Quantcast
Channel: Blog – Autostol.dk
Viewing all 138 articles
Browse latest View live

Ferrari autostol – er autostole fra Ferrari et godt valgt?

$
0
0

Jeg har tidligere skrevet om Nania autostole, som produceres af Team Tex i Frankrig og som er en række billige autostole (Læs om Nania her).

Team Tex har rettighederne til, at bruge en række kendte mærker på deres produkter og nogle af deres mest kendte ”mærke produkter” er Ferrari autostolene og deres autostole med Disney motiver.

Ferrari autostolen er nok den autostol, som flest mænd vil have i bilen, da de forbinder Ferrari med fart og spænding, men er Ferrari autostolene nu også et godt valg, når det kommer til, at skulle beskytte dit barn i trafikken?

Test af Ferrari autostole

Der har endnu ikke været en Ferrari autostol med i ADAC testen af autostole, men da det blot er Nania autostole med andet betræk, kan test resultaterne herfra overføres til Ferrari stolene – dog ikke testdelen med skadelige stoffer.

Den lille Ferrari i 0-13 kg. klassen, Ferrari Be-One SP, er den bedst bedømte af dem og scorer 64% i den samlet test. Det er sådan en middel karakter (sammenlignet med de sikreste stole).

Den næste størrelse er en Ferrari  Cosmo SP Isofix 9-18 kg. og her scorer Ferrari autostolen kun 56%, hvilket ikke er godt – de bedste i denne vægtklasse får hele 74-78%.

Den sidste testet Ferrari autostol (Ferrari Beline SP) er i 9-36 kg. klassen og den performer desværre ikke så godt. Kun 46% blev det i den samlet test, hvilket kun er 8% point fra, at stolen får 2 ud af 5 stjerner eller den beskedende tekst ”tilstrækkelig” – som betyder, at den kun er en smugle bedre end at sidde uden autostol.

(Læs mere om test af autostole her)

Ferrari autostol modellerne

Indtilvidere har jeg kun nævne 3 modeller, men det skyldes, at det er de 3, som er blevet testet i ADAC autostol test. Men der findes også en 4 model.

Ferrari har lavet følgende modeller – tallet i parentesen er autostolen samlede test resultat. Klik på modellerne for, at se en nærmere beskrivelse af stolene og en dybere gennemgang af testresultatet.

Ferrari autostol 0-13 kg.

BeOne SP Ferrari (64%)

Ferrari autostol 9-18 kg.

Cosmo SP Ferrari (ikke testet)

Cosmo SP Isofix Ferrari (56%)

Ferrari autostol 9-36 kg.

BeLine SP Ferrari (46%)

 

Konklusion – skal jeg købe en Ferrari autostol?

Selvom stolen er rigtig fed og Ferrari logoet og farverne gør stolene til enhver mands drøm, så er det altså ikke dit barns drøm. Dit barn vil have en autostol, hvor komforten er god og en autostol, hvor sikkerheden er i top og det finder i desværre ikke her.

Ferrari Be One får dog en karakter som er fornuftig og da der ikke er problemer med monteringen på denne model, kan den godt være en fornuftig køb.

The post Ferrari autostol – er autostole fra Ferrari et godt valgt? appeared first on Autostol.dk.


Nania autostol – er autostole fra Nania et godt valgt?

$
0
0

Nania autostole er produceret af det franske firma Team Tex, som også laver autostole under andre mærket. Team Tex er dog ikke så kendt i Danmark. Men Team Tex er dem, der laver Ferrari og Fisher-Price  autostolene, som faktisk blot er deres Nania autostole, der har fået et andet look.

Nania er en billig autostol og jeg tror det er grunden til, at flere og flere efterspørger autostolene. En Nania autostol koster ca. 30% af, hvad en autostol fra Römer, Cybex eller Maxi Cosi.

Det er især Nania Beline 9-36 kg, som er populær ved Nania og derfor vil jeg lave et særskilt indlæg, der ser nærmere på denne stol.

Test af Nania autostole

Autostolene ser gode ud og det virker til, at de er lavet i gode materialer, men i de fleste Nania modeller, er der fundet et lidt forhøjet niveau af skadelige kemikalier – faktisk får de kun 3 ud af 5 stjerner i kemikalietesten udført i den store test af autostole.

Når jeg ser på test resultaterne af sikkerheden i autostolene bliver jeg en smugle bekymret. Der er dog en Nania autostol, der har fået 4 stjerner og det er Nania Be-One SP, hvilket skyldes, at det er en bagudvendt autostol og når barnet sidder bagudvendt er sikkerheden højere. De øvrige Nania modeller har kun fået 3 stjerner i sikkerhed og det kunne være bedre.

De fleste gode og sikre autostole på markedet får godt nok ”kun” 4-5 stjerner, men selvom, der kun er en stjerne i forskel, så kan der alligevel være stor forskel. Det skyldes den måde som testen er bygget op på, da hver stjerne dække over et interval på 20% og derfor kan der være næsten 40% i forskel på en stol med 3 stjerner og en stol med 4 stjerner:

Procentfordeling test resultater 1

– det er derfor vigtigt, at se på stolens samlet test tal (vises nedenfor som en procent). Læs mere om testen af autostole her.

Det som går igen i næsten alle test resultaterne er:

  • Øget stress niveauer i frontal kollisioner
  • Autostolene er svære at montere i bilen
Det er især den svære montering i bilen, som man skal være opmærksom på. Hvis du vil se nærmere på de enkelte modeller, kan du læse om dem her, hvor jeg viser test resultaterne.

Du kan se test resultaterne for Nania autostole her

Nania autostol modellerne

Klik på nedenstående links og læs mere om de enkelte modeller:

NANIA Be-One SP (64%)

NANIA Baby Ride (14%)

Nania Driver SP (36%)

NANIA Cosmo SP Isofix (56%)

NANIA I-MAX SP (50%)

NANIA I-MAX SP Isofix (54%)

NANIA Racer SP (52%)

NANIA Newline (48%)

NANIA Beline SP (46%)

NANIA R-WAY SP (54%)

NANIA R-WAY SP Isofix

NANIA Starter SP (52%)

NANIA Dreamfix SP (56%)

NANIA Price befix

NANIA Price Befix Lux

NANIA Cosmo LB

 

Konklusion – skal jeg købe en Nania autostol?

