eller skidt). Kræver at bilen har mulighed for Top Tether montering. Der er magneter i selerne, så de kan holdes ud til siden når barnet skal ud af autostolen. Selvom stolen kan bruges fra fødsel anbefaler jeg dog, at man køber en babystol og bruger til barnet er 6-9 mdr. Basen kan også bruges til babystolen Pebble og Pebble Plus. Alt på denne stol er bare nemt at indstille. Det gøres med simple ”drej” på hjulene. Kan ikke dreje i oprejst position – kun i hvileposition. Højde på hovedbeskyttelsen/ selerne kan ikke indstilles imens barnet sidder i stolen, da barnet læner sig op af håndtaget (er i ryggen)

Pris (stol inkl. Base)

3.999 kr. 5.198 kr. 4.499 kr. 4.598 kr. 3.495 kr. 4.499 kr. 4.299 kr.
Læs mere om hver enkelt + se priser.  autostol-knap-gul-lille  autostol-knap-gul-lille  autostol-knap-gul-lille  autostol-knap-gul-lille  autostol-knap-gul-lille  autostol-knap-gul-lille  autostol-knap-gul-lille

* Römer Dualfix fik et dårligt testresultat, men det var ikke helt korrekt. Dette kan du læse mere om her.
** Cybex har selv anført, at stolen kan vendes bagud fra 0-18 kg., men da selerne kun går op til 30 cm – svarende til 2 årige – har jeg kun anført frem til 2 års alderen.
*** Cybex Sirona anvender en mavepude når stolen vendes fremad. Det er derfor, at selerne ikke kan komme så højt op som de andre modeller.

 

Forklaring af de enkelte punkter i testen

i-Size: Efter den nye i-size standard skal producenterne oplyse i cm, i hvilket interval barnet kan bruge stolen. De stole som ikke er i-size angiver kg.

Retning størrelser – bagudvendt/fremadvendt: stolene kan bruges i begge retninger. “B” står for bagudvendt og “F” står for fremadvendt. Her er angivet, hvornår stolen kan anvendes bagud og hvornår den må vendes fremad. Fx ved i-size stolene er det lovpligtigt, at barnet sidder bagudvendt til det er 16 mdr. – ca. 87 cm.

Hvor mange kg: Her er angivet i hvilket kilo interval stolen må benyttes og hvad max er.

Hvor meget fylder autostolen i bilen: Her har jeg haft 1 cm. fra førersædet og til autostolen (sådan at sædet ikke rører ved autostolen) og jeg har så målt afstanden fra førersædet og til bagsædet. Det er således den plads autostolen kræver før, at den kan være i bilen. Der er oplyst den indstilling, hvor stolen fylder mest. Alle autostolene er afprøvet i de samme to biler – en Skoda Octavia Combi fra 2016 og en Audi A3 Sportsback fra 2010.

Hvor høj kan ryggen max blive: Alle autostolene har fået hævet hovedstøtten/ryggen til maks. Herefter er afstanden fra toppen og ned til bunden blevet målt. Dette tal siger noget om, hvor lang tid barnet kan sidde i stolen, da toppen af barnets øre må gå til toppen af autostolen – så jo højere stolen er, jo længere tid kan den bruges.

Hvor højt kan selerne max komme: Udgangspunktet er som ovenfor – hvor alt er sat i maks højde. Herefter er der målt fra bunden af sædet og op til stedet, hvor selerne kommer ud. Jo højere et tal – jo længere tid kan autostolen bruges, da selerne ikke må komme ”nedefra” og op over barnets skuldre.

Hvor bred er autostolen ved barnets skuldre: Her har jeg målt lige under hovedstøttet – fra den ene til den anden side af autostolen.

Hvor bred er autostolen ved barnets numse og lår: Jeg har målt i bunden af autostolen, hvor bred den er. Målt igen ca. midt på sædet, hvor barnets lår er og igen ude for enden af autostolen, hvor barnets knæ er.

Hvor meget benplads har barnet når autostolen er bagudvendt: Jeg har målt fra bunden af sædet og ind til bilens sæde. Jeg har målt i både hvile- og oprejst position. Jo mere plads der er her – jo længere tid kan barnet sidde bagudvendt og derved være bedst muligt beskyttet i længere tid.