Det kommer an på, hvilken model du vil købe. Nania Be-one SP kan du sagtens købe, hvis det kniber med, at få økonomien til at hænge sammen. Det samme gælder med Nania I-Max SP isofix, da alternativet er en Recaro Young Sport og den er testet en smugle lavere. I-Max SP er således bedste bud på en 9-36 kg. stol uden mavepude.

De øvrige modeller får ikke en anbefaling herfra.

The post Nania autostol – er autostole fra Nania et godt valgt? appeared first on Autostol.dk.

Fisher Price autostol – er autostole fra Fisher Price et godt valgt?

$
0
0

Fisher Price autostolen blev i løbet af efteråret 2012 utrolig populær. Dette skyldes især de lave priser. Når man ser på autostol testen  er der ikke umiddelbart nogle Fisher Price autostole med. Dette skyldes, at stolen er bygget på Nania autostolene og det er således resultaterne for Nania du skal se efter.

 

Test af Fisher Price autostolene

Overordnet kan man sige, at Fisher Price er en mellemklasse stole. De ligger alle sammen omkring 50% i autostol testen, hvilken placere dem i midten. Der er dog undtagelser som Fisher Price Be one, som får 64%, men de øvrige stole ligger derunder.

Det som går igen i næsten alle test resultaterne og det som trækker ned er:

  • Øget stress niveauer i frontal kollisioner
  • Autostolene er svære at montere i bilen
Det, at autostolene er svære at montere, øger risikoen for fejlmonteringer og derved større risiko for skader på barnet ved kollisioner. Det er således nødvendigt, at du er meget opmærksom på, hvordan du montere stolen.
Fisher Price autostol modellerne

Klik på nedenstående links og læs mere om de enkelte modeller:

Fisher Price Be-One SP (64%)

Fisher Price Baby Ride (14%)

Fisher Price Driver SP (36%)

Fisher Price Cosmo SP Isofix (56%)

Fisher Price I-MAX SP (50%)

Fisher Price I-MAX SP Isofix (54%)

Fisher Price Racer SP (52%)

Fisher Price Newline (48%)

Fisher Price Beline SP (46%)

Fisher Price R-WAY SP (54%)

Fisher Price R-WAY SP Isofix

Fisher Price Starter SP (52%)

Fisher Price Dreamfix SP (56%)

Fisher Price Price befix

Fisher Price Price Befix Lux

Fisher Price Cosmo LB

Konklusion – skal jeg købe en Fisher Price autostol?

Fisher Price Be one opnår et resultat i autostol testen, som gør den interessant. Da der heller ikke er problemer med monteringen af denne, ja så kunne det godt være en fornuftig valg. Prisen taget i betragtning er det endnu mere interessant.

Derudover kunne Fisher Price I-Max SP isofix også være et fornuftig valg, da alternativet er den meget populære Recaro Young Sport og den er faktisk testet en smugle lavere. I-Max SP er således bedste bud på en 9-36 kg. stol uden mavepude, da barnet er monteret med 5-punktsele.

De øvrige modeller får desværre ikke en anbefaling herfra.

The post Fisher Price autostol – er autostole fra Fisher Price et godt valgt? appeared first on Autostol.dk.

Autostol i taxi, bus og fly

$
0
0

I taxi

Når det gælder taxi, er der ikke lovkrav om fastspænding af børn under 3 år i autostol. Men hvis udstyret findes i taxien, skal det bruges. Dantaxi har den service, at man kan forudbestille sin vogn + autostol, og betale et gebyr på 175 kr. oveni. Har man selv autostol med, tilbyder chaufføren at montere den.

Problemet er også det forsikringsmæssige. Hvis der sker noget med barnet ved en kollision, dækker taxiselskabets forsikring ikke, med mindre barnet er fastspændt i autostol.

I bussen

Hvis der er barnestol eller selepude til rådighed i bussen, skal børn fra tre år og op til 135 cm bruge det. Når børnehaven eller vuggestuen skal på bustur, skal børn fra tre år spændes fast, hvis der er sikkerhedsseler i bussen.

Børnene kan både bruge trepunktsele og hoftesele. Hvis der er trepunktseler, må skråselen ikke sættes under armen, men skal sidde over skulderen. Børn under tre år kan spændes fast med sele, men det behøver de ikke. Det kan f.eks. være svært at spænde barnet fast, hvis det ikke kan sidde selv.

Det anbefales, at institutioner eller kommuner, der skal på tur, bestiller busser med seler. Endnu bedre er det at tage selepude eller autostol med selv. Børnene sikres endnu bedre, hvis I selv tager udstyret med. Stort set intet sikkerhedsudstyr kan monteres i hofteseler, så undersøg på forhånd, om der er trepunktseler i bussen.

I fly

Det er ikke alle flyselskaber, der har velegnede sæder til din autostol til barnet på 1-2 år. Så det er en god ide at høre dit flyselskab, om I kan spænde autostolen fast til sædet, før I bestiller rejsen. Det er nemlig meget mere komfortabelt og praktisk, når barnet skal sidde, og forhåbentligt sove flere timer i en flykabine. Hos nogle flyselskaber kan autostolene spændes fast på sædet, så børnene kan sidde i deres egen autostol under hele turen- dette anbefales dog ikke til børn under 12 mdr.

Til børnene op til 10-12 kg. kan man typisk få en “baby cut” ved første sæde række. Det er en kasse, der ligner en lift, som kan spændes fast på fly væggen. Barnet kan så ligge heri (og være spændt fast) og kan således få en bedre søvn. Vi brugte selv sådan en, da vi skulle flyve til Thailand og vores søn sov fantastisk :O)

Hvis ikke du kan få fat i flyselskabet, så ring til handlingsselskabet – dem der tager sig af bagagen. Typisk er det Novia, men det kan du se på lufthavnens hjemmeside. Der er en liste over de selskaber, der flyver derfra, og en liste over hvilke selskaber, der tager sig af deres bagage.