Har stolen drejefunktion: Det betyder om stolen kan dreje i basen. Altså om man kan dreje stolen om, så det er nemmere at få barnet ind og så dreje stolen på plads igen.

Hvordan er hvilepositionen: Hvordan er stolen når barnet skal sove. Jeg har set på både hvilepositionen i fremad- og bagudvendt position.

Seleføring – hvordan er det at spænde og løsne selerne: Her har jeg set på, hvor nemt det er, at spænde selerne, løsne dem igen og om der er god/blød beskyttelse på dem.

Hvordan det er at skifte retning på stolen: Jeg har undersøgt, hvordan stolene er at installere i bilen og om det er nemt, at skifte retning fra bagud- til fremadvendt.

Har stolen babyindsats: Om stolen har babyindsats, så de helt små sidder godt i stolen. Det er ikke relevant i de modeller, som ikke må anvendes fra fødsel.

God i små biler: Hvor meget stolen fylder i bilen og hvor nemt den er at betjene på lidt plads, er med i vurderingen af om den er god i bilen eller ej.

Andet – som er værd at fremhæve (kan være godt eller skidt).: Hvis der har været noget specielt godt eller dårligt ved stolen, som jeg synes, at jeg er nødt til, at fremhæve – så vil det stå under andet.

Pris: Prisen for stolen – inkl. Base, hvis stolen bruger base.

Og vinderen er…

Hvis jeg skulle vælge én autostol, som er god på næsten alle områder og hvor der er specielt god plads til barnet må det blive: Recaro Zero. 1 – meget tæt forfulgt af Besafe Modular.

Det som gør Recaro Zero. 1 lige en tand bedre end Besafe Modular er, at den har drejefunktionen, som mange forældre efterspørger og det er uden, at den kræver Top Tether. Benpladsen er dog en smugle bedre i Besafe Modular, men jeg har vurderet, at det ikke er nok til, at “vinde” over drejefunktionen.

Modular kommer lige bagefter, da der er lidt bedre benplads når barnet sidder bagudvendt. Der er langt ind til bagsædet, så der er plads til benene i lang tid og når de bliver for lange – er det nemt, at få den udover siderne, da stolens sider ikke er særlig høje.

Begge stole er høje i ryggen og har sele, der kan komme højt op og stolene kan således sagtens bruges til barnet er 105 cm.

Bemærk: Recaro Zero. 1 har endnu ikke været med i en autostol test – hverken ADAC eller Plustesten – jeg forventer dog, at den kommer med i maj 2016 autostol testen. Besafe Modular har været med i Plustesten og anbefales i Plustesten.

.

Hvilken stol vælger du selv til datteren?

Jeg har fået dette spørgsmål en del gange de sidste par dage. Så kan lige så godt skrive svaret herinde :O)

Hvis testresultat fra ADAC viser, at Recaro Zero. 1 er helt fantastisk, så ender vi med den i fruens bil, da hun godt vil have drejefunktionen.

Mens jeg kommer til, at køre med Besafe Modular, da jeg ikke behøver drejefunktionen.

.

Hvis dit barn KUN skal sidde bagudvendt - klik her

Der er ingen tvivl om, at det sikreste for dit barn er en bagudvendt stol og sidde bagudvendt længst muligt. Med Concord Reverso Plus er der ikke længere en undskyldning. Her kan dit barn sidde bagudvendt i mange år, den er nem at installere med isofix og betjeningen er helt i top. Køb Reverso Plus, hvis du ved, at dit barn først skal vendes fremad når det skal i 15-36 kg. stolen.

Se billigste pris på Concord Reverso Plus her.

Hvilken stol med dreje funktion? - klik her

I testen har flere af stolene en drejefunktion og jeg er ikke i tvivl om, at hvis jeg skulle vælge én stol med drejefunktion – ville det være Recaro Zero. 1. Den er nem at betjene, kan bruges i lang tid pga. højde i ryggen og selerne kan komme så højt op. Derudover er der masser af plads til barnets ben når stolen er bagudvendt – hele 52 cm er der til bagsædet.

Se billigste pris på Recaro Zero. 1 her.