Skal du køre i udlandet, kan du med fordel læse denne oversigt med autostol reglerne i udlandet.

Autostolen skal have denne godkendelse, før den må bruges i fly:

Autostol godkendt til fly

The post Autostol i taxi, bus og fly appeared first on Autostol.dk.

Vigtig information – Britax (Römer) tilbagekalder autostole!

$
0
0

 

Britax (Römer) har fundet ud af, at der er kvalitets problemer med deres Britax Baby Safe autostol. Problemet gælder kun Britax Baby Safe solgt i perioden 1. februar til 31 marts 2012.

Det er oppe i bærehåndtaget, der er fundet en defekt. Denne defekt gør, at der er risiko for, at hvis du bære autostolen i håndtaget, giver håndtaget efter, falder af eller på anden måde går fra hinanden og barnet kan falde ud, hvis ikke det er spændt fast.

Defekten er ikke synlig og man skal derfor aflever autostolen ved forhandleren med øjeblikkelig virkning.

Problemet gælder kun Britax Baby Safe og modellerne Britax Baby Safe Plus 2 og Britax Baby Safe Plus SHR 2 er således ikke påvirket.

 

Det er således modellen, hvor justeringsknappen til håndtaget sidder nede på siden, at der er problemer – de andre, hvor justeringsknappen sidder oppe på toppen af håndtager, er der ikke problemer med:

                      Problemer med:                                                                                            Ikke problemer med:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Britax har lavet en service side vedr. problemet, hvor du kan indtaste varenummer (Item number) og serienummer (Serial number) og se om din model er ramt af defekten.

abb_where-til-finde

Du finder service siden her, hvor du også kan læse mere om problemet og tjekke om din stol er berørt.

The post Vigtig information – Britax (Römer) tilbagekalder autostole! appeared first on Autostol.dk.

Fremadvendt eller bagudvendt autostol

$
0
0

I Danmark er det et lovkrav, at børn under 135 centimeter benytter godkendt sikkerhedsudstyr, når de er i bil. Den mest udbredte form for godkendt udstyr til børn er autostole. Der findes både fremadvendt og bagudvendte autostole. Der er stor forskel imellem de to autostole, og der er mange forældre, som ikke kender faren ved at benytte fremadvendte autostole.

Når man snakker om de to typer af autostole, så hører man tit, at det er den bagudvendte autostol, der er den mest sikre og den bedste. Mange forældre tror desværre, at dette er en myte, men det er det altså langt fra. En bagudvendt autostol er meget sikker, og kan i en bilulykke betyde, at dit barn overlever. En fremadvendt autostol kan give dit barn permanente skader, også selvom barnet bliver siddende i stolen. Den kraft der udløses i en bilulykke er enorm. Den enorme kraft kan dræbe barnet, da barnets krop bliver påført et konstant pres fra bilulykken.

Herunder kan du se en demonstration af både fremadvendt og bagudvendte autostole. Der demonstreres en bilulykke ved kun 50 kilometer i timen, og her kan man virkelig se, hvad der sker med de forskellige autostole. Videoen er lavet af TryggTrafikkNorge, som varetager og hjælper folk med at være trygge i trafikken.

Klik her for at se den indsatte video.

Som der fortælles i videoen, så kan dødsrisikoen altså mindskes med hele 90%, hvis barnet sidder i en bagudvendt autostol. Det er vigtigt, at du som forælder inkluderer disse fakta i din overvejelse, når du skal købe en autostol. Dette er ikke kun spædbørn, der kan sidde i en bagudvendt autostol, men børn op til 4 år kan altså også bruge en bagudvendt autostol. Det er derfor ikke en unskyldning, hvis du selv mener at dit barn er for stort til en autostol. En bagudvendt autostol kan altså redde liv, og forhindre dig som forælder i at være i stor sorg.

Derfor anbefaler vi, at du køber en bagudvendt autostol, da der er flest fordele mht. sikkerheden i sådan en autostol. Det kan som førnævnt redde dit barns liv, og videoen taler for sig selv. Forestil dig, at de simulerede et sammenstød med 80 kilometer i timen. Det ville få fatale konsekvenser, og da man kan reducerede permanente skader og dødsrisikoen med op til 90% med en bagudvendt autostol, så er det virkelig et klogt valg.

Klik og se alle de bagudvendte autostole her!

Har du erfaringer med fremadvendt eller bagudvendt autostole til børn i alderen 9 mdr til 4 år – altså autostol nr. 2 – så skriv en kommentar nedenfor.

Vi vil gerne høre om positive og negative erfaringer samt hvilken autostol du har erfaringer med og hvilken bil.

The post Fremadvendt eller bagudvendt autostol appeared first on Autostol.dk.

Autostol eller selepude

$
0
0

I takt med at barnet vokser, bliver det også nødvendigt at skifte autostol. Autostolen er et lovkrav for de små børn, så den kommer man ikke udenom.  De 2 første autostole er for de flestes vedkommende rimeligt tvungne, det vil sige 0-13 kgog 9-18 kgautostole. Men når barnet når de 15-18 kg, og det er tid til at rykke op i kategori 3, er der pludselig flere muligheder.

Der er nemlig lovligt at anvende en såkaldt selepude, når barnet når denne størrelse, og så er det ikke længere nødvendigvis en autostol, der skal bruges.

Lovgivningen

Lovgivningen om autostole siger, at alle børn skal bruge en godkendt autostol eller selepude, når de sidder i bilen, indtil de når en højde på minimum135 cm.

Eftersom det er de færreste børn, der kan bruge en kategori 2 autostol, indtil de har nået en højde på135 cm, er der altså brug for en løsning. Valget står mellem en autostol og en selepude.

Sikkerheden

Hvis det udelukkende er sikkerheden, man fokuserer på, er autostolen det oplagte valg. Selepuden yder ingen form for beskyttelse, som det er tilfældet med autostolen. Den brugs kun til at hæve barnet, så bilens 3-punkt sele sidder korrekt og ikke i nærheden af barnets hals.

Det skyldes blandt andet, at autostolen giver en meget bedre beskyttelse til hoved og nakke. Selepuden giver overhovedet ingen beskyttelse til disse to udsatte områder på kroppen.  Autostolen har beskyttelsespuder, som skåner hoved og nakke ved sammenstød, hvilket ses i denne video:

Klik her for at se den indsatte video.

For de fleste forældre vil det være afgørende, at sikkerheden er i top. For at dette skal kunne lade sig gøre, er man nødt til at vælge en autostol. Det betyder dog ikke, at selepuden er ligegyldig.

Økonomien

En af grundene til at flere alligevel vælger en selepude frem for en autostol, er økonomien. Det er nemlig noget dyrere at købe en autostol end en selepude.

Autostole i gruppen 18-36 kgkoster dog ikke så meget, som de første størrelser. De fleste modeller koster omkring 1.000 kr.

Står man og skal købe stol nr. 2, kan det være en fordel at se nærmere på modellerne fra 9-36 kg, da de kan bruges resten af barnets tid i autostol.

Der er ingen tvivl om, at autostolen er at foretrække. Det er den, der giver den bedste beskyttelse, og for de fleste forældre vil dette være af afgørende betydning.

Se modeller og priser på autostole 15-36 kilo.

Erfaringer – har du erfaring med selepuder?

Bruger du selepude uden ryglæn og har du således erfaringer med dem, vil jeg meget gerne høre dem og høre om du bruger selepuden til hverdag eller det kun er i nødsituationer.

The post Autostol eller selepude appeared first on Autostol.dk.

Mavepudesystemet fra Kiddy og Cybex

$
0
0

De sidste pr år er der blevet mere fokus på autostole med mavepude og flere tests og nedenstående video har vist, at de skulle være mere sikre end alm. autostole med 5-punktsele. Især autostolene fra Cybex og Kiddy med mavepude er blevet meget populære herhjemme, men en ny undersøgelse fra Sverige viser desværre helt andre resultater end ADAC og hvad producenterne har oplyst.

Læs artiklen her

Mavepuden er lavet af energi- og stødabsorberende materialer, hvilket giver bedre beskyttelse ved frontal kollisioner. De farlige nakkeskader reduceres kraftigt, da kræfterne fra sammenstødet ledes mod mavepuden, hvilket gør, at barnets hoved ikke kastes frem og tilbage, som man ser det i en alm. fremadvendt autostol med 5-punks sele.

Mavepuden gør også, at barnet ikke ryger fra side til side ved en side kollision, hvilket igen nedsætter skader på nakken mv.

Kiddy’s mavepude system sørger fx. for, at 60% af energien bliver absorberet af den orginale Kiddy mavepude, men de nyeste modeller har fået et ekstra lag, der tager sig af de sidste 40%, hvilket betyder, at mavepuden skulle tage alt energien fra sammenstødet.

Klik her for at se den indsatte video.

I ovenstående video ser man forskellen på en alm. fremadvendt autostol og en autostol med mavepude ved frontal og side kollisioner. Som det ses i videoen, er der stor forskel i barnets belastning og man har ikke svært ved at forstå, at autostole med mavepude er blevet mere populære.

Husk at tjekke om bilens seler er lange nok til, at nå om mavepuden. Flere oplever, at selerne simpelthen ikke er lange nok, så husk, at tjekke dette inden køb. Endvidere spørger mange om ikke mavepuden er varm om sommeren, men mange forældre oplyser, at dette ikke skulle være et problem.

Flere forældre har dog været bekymret for, hvad barnet ville sige til, at sidde med en mavepude og hertil er blandet erfaringer. Vi er derfor ude efter dine erfaringer og du må meget gerne skrive dem som kommentar til indlægget.

Det anbefales, at du læser denne artikel om Cybex og Kiddy’s mavepudesystem. 

The post Mavepudesystemet fra Kiddy og Cybex appeared first on Autostol.dk.


Hovedet “falder” forover i Römer Baby Safe Plus II

$
0
0

På Facebook, div. baby fora og her på autostol.dk får jeg ofte henvendelser om, at Römers Baby Safe Plus 2 ikke sidder særlig godt i bilen og barnets hoved “falder” forover – jeg har også set flere billeder af små børn i stolen, hvor hoved “hænger” nede på maven – ikke en særlig god sovestilling!

I enkelte tilfælde skyldes det, at man har glemt, at tjekke om autostolen/basen også er godkendt til den bil man anvender – det er derfor altid en god ide, at tjekke om autostolen passer i bilen. Hvis den ikke er godkendt til bilen, vil det være en dum ide, at købe autostolen, da du sikkerhedsmæssigt ikke får det optimale ud af stolen.

En bivirkning er også, at stolen/basen måske står meget skrå i bilen og barnets hoved “falder” forover når det falder i søvn.

Selvom stolen/basen er godkendt til bilen, kan det dog stadig være et problem og det har Römer erkendt og fået udviklet en Hældningsadapter, som kan sættes ind, som kan sættes ind under basen (se billede)

Hældningsadapteren gør, at barnets hoved ikke falder forover og der opnås stadig den høje sikkerhed, som der er i en Römer Baby Safe Plus 2. Idet Römer har erkendt problemet, har adapteren været en del af isofix- og selebasen, når man købte dem fra ny. Har du en ældre udgave (fra før oktober 2011) har du ikke fået en adapter med og du kan få en tilsendt, hvis du retter henvendelse til Römer og fremviser din kvittering.

Ovenstående gælder både Römer Baby Safe Plus 2 og Römer Baby Safe Plus 2 SHR i Römers isofixbase og selebase.