Hvilken stol i en lille bil? - klik her

Hvis du har en lille bil, er det praksis med en stol, der ikke fylder så meget, der er nem at betjen og som har drejefunktion. Maxi Cosi Axissfix er den af i-sizemodellerne, der fylder mindst og opfylder de krav. Der er dog to ulemper – den er kun bagudvendt til 87 cm (ca. 15 mdr.) og kræver Top Tether – det har de fleste nyere biler dog.

Hvis du vil have barnet bagudvendt i længere tid eller ikke har Top Tether – er det Recaro Zero. 1 du skal se nærmere på – den fylder dog noget mere.

Se billigste pris på Maxi Cosi Axissfix her


Hvilken stol vil du ikke anbefale at købe?

Du kan rolig købe en af i-Size modellerne – der er bare forskellige siatuationer, hvor en stol passer bedre end en anden.

Hvis jeg ser på alle 7 stole uden, at skulle forholde mig til, hvad der er kombi og hvad der er i-size – så må den dårligste stol være Cybex Sirona.

Den har den gode drejefunktion, men ellers er der ikke meget positivt, at sige om den. Den er lille og kan ikke bruges i så mange år som den andre. Skiftet fra bagudvendt til fremadvendt er bøvlet og når barnet vender fremad er det med mavepudemontering.

The post Test og sammenligning af 7 topmodeller – 5 er isize autostole appeared first on Autostol.dk.

Hvad er en seleforlænger og er den lovlig?

Next: Beskyttet: Det vigtigste om autostole i 2017 – Bliver min autostol ulovlig?
Previous: Test og sammenligning af 7 topmodeller – 5 er isize autostole
$
0
0

Du er endt her, da du har købt en autostol, hvor selerne i din bil ikke er lange nok og du undersøger nu dine muligheder.

Dette indlæg forklare, hvad en seleforlænger er, hvorfor du ikke skal købe den og hvorfor den nok er ulovlig.

 

Hvad er en seleforlænger?

Seleforlænger er et ekstra stykke sele – på typisk 20, 40 eller 60 cm – som du montere i forlængelse af bilen eksisterende seler. På den måde bliver selerne lange nok til f.eks., at nå rundt om autostolen, men det er ikke en god løsning, hvilket du kan læse nedenfor.

 

Er seleforlængere lovlige?

En seleforlænger er kun lovlig, hvis den lever op til kravene i ”vejledning for syn af køretøjer” afsnit 10.02, hvilket seleforlængerne på det danske markedet ikke gør (undersøgt igen d. 16/1-2016).

Derudover skal seleforlængeren også være godkendt efter reglerne i ECE regulativerne eller i-size reglerne før de må anvendes til autostole – det er ikke nok, at den blot er E-godkendt jf. Trafikstyrelsen.

Det er dog nemt, at ”google” sig frem til en seleforlængere fra danske forhandlere, men i produktteksten står ofte, at ”produktet ikke er godkendt til køretøjer, der benyttes på offentlig vej”.

 

Seleforlænger til autostole

Selvom du skulle finde en seleforlænger, der lever op til vejledningen og er ECE godkendelsen, vil jeg ikke anbefale dig, at benytte en seleforlænger til autostolen.

Autostolene bliver ikke testet med seleforlængere og du har således ingen ide om, hvordan autostolen vil reagere i en kollision og det er ikke sikkert, at autostolen virker korrekt, hvilket kan få fatale følger for dig og dit barn.

 

Kan give klip i kortet

Hvis du alligevel går på kompromis med dit barns sikkerhed og montere en autostol ved hjælp af en seleforlænger, skal du være opmærksom på, at det kan give bøde og klip i kortet, at anvende en ikke godkendt seleforlænger.

 

Enkelte undtagelser

I lovgivningen er der dog givet enkelte undtagelse sådan, at personer med et handicap kan få en særlig tilladelse til, at montere en seleforlænger i bilen. Men tilladelsen gælder kun personen og dennes bil.

Du kan således ikke få en tilladelse til, at montere en autostol med en seleforlænger.

 

Hvad kan jeg så gøre?

Hvis du endnu ikke har kørt autostolen, er det vigtigt, at du teste om autostolen passer i bilen inden du køber den. Det kan du gøre ved, at sætte stolen fysik i bilen eller du kan tjekke om autostolen er godkendt til din bil.

Hvis du allerede har købt autostolen, er der desværre kun to muligheder – skift seler eller køb en ny autostol.