Du kan læse lidt mere på Römers hjemmeside http://www.britax-roemer.dk/kundeservice/haeldningsadapter

The post Hovedet “falder” forover i Römer Baby Safe Plus II appeared first on Autostol.dk.

Sikkerhed ved sidekollisioner i autostole

$
0
0

Mange forældre spørger om beskyttelsen mod sidekollisioner i bagudvendte autostole. Alle mulige fine slogans er brugt til, at promovere beskyttelse mod sidekollisioner for forskellige mærker i hele verden. Specielt for stole, der vender forud.

Svenske børn blev først placeret siddende bagudvendt i 1965 og gennem alle disse år har svenskerne lært en ting eller to om, hvordan man holder børn sikre i biler. Sidekollisioner er heldigvis ikke det mest almindelige, men desværre den mest dødelige ulykke.

Kollisioner

Hvis vi ser på alle kollisioner, kan vi se at frontalkollisioner udgør ca. 70%, sidekollisioner 25% og kollisioner bagfra de sidste 5%. Det er derfor, bil sikkerhed er optimeret på forsædet, og derfor et barn er ligeså eller mere sikkert på forsædet, så længe airbaggen i passagersædet er slået fra. Dette er ikke hvad de fleste forældre har læst, mere omkring dette kan findes her.

Beskyttelse mod sidekollisioner er blevet forbedret meget gennem årene, takket være stort arbejde fra bilproducenter, men sidekollisioner er stadig de mest dødelige ulykker.

Forsiden af vores biler kan modstå forfærdelige sammenstød, hvor selv ulykker i lav fart fra siden kan være dødelige. Når vi ser på test resultater og videoer af kollisioner, kan man let tro, at sæder vendt forud giver fremragende beskyttelse mod sidekollisioner for vores små.

Opbremsning før kollisoner (præ sammenstødsbremsning)

Ting er desværre meget anderledes i det virkelig liv på grund af ”præ sammenstødsbremsning”. 

Præ sammenstødsbremsning sker i en høj andel af ulykker fra siden og betyder dybest set, at en fører bremser lige før sammenstødet. Dette gør en stor forskel på, hvordan vores børns skrøbelige hoved- og nakkeområde er beskyttet.

I en typisk sidekollision, vil et fremadvendt barns hoved blive kastet forud lige før kollisioner pga. præ sammenstødsbremsning. Dette fører til dårlig beskyttelse på trods af dybe ”side vinger” uanset om det er en fastspændt stol eller en selepude med høj ryg.

Et barn der sidder bagudvendt er langt heldigere. I en ulykke vil et barn, der vender bagud skubbes længere ind i stolen lige før kollisionen pga. bremsningen, hvilket fører til fremragende beskyttelse for det svage nakke- og hovedområde.

Lægen siger

Som enhver læge vil sige: ”Vi kan ordne arme, ben og mange andre ting. Vi kan ikke ordne hoved og nakke”. 

Vi burde fokusere mest på de mere almindelige frontalkollisioner, men at lade vores børn sidde bagudvendt i lang tid er også en god måde at holde det sårbare hoved- og nakkeområde godt beskyttet i sidekollisioner.

The post Sikkerhed ved sidekollisioner i autostole appeared first on Autostol.dk.

EU-rapport: Danmark kan gøre mere for børn i trafikken

$
0
0

Statens institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet og Børneulykkesfonden har i dag udsendt en pressemeddelelse om en ny rapport fra EU, hvor Danmark kun scorer middelmådig smiley.

Rapporten er en sammenligning af 31 landes indsats for, at øge børns sikkerhed og nedbringe antallet af børneulykker. Danmark endte på en 20. plads og fik kun en samlet score på 31 stjerner, hvilket er hele 3 stjerner under gennemsnittet. For uddybning, kan pressemeddelesen læses her.

Hvorfor er det relevant på autostol bloggen?

EU-rapport anbefaler bagudvendt autostol til 4 års alderen

Et af de område, som Danmark scoret lavt i var passagersikkerhed – her fik Danmark kun 2 stjerner.

EU-rapporten anbefaler en række tiltag til, at øge sikkerheden og her er en af anbefalingerne, at der indføres en lov, der påbyder børn op til 4 år, at de skal sidde i bagudvendte autostole.

Det er ikke underligt, at det anbefales, da rigtig mange tests viser, at bagudvendte autostole er langt sikre end forudvendte autostole, hvilket bl.a. kan ses i denne video:

Klik her for at se den indsatte video.

Jeg er således helt enig i anbefalingen og er spændt på, at se om vi indenfor en årrække vil se en ændring i lovgivningen, så vi på et tidspunkt ser bagudvendte autostole i de fleste danske biler.

Der er dog allerede sket lidt.

Ny lov på vej

Der er allerede på EU-plan vedtaget en lov, der træder i kraft fra 2013. Den nye lov gælder dog ikke op til 4 års, men loven foreskriver, at der ikke kan godkendes babyautostole, der ikke kan bruges op til 15 måned.

Så der er gjort lidt for, at få børn til at sidde bagudvendt længere tid – 15 måneder er ikke lang tid, men det er en start.

Læs mere om den kommende lov her.

Autostol.dk hjælper gerne

Her fra Autostol.dk vil jeg også gerne hjælpe til, at vi i Danmark får øjenene op for de bagudvendte autostole, så de bliver mere almindelige i de danske babybutikker og derved øger antallet af bagudvendte autostole i de danske biler.

Derfor er der lavet en række artikler om bagudvendte autostole og jeg har lavet en hel sektion til emnet. Artiklerne finder du her og sektionen om bagudvendte autostole er her.

For at kunne rådgive bedst muligt, har jeg lavet et samarbejde med Lena Larsen – dansk ekspert i bagudvendte autostole, hvor du kan booke en tid og afprøve flere bagudvendte autostole i bilen.

Derudover har jeg sendt en mail til Statens institut for Folkesundhed og Børneulykkesfonden for, at høre, hvordan vi kan samarbejde om, at øge kendskabet til de bagudvendte autostole og derved den øge sikkerhed som de giver barnet.