Du kan se om det er muligt, at skifte selerne i din bil. Det kan lade sig gøre i nogle bil modeller, men det er langt fra alle. Så du skal ikke satse på denne mulighed. Derudover er det en bekostelig affærer at skifte selerne ud og det vil ofte være billigere, at sælge autostolen og købe en ny autostol, som passer i din bil.

 

Så lad mig lige slå det fast

Seleforlængere er ikke egnet til monteringen af autostole og de er typisk ulovlige, at benytte i bilen på offentlig vej – hvis ikke de har godkendelserne.

TÆNK har f.eks. testet rummeligheden af familiebiler og selv i de helt store biler, finder du seler, der ikke er lange nok. Så en stor bil er ikke lig med, at autostolen kan monteres korrekt – undersøg derfor altid om autostolen er godkendt til bilen.

Eller med en linje:

Bilens seler skal passe til autostolen!

Læs mere i vejledning for syn af køretøjer

The post Hvad er en seleforlænger og er den lovlig? appeared first on Autostol.dk.

Beskyttet: Det vigtigste om autostole i 2017 – Bliver min autostol ulovlig?

Next: Ferrari autostol – er autostole fra Ferrari et godt valgt?
Previous: Hvad er en seleforlænger og er den lovlig?
$
0
0

Dette indhold er adgangskodebeskyttet. For at se det, indtast venligst din adgangskode nedenfor:

The post Beskyttet: Det vigtigste om autostole i 2017 – Bliver min autostol ulovlig? appeared first on Autostol.dk.

Ferrari autostol – er autostole fra Ferrari et godt valgt?

Next: Nania autostol – er autostole fra Nania et godt valgt?
Previous: Beskyttet: Det vigtigste om autostole i 2017 – Bliver min autostol ulovlig?
$
0
0

Jeg har tidligere skrevet om Nania autostole, som produceres af Team Tex i Frankrig og som er en række billige autostole (Læs om Nania her).

Team Tex har rettighederne til, at bruge en række kendte mærker på deres produkter og nogle af deres mest kendte ”mærke produkter” er Ferrari autostolene og deres autostole med Disney motiver.

Ferrari autostolen er nok den autostol, som flest mænd vil have i bilen, da de forbinder Ferrari med fart og spænding, men er Ferrari autostolene nu også et godt valg, når det kommer til, at skulle beskytte dit barn i trafikken?

Test af Ferrari autostole

Der har endnu ikke været en Ferrari autostol med i ADAC testen af autostole, men da det blot er Nania autostole med andet betræk, kan test resultaterne herfra overføres til Ferrari stolene – dog ikke testdelen med skadelige stoffer.

Den lille Ferrari i 0-13 kg. klassen, Ferrari Be-One SP, er den bedst bedømte af dem og scorer 64% i den samlet test. Det er sådan en middel karakter (sammenlignet med de sikreste stole).

Den næste størrelse er en Ferrari  Cosmo SP Isofix 9-18 kg. og her scorer Ferrari autostolen kun 56%, hvilket ikke er godt – de bedste i denne vægtklasse får hele 74-78%.

Den sidste testet Ferrari autostol (Ferrari Beline SP) er i 9-36 kg. klassen og den performer desværre ikke så godt. Kun 46% blev det i den samlet test, hvilket kun er 8% point fra, at stolen får 2 ud af 5 stjerner eller den beskedende tekst ”tilstrækkelig” – som betyder, at den kun er en smugle bedre end at sidde uden autostol.

(Læs mere om test af autostole her)

Ferrari autostol modellerne

Indtilvidere har jeg kun nævne 3 modeller, men det skyldes, at det er de 3, som er blevet testet i ADAC autostol test. Men der findes også en 4 model.

Ferrari har lavet følgende modeller – tallet i parentesen er autostolen samlede test resultat. Klik på modellerne for, at se en nærmere beskrivelse af stolene og en dybere gennemgang af testresultatet.

Ferrari autostol 0-13 kg.

BeOne SP Ferrari (64%)

Ferrari autostol 9-18 kg.

Cosmo SP Ferrari (ikke testet)

Cosmo SP Isofix Ferrari (56%)

Ferrari autostol 9-36 kg.

BeLine SP Ferrari (46%)

 

Konklusion – skal jeg købe en Ferrari autostol?

Selvom stolen er rigtig fed og Ferrari logoet og farverne gør stolene til enhver mands drøm, så er det altså ikke dit barns drøm. Dit barn vil have en autostol, hvor komforten er god og en autostol, hvor sikkerheden er i top og det finder i desværre ikke her.

Ferrari Be One får dog en karakter som er fornuftig og da der ikke er problemer med monteringen på denne model, kan den godt være en fornuftig køb.

The post Ferrari autostol – er autostole fra Ferrari et godt valgt? appeared first on Autostol.dk.

Nania autostol – er autostole fra Nania et godt valgt?

Next: Fisher Price autostol – er autostole fra Fisher Price et godt valgt?
Previous: Ferrari autostol – er autostole fra Ferrari et godt valgt?
$
0
0

Nania autostole er produceret af det franske firma Team Tex, som også laver autostole under andre mærket. Team Tex er dog ikke så kendt i Danmark. Men Team Tex er dem, der laver Ferrari og Fisher-Price  autostolene, som faktisk blot er deres Nania autostole, der har fået et andet look.

Nania er en billig autostol og jeg tror det er grunden til, at flere og flere efterspørger autostolene. En Nania autostol koster ca. 30% af, hvad en autostol fra Römer, Cybex eller Maxi Cosi.

Det er især Nania Beline 9-36 kg, som er populær ved Nania og derfor vil jeg lave et særskilt indlæg, der ser nærmere på denne stol.

Test af Nania autostole

Autostolene ser gode ud og det virker til, at de er lavet i gode materialer, men i de fleste Nania modeller, er der fundet et lidt forhøjet niveau af skadelige kemikalier – faktisk får de kun 3 ud af 5 stjerner i kemikalietesten udført i den store test af autostole.

Når jeg ser på test resultaterne af sikkerheden i autostolene bliver jeg en smugle bekymret. Der er dog en Nania autostol, der har fået 4 stjerner og det er Nania Be-One SP, hvilket skyldes, at det er en bagudvendt autostol og når barnet sidder bagudvendt er sikkerheden højere. De øvrige Nania modeller har kun fået 3 stjerner i sikkerhed og det kunne være bedre.

De fleste gode og sikre autostole på markedet får godt nok ”kun” 4-5 stjerner, men selvom, der kun er en stjerne i forskel, så kan der alligevel være stor forskel. Det skyldes den måde som testen er bygget op på, da hver stjerne dække over et interval på 20% og derfor kan der være næsten 40% i forskel på en stol med 3 stjerner og en stol med 4 stjerner:

Procentfordeling test resultater 1

– det er derfor vigtigt, at se på stolens samlet test tal (vises nedenfor som en procent). Læs mere om testen af autostole her.

Det som går igen i næsten alle test resultaterne er:

  • Øget stress niveauer i frontal kollisioner
  • Autostolene er svære at montere i bilen
Det er især den svære montering i bilen, som man skal være opmærksom på. Hvis du vil se nærmere på de enkelte modeller, kan du læse om dem her, hvor jeg viser test resultaterne.

Du kan se test resultaterne for Nania autostole her

Nania autostol modellerne

Klik på nedenstående links og læs mere om de enkelte modeller:

NANIA Be-One SP (64%)

NANIA Baby Ride (14%)

Nania Driver SP (36%)

NANIA Cosmo SP Isofix (56%)

NANIA I-MAX SP (50%)

NANIA I-MAX SP Isofix (54%)

NANIA Racer SP (52%)

NANIA Newline (48%)

NANIA Beline SP (46%)

NANIA R-WAY SP (54%)

NANIA R-WAY SP Isofix

NANIA Starter SP (52%)

NANIA Dreamfix SP (56%)

NANIA Price befix

NANIA Price Befix Lux

NANIA Cosmo LB

 

Konklusion – skal jeg købe en Nania autostol?

Det kommer an på, hvilken model du vil købe. Nania Be-one SP kan du sagtens købe, hvis det kniber med, at få økonomien til at hænge sammen. Det samme gælder med Nania I-Max SP isofix, da alternativet er en Recaro Young Sport og den er testet en smugle lavere. I-Max SP er således bedste bud på en 9-36 kg. stol uden mavepude.

De øvrige modeller får ikke en anbefaling herfra.

The post Nania autostol – er autostole fra Nania et godt valgt? appeared first on Autostol.dk.