Min henvendelse betød, at jeg til Statens institut for Folkesundhed har skrevet en stor artikel om autostole og Børneulykkesfonden nu henviser til min hjemmeside.

 

The post EU-rapport: Danmark kan gøre mere for børn i trafikken appeared first on Autostol.dk.

Passer autostolen i bilen

$
0
0

Når man skal købe autostol, er det ikke nok, at finde en model, som har klaret sig godt i autostolen testen - for hvad hjælper det, at autostolen er godt testet, hvis den ikke passer i bilen?

Nu tænker du sikkert, at det er der da ikke forskel på, men det er der faktisk. Det er ikke alle autostole, som er afprøvet og godkendt til alle biler. Derfor bør du undersøge om autostolen faktisk også passer i jeres bil inden køb og om den er godkendt til bilen.

Dette gøres ved, at tage ud i babybutikken, hvor de sælger autostole og høre dem om du må afprøve stolen i din bil. Dog kan det godt se ud til, at autostolen passer i bilen – selvom den ikke sidder optimalt.

Hvis du ved, at du skal have en Römer autostol eller en Maxi Cosi autostol, er det heldigvis hurtigt og nemt, at undersøge, hvilke af deres modeller, der er godkendt til lige netop din bil.

Römer og Maxi Cosi har nemlig en funktion på deres hjemmeside, hvor du kan indtaste, hvilken bil model du har og så viser de en oversigt med de autostole, som passer i lige netop din bil.

Römer – hvilke Römer autostole passer i min bil?

Römer har nu fået denne funktion på deres danske hjemmeside.

Römer kalder det for “Fit-Finder” og ser sådan her ud:
(Klik på billede for at gå til “Fit finder“) 

Britax fit finder

Når du har udfyldt informationerne, kommer du til en side, hvor du kan se, hvilke modeller der passer i din bil.

Ved at klikke på “Seating Positions” kan du se, hvor i bilen du må anvende den valgte model.

Römer viser ved hjælp af 3 ikoner, hvor i bilen autostolen må stå.Disse ikoner ser sådan her ud:

Römer seat info

Der er således ingen problemer med, at sætte autostolen på de steder, hvor det grønne ikon er vist. Ved at klikke på pladsen i bilen med det blå ikon, kommer der en info boks i højre side, hvor man kan se forskellige anbefalinger for at anvende autostolen optimalt på den pågældende plads i lige netop din bil.

Hvis du støder på det røde ikon, har du valgt en autostol, som ikke passer i din bil og som ikke bør anvendes.

Har du har undersøgt, hvilke autostole, der passer i din bil, kan du se de enkelte Römer modeller her. Ved at klikke på dem, kan du læse mere information og se, hvor du kan købe den billigst.

Maxi cosi - hvilke Maxi Cosi autostole passer i min bil?

Maxi Cosi system hedder “Car seat Fitting” og gør præcis det samme som Römers og ser sådan her ud:
(Klik på billedet for at gå til “Car seat Fitting“) 

Når du har udfyldt informationerne, kommer du til en side, hvor du kan se, hvilke modeller der passer i din bil samt hvor i bilen autostolen kan være. Den fortæller dig faktisk også om du har Isofix eller ej i bilen.

Maxi Cosi viser ved hjælp af farver, hvilke muligheder der er i lige netop din bil. Deres oversigt ser sådan her ud:

maxi Cosi 3 delingHvis sædet er grøn, kan autostolen være på sædet og skal monteres med bilens 3-punktsele.

Hvis sædet er gult, kan autostolen være på sædet og skal monteres med Isofix.

Hvis sædet er gul/grøn stribet, kan autostolen monteres med både Isofix og bilens 3-punktsele.

Maxi Cosi viser et “!” ved forsædet i bilen og det skyldes, at de gør opmærksom på, at man skal slå airbaggen fra, hvis autostolen står på forsædet.

 

Har du har undersøgt, hvilke autostole, der passer i din bil, kan du se de enkelte Maxi Cosi modeller her. Ved at klikke på dem, kan du læse mere information og se, hvor du kan købe den billigst.

Cybex – hvilke Cybex autostole passer i min bil?

Cybex har under de enkelte stole valgt, at lave en guide, hvor man kan vælge bil, årgang osv. Du er således nødt til, at gå indunder de enkelte modeller for, at se om stolen passer i din bil.

Se mere på Cybex-online.com

The post Passer autostolen i bilen appeared first on Autostol.dk.

Hvilken side i bilen skal autostolen placeres i?

$
0
0

Ovenstående kunne meget vel være et spørgsmål til ekspedienten i forbindelse med jeres søgning efter den første autostol.

For hvor i bilen er babystolen bedst placeret og er der sikkerhedsmæssigt forskel – når man altså kun har én autostol i bilen?

Sikkerhedsmæssigt er der ingen forskel på om babystolen står bag førersædet eller bag passagersædet, da en bil er lavet sådan, at den er sikker på begge sider. Der er heller ikke noget i lovgivningen, der bestemmer, hvor i bilen babystolen skal være placeret, men det er alligevel et spørgsmål, som mange nybagte forældre stiller sig selv – for den ene side må være mere optimal end den anden.

Jeg har spurgt en række forældre, hvor i bilen de har placeret babystolen og som det ses af nedenstående, er overvægten på ” Bag passagersædet”:

Placering af autostol i bilen

 Faktisk har næsten 3 ud af 4 af de adspurgte babystolen stående bag passagersædet. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi også herhjemme har autostolen stående bag passagersædet. Selvom der sikkerhedsmæssigt ikke er en forskel, må der næsten være en forskel siden så mange har valgt det.

Sammen med ovenstående spørgsmål, blev forældrene også spurgt om, hvorfor de netop havde valgt dén placering i bilen. Der er både fordele og ulemper ved, at have autostolen stående bag hvert sæde.

Placering bag passagersædet

Grunden til, at vi herhjemme, bl.a. har autostolen stående bag passagersædet er for, at når barnet skal ind i bilen, står man som forældre inde på fortovet eller i rabatten og ikke ude i trafikken.

Derudover ser nogle forældre det også som en fordel, da det er nemmere at få kontakt med barnet og holde lidt øje med barnet. Det er dog farligt, at koncentrerer sig for meget om barnet mens man køre, hvorfor jeg anbefaler, at man ikke gør det mens man køre.

Placering bag førersædet

Flere vælger denne placering, da det er nemmere for passageren, at få kontakt med barnet og samle evt. legetøj, sut ol. op. Det er også nemmere for passageren, at snakke med barnet og ellers sørge for, at barnet har det godt under turen.

Mange forældre taler om, at det sikreste er, at have autostolen stående bag førersædet, da føreren af bilen, ved en kollision, vil forsøge, at undvige ”faren” og derfor styre væk, hvis det er muligt. Hvis barnet så sidder i modsatte side af føreren vil barnets side af bilen komme tættere på ”faren” og derved skulle barnet være mere udsat bag passagersædet end bag førersædet. Jeg har dog ikke kunne finde nogle undersøgelser, der understøtte den adfærd, men det lyder meget logisk, hvorfor jeg ikke tør afvise, at dette er korrekt.

Der kan også være tilfælde, hvor autostolen er nødt til, at stå i den ene eller anden side. Det kan f.eks. være, hvis den ene forældre er meget lang og derfor er nødt til, at have sædet langt tilbage. I sådan et tilfælde vil det ikke være muligt, at have stolen stående bag sædet og man må vælge det modsatte sæde.

Hvilken placering skal du så vælge?

Der er fordele og ulemper ved begge sider, men hvis du ofte parkerer inde i byen, i siden af vejen eller hvor man nu vil være tæt på trafikken, hvis barnet skulle ind/ud af bilen bagfra førersædet, så ville jeg vælge, at have autostolen bag passagersædet, da man så ikke kommer ud for den risiko.

Er ovenstående ikke en situation man ofte kommer ud for vil jeg vælge, at placere autostolen bag førersædet, da den menneskelige reaktion ved et uheld, kan betyde, at man vil udsætte sit barn for fare ved, at have det stående bag passagersædet.

The post Hvilken side i bilen skal autostolen placeres i? appeared first on Autostol.dk.

Mavepudesystemet fra Kiddy og Cybex – er det farligt?

$
0
0

I Sverige og Finland var der i oktober en masse skriverier og TV programmer om mavepudesystemet, som Cybex og Kiddy benytter på deres autostole. Det hele skyldes debatten om, at bagudvendte autostole er mere sikre end fremadvendte autostole og de i Finland, Sverige og Danmark anbefaler, at anvende dem indtil 4 årsalderen.

Da en undersøgelse så viste, at forhandlerne anbefalet  fremadvendte autostole med mavepude ville man se nærmere på dem.

Dette skyldes bl.a. også, at flere har sagt, at mavepudesystemet er lige så godt/kan erstatte de bagudvendte autostole – men det er ikke tilfældet!

Gå til konklusionen nederst, hvis du ikke vil læse baggrunden

Baggrund for alle skriverierne

Derfor havde magasinet Spotlight i samarbejde med “Hälsa och Trafik” lavet en stikprøve undersøgelse, hvor de undersøgte, hvilke autostole, som butikkerne anbefalede forbrugerne at købe. Autostolen blev købt af en uvildig mellemmand, der blev sendt ind i butikken, hvor han skulle købe den bedste autostol de havde – ikke noget om fremadvendt eller bagudvendt – bare det skulle være den bedste.

Han blev anbefalet den tyskfremstillede autostol Kiddy Guardian Pro 2. I de tyske test, der er lavet af ADAC fik den gode karakterer. Kiddy Guardian Pro 2 er beregnet til børn mellem 1 og 12 år med en vægt mellem 9 og 36 kg.

Kiddy Guardian Pro 2 skulle testes på en bane og valget faldt på banen i Linköping i Sverige og ejes af den svenske stats institut for vej og transportforskning VTI. Grunden til, at banen i Sverige blev valgt, var fordi den er uafhængig af autostolproducenter og dermed så uvildig og objektiv som muligt.

Test af autostolen

VTIs testbane er akkrediteret til at teste efter den europæiske godkendelse ECE. Derudover har VTI taget del i udviklingen af den svenske Plus-test, der er strengere end ECE testen.

Plus-testen er en frivillig test, hvor slæden med bilen og autostolen kører med 56 km/t ind i testbanens stopklods, hvilket er samme fart, som normalt bruges til test af autostole. Standselængden bliver mellem 35 og 40 cm. Det gøres for, at måle, hvilke kræfter testdukkens nakke udsættes for.

Eftersom den stol, der skulle testes allerede var E-godkendt med gode karakterer valgte man, at lade den gennemgå Plus-testen. Testen blev gennemført med en P3-dukke, d.v.s. en dukke, der svarer til et treårigt barn. For at bestå Plus-testen må belastningen på testdukkens nakke ikke overstige 1220 N.

Ved denne crashtest blev denne grænseværdi overskredet betydeligt. VTI målte belastningen på testdukkens nakke på op til 1974 N – hvilket svarer til, at hænge 200 kg. om nakken på et 3 årigt barn! Plus testen godkender stole med en nakke belastning på max 120 kg.

Hvilken betydning har disse kræfter i praksis?

Man henvendte sig til en børnetraumatolog for, at få et svar på det spørgsmål.

”Det er meget sandsynligt, at der opstår skader på barnets nakke. I en situation, hvor barnet kører 56 km/t med ansigtet i færdselsretningen og der så standses så brat som dette, så er påvirkninger i denne størrelsesorden uundgåelige.”

Det skal dog indskydes, at nakke belastningsværdien, som blev målt på Kiddy Guardian Pro 2 ikke er markant højere end dem, som normalt bliver målt på en fremadvendt stol.