Fisher Price autostol – er autostole fra Fisher Price et godt valgt?

Next: Autostol i taxi, bus og fly
Previous: Nania autostol – er autostole fra Nania et godt valgt?
$
0
0

Fisher Price autostolen blev i løbet af efteråret 2012 utrolig populær. Dette skyldes især de lave priser. Når man ser på autostol testen  er der ikke umiddelbart nogle Fisher Price autostole med. Dette skyldes, at stolen er bygget på Nania autostolene og det er således resultaterne for Nania du skal se efter.

 

Test af Fisher Price autostolene

Overordnet kan man sige, at Fisher Price er en mellemklasse stole. De ligger alle sammen omkring 50% i autostol testen, hvilken placere dem i midten. Der er dog undtagelser som Fisher Price Be one, som får 64%, men de øvrige stole ligger derunder.

Det som går igen i næsten alle test resultaterne og det som trækker ned er:

  • Øget stress niveauer i frontal kollisioner
  • Autostolene er svære at montere i bilen
Det, at autostolene er svære at montere, øger risikoen for fejlmonteringer og derved større risiko for skader på barnet ved kollisioner. Det er således nødvendigt, at du er meget opmærksom på, hvordan du montere stolen.
Fisher Price autostol modellerne

Klik på nedenstående links og læs mere om de enkelte modeller:

Fisher Price Be-One SP (64%)

Fisher Price Baby Ride (14%)

Fisher Price Driver SP (36%)

Fisher Price Cosmo SP Isofix (56%)

Fisher Price I-MAX SP (50%)

Fisher Price I-MAX SP Isofix (54%)

Fisher Price Racer SP (52%)

Fisher Price Newline (48%)

Fisher Price Beline SP (46%)

Fisher Price R-WAY SP (54%)

Fisher Price R-WAY SP Isofix

Fisher Price Starter SP (52%)

Fisher Price Dreamfix SP (56%)

Fisher Price Price befix

Fisher Price Price Befix Lux

Fisher Price Cosmo LB

Konklusion – skal jeg købe en Fisher Price autostol?

Fisher Price Be one opnår et resultat i autostol testen, som gør den interessant. Da der heller ikke er problemer med monteringen af denne, ja så kunne det godt være en fornuftig valg. Prisen taget i betragtning er det endnu mere interessant.

Derudover kunne Fisher Price I-Max SP isofix også være et fornuftig valg, da alternativet er den meget populære Recaro Young Sport og den er faktisk testet en smugle lavere. I-Max SP er således bedste bud på en 9-36 kg. stol uden mavepude, da barnet er monteret med 5-punktsele.

De øvrige modeller får desværre ikke en anbefaling herfra.

The post Fisher Price autostol – er autostole fra Fisher Price et godt valgt? appeared first on Autostol.dk.

Autostol i taxi, bus og fly

Next: Hovedet “falder” forover i Römer Baby Safe Plus II
Previous: Fisher Price autostol – er autostole fra Fisher Price et godt valgt?
$
0
0

I taxi

Når det gælder taxi, er der ikke lovkrav om fastspænding af børn under 3 år i autostol. Men hvis udstyret findes i taxien, skal det bruges. Dantaxi har den service, at man kan forudbestille sin vogn + autostol, og betale et gebyr på 175 kr. oveni. Har man selv autostol med, tilbyder chaufføren at montere den.

Problemet er også det forsikringsmæssige. Hvis der sker noget med barnet ved en kollision, dækker taxiselskabets forsikring ikke, med mindre barnet er fastspændt i autostol.

I bussen

Hvis der er barnestol eller selepude til rådighed i bussen, skal børn fra tre år og op til 135 cm bruge det. Når børnehaven eller vuggestuen skal på bustur, skal børn fra tre år spændes fast, hvis der er sikkerhedsseler i bussen.

Børnene kan både bruge trepunktsele og hoftesele. Hvis der er trepunktseler, må skråselen ikke sættes under armen, men skal sidde over skulderen. Børn under tre år kan spændes fast med sele, men det behøver de ikke. Det kan f.eks. være svært at spænde barnet fast, hvis det ikke kan sidde selv.

Det anbefales, at institutioner eller kommuner, der skal på tur, bestiller busser med seler. Endnu bedre er det at tage selepude eller autostol med selv. Børnene sikres endnu bedre, hvis I selv tager udstyret med. Stort set intet sikkerhedsudstyr kan monteres i hofteseler, så undersøg på forhånd, om der er trepunktseler i bussen.

I fly

Det er ikke alle flyselskaber, der har velegnede sæder til din autostol til barnet på 1-2 år. Så det er en god ide at høre dit flyselskab, om I kan spænde autostolen fast til sædet, før I bestiller rejsen. Det er nemlig meget mere komfortabelt og praktisk, når barnet skal sidde, og forhåbentligt sove flere timer i en flykabine. Hos nogle flyselskaber kan autostolene spændes fast på sædet, så børnene kan sidde i deres egen autostol under hele turen- dette anbefales dog ikke til børn under 12 mdr.

Til børnene op til 10-12 kg. kan man typisk få en “baby cut” ved første sæde række. Det er en kasse, der ligner en lift, som kan spændes fast på fly væggen. Barnet kan så ligge heri (og være spændt fast) og kan således få en bedre søvn. Vi brugte selv sådan en, da vi skulle flyve til Thailand og vores søn sov fantastisk :O)

Hvis ikke du kan få fat i flyselskabet, så ring til handlingsselskabet – dem der tager sig af bagagen. Typisk er det Novia, men det kan du se på lufthavnens hjemmeside. Der er en liste over de selskaber, der flyver derfra, og en liste over hvilke selskaber, der tager sig af deres bagage.

Skal du køre i udlandet, kan du med fordel læse denne oversigt med autostol reglerne i udlandet.

Autostolen skal have denne godkendelse, før den må bruges i fly:

Autostol godkendt til fly

The post Autostol i taxi, bus og fly appeared first on Autostol.dk.

Hovedet “falder” forover i Römer Baby Safe Plus II

Next: Vigtig information – Britax (Römer) tilbagekalder autostole!
Previous: Autostol i taxi, bus og fly
$
0
0

På Facebook, div. baby fora og her på autostol.dk får jeg ofte henvendelser om, at Römers Baby Safe Plus 2 ikke sidder særlig godt i bilen og barnets hoved “falder” forover – jeg har også set flere billeder af små børn i stolen, hvor hoved “hænger” nede på maven – ikke en særlig god sovestilling!

I enkelte tilfælde skyldes det, at man har glemt, at tjekke om autostolen/basen også er godkendt til den bil man anvender – det er derfor altid en god ide, at tjekke om autostolen passer i bilen. Hvis den ikke er godkendt til bilen, vil det være en dum ide, at købe autostolen, da du sikkerhedsmæssigt ikke får det optimale ud af stolen.

En bivirkning er også, at stolen/basen måske står meget skrå i bilen og barnets hoved “falder” forover når det falder i søvn.

Selvom stolen/basen er godkendt til bilen, kan det dog stadig være et problem og det har Römer erkendt og fået udviklet en Hældningsadapter, som kan sættes ind, som kan sættes ind under basen (se billede)

Hældningsadapteren gør, at barnets hoved ikke falder forover og der opnås stadig den høje sikkerhed, som der er i en Römer Baby Safe Plus 2. Idet Römer har erkendt problemet, har adapteren været en del af isofix- og selebasen, når man købte dem fra ny. Har du en ældre udgave (fra før oktober 2011) har du ikke fået en adapter med og du kan få en tilsendt, hvis du retter henvendelse til Römer og fremviser din kvittering.

Ovenstående gælder både Römer Baby Safe Plus 2 og Römer Baby Safe Plus 2 SHR i Römers isofixbase og selebase.

Du kan læse lidt mere på Römers hjemmeside http://www.britax-roemer.dk/kundeservice/haeldningsadapter

The post Hovedet “falder” forover i Römer Baby Safe Plus II appeared first on Autostol.dk.

Vigtig information – Britax (Römer) tilbagekalder autostole!

Next: Fremadvendt eller bagudvendt autostol
Previous: Hovedet “falder” forover i Römer Baby Safe Plus II
$
0
0

 

Britax (Römer) har fundet ud af, at der er kvalitets problemer med deres Britax Baby Safe autostol. Problemet gælder kun Britax Baby Safe solgt i perioden 1. februar til 31 marts 2012.

Det er oppe i bærehåndtaget, der er fundet en defekt. Denne defekt gør, at der er risiko for, at hvis du bære autostolen i håndtaget, giver håndtaget efter, falder af eller på anden måde går fra hinanden og barnet kan falde ud, hvis ikke det er spændt fast.

Defekten er ikke synlig og man skal derfor aflever autostolen ved forhandleren med øjeblikkelig virkning.

Problemet gælder kun Britax Baby Safe og modellerne Britax Baby Safe Plus 2 og Britax Baby Safe Plus SHR 2 er således ikke påvirket.

 

Det er således modellen, hvor justeringsknappen til håndtaget sidder nede på siden, at der er problemer – de andre, hvor justeringsknappen sidder oppe på toppen af håndtager, er der ikke problemer med:

                      Problemer med:                                                                                            Ikke problemer med:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Britax har lavet en service side vedr. problemet, hvor du kan indtaste varenummer (Item number) og serienummer (Serial number) og se om din model er ramt af defekten.

abb_where-til-finde

Du finder service siden her, hvor du også kan læse mere om problemet og tjekke om din stol er berørt.

The post Vigtig information – Britax (Römer) tilbagekalder autostole! appeared first on Autostol.dk.

Fremadvendt eller bagudvendt autostol

Next: Autostol eller selepude
Previous: Vigtig information – Britax (Römer) tilbagekalder autostole!
$
0
0

I Danmark er det et lovkrav, at børn under 135 centimeter benytter godkendt sikkerhedsudstyr, når de er i bil. Den mest udbredte form for godkendt udstyr til børn er autostole. Der findes både fremadvendt og bagudvendte autostole. Der er stor forskel imellem de to autostole, og der er mange forældre, som ikke kender faren ved at benytte fremadvendte autostole.

Når man snakker om de to typer af autostole, så hører man tit, at det er den bagudvendte autostol, der er den mest sikre og den bedste. Mange forældre tror desværre, at dette er en myte, men det er det altså langt fra. En bagudvendt autostol er meget sikker, og kan i en bilulykke betyde, at dit barn overlever. En fremadvendt autostol kan give dit barn permanente skader, også selvom barnet bliver siddende i stolen. Den kraft der udløses i en bilulykke er enorm. Den enorme kraft kan dræbe barnet, da barnets krop bliver påført et konstant pres fra bilulykken.

Herunder kan du se en demonstration af både fremadvendt og bagudvendte autostole. Der demonstreres en bilulykke ved kun 50 kilometer i timen, og her kan man virkelig se, hvad der sker med de forskellige autostole. Videoen er lavet af TryggTrafikkNorge, som varetager og hjælper folk med at være trygge i trafikken.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=sssIsceKd6U[/youtube]

Som der fortælles i videoen, så kan dødsrisikoen altså mindskes med hele 90%, hvis barnet sidder i en bagudvendt autostol. Det er vigtigt, at du som forælder inkluderer disse fakta i din overvejelse, når du skal købe en autostol. Dette er ikke kun spædbørn, der kan sidde i en bagudvendt autostol, men børn op til 4 år kan altså også bruge en bagudvendt autostol. Det er derfor ikke en unskyldning, hvis du selv mener at dit barn er for stort til en autostol. En bagudvendt autostol kan altså redde liv, og forhindre dig som forælder i at være i stor sorg.

Derfor anbefaler vi, at du køber en bagudvendt autostol, da der er flest fordele mht. sikkerheden i sådan en autostol. Det kan som førnævnt redde dit barns liv, og videoen taler for sig selv. Forestil dig, at de simulerede et sammenstød med 80 kilometer i timen. Det ville få fatale konsekvenser, og da man kan reducerede permanente skader og dødsrisikoen med op til 90% med en bagudvendt autostol, så er det virkelig et klogt valg.

Klik og se alle de bagudvendte autostole her!

Har du erfaringer med fremadvendt eller bagudvendt autostole til børn i alderen 9 mdr til 4 år – altså autostol nr. 2 – så skriv en kommentar nedenfor.

Vi vil gerne høre om positive og negative erfaringer samt hvilken autostol du har erfaringer med og hvilken bil.

The post Fremadvendt eller bagudvendt autostol appeared first on Autostol.dk.

Remove ADS
Viewing all 138 articles
Browse latest View live