Men derfor er det stadig en stor belastning og noget man bør have i tankerne når man vælger mellem fremadvendt og bagudvendte stole.

Mavepuden – gav den problemer?

Et andet punkt, der gav anledning til spørgsmål var, hvilke skader der kan ske i maveregionen på et barn, der sidder i stolen under et uheld.  Barnet og stolen spændes nemlig fast med bilens sikkerhedssele som trækkes hen over mavepuden på stolens forside. For en lægmand ser det ud som om al energien fra uheldet overføres via sikkerhedssele og mavepuden ind maveregionen på barnet.

Dette er imidlertid noget, der ikke kan måles eftersom, der ikke findes testdukker på markedet med sensorer i maven. Disse dukker er på vej men de er endnu kun på eksperimentalstadiet.

Måske redder mavepuden barnet og måske ikke. Indtil der kommer testdukker, der kan måle skader i brugen kan det ikke konkluderes om mavepuden er god eller dårlig for barnet.

Opsummering og konklusion på problemet

Ovenstående gik altså ud på, at forhandleren i Finland anbefalet fremadvendte stole i stedet for bagudvendte stole, da den fremadvendte stol havde klaret sig bedst i den tyske test af autostole. Dette på trods af, at alle anbefalinger går på, at bagudvendt er bedst indtil 4 års alderen.

Kiddy Guardian Pro 2 blev derfor testet i den svenske plus test og udviste meget store nakke påvirkninger (200 kg), hvilket ville betyde store skader på barnet. Mavepudesystemet kan altså ikke erstatte de bagudvendte autostole.

Derudover blev problemstillingen med den manglende test af mavepudes påvirkning af barnets indre organer også undersøgt. Man kunne dog ikke komme med en konklusion på om mavepuden er godt eller skidt – da test dukkerne endnu ikke har målere placeret i maven.

Så det eneste som blev slås fast var, at mavepuden ikke kan erstatte bagudvendte autostole og at der stadig ikke kan testes om mavepuden er god eller dårlig.

Hvad skal man så vælge?

Jeg vil til enhver tid anbefale en bagudvendt autostol og der findes masser af modeller på markedet – se selv her - men om mavepude systemet skal fravælges – ja det tør jeg faktisk ikke udtale mig om. Jeg har ikke nok viden om påvirkningen af indre organer til, at ville komme med min vurdering af det.

Det må således være op til hver enkelt familie om man mener mavepuden er godt eller skidt. Før der er testdukker med censorer i maven tør jeg ikke udtale mig om det – beklager.

*VTI er den svenske stats institut for vej og transportforskning - Se deres hjemmeside her

Læs lidt flere tanker om testen her (Svensk blog om bagudvendte autostole).

The post Mavepudesystemet fra Kiddy og Cybex – er det farligt? appeared first on Autostol.dk.

Hvornår skal man skifte til næste størrelse autostol?

$
0
0

Det kan være svært at finde ud af, hvornår man skal skifte til næste størrelse autostol. Der findes mange tommelfingerregler, mere eller mindre korrekte, og da det forkerte valg kan få fatale følger, vil jeg med dette indlæg forsøge at slå fast, hvornår man skal og bør skifte sin autostol ud med en ny.

Skift fra 0-13 kg til 9-18 kg. autostolen

Flere og flere forældre oplever, at deres barn allerede i 5-6 måneders alderen vejer 9+ kg, og de mener så, at barnet skal over i næste størrelse stol. Lad mig med det samme slå fast: De fleste autostole kan bruges op til13 kg, og det er derfor meget sjældent, at en autostol bliver for lille til et barn i 5-6 måneders alderen. Har du købt en lille autostol, bør du købe en anden model, alternativt leje eller låne en autostol, indtil barnet er mindst 9 måneder.

Grunden til at det aldersmæssige er så vigtigt, er, at barnets nakke/ryg mv. ikke er stærk nok til at kunne sidde i 9-18 kgautostolen, før det er over 9 måneder. Det er først efter 9 måneder, at nakken/ryggen er udviklet nok til, at barnet kan sidde mere op, som det gør i 9-18 kgstolen. Det er derfor meget vigtigt, at barnet er blevet over 9 måneder, inden man skifter.

skift autostol - 0-13 kg.

Hovedreglen er:
2 ud af de 3 følgende punkter skal være opfyldt, før babystolen kan udskiftes:

1) Barnet sidder stabilt selv (nakke er stabil)
2) Barnet vejer over 9 kg
3) Barnet er over 9 måneder

Det anbefales dog ikke at skifte babystolen ud, hvis det er 1+2, der er opfyldt!

Det er ikke et lovkrav, at babystolen skiftes ud så snart 2 ud af 3 punkter er opfyldt. Barnet er bedst beskyttet i babystolen, så det gælder om at anvende den længst muligt.

Man skal udskifte sin autostol, hvis barnet bliver for langt eller vejer mere end den vægt, som autostolen er godkendt til.

Se priser og modeller på 9-18 kg. autostole.

Se priser og modeller på 9-36 kg. autostole.

Barnet græder og vil ikke sidde i 0-13 kg. autostolen

De fleste børn kommer ind i en periode med separationsangst, som oftest indtræder, når de er 7-9 måneder. Det er et dårligt tidspunkt, da det er et tidspunkt, hvor mange forældre skifter over til næste autostol.

Som forælder er det derfor let at få den opfattelse, at barnet græder, fordi det ikke kan være i babyautostolen, at det sidder dårligt eller noget i den stil. I langt de fleste tilfælde er det separationsangsten, der får barnet til at græde. Det skyldes, at barnet sidder bagudvendt i autostolen og derfor ikke se sin far og/eller mor.

I stedet for at skifte til næste størrelse autostol, kan det være en løsning at sætte et spejl op i bilen, så barnet kan se jer, eller at snakke ekstra meget med barnet. Det kan godt tage et par uger, men derefter (i de fleste tilfælde) er der ingen problemer, og babystolen kan bruges til barnet er 13-15 måneder.

 

Skift fra 9-18 kg til 15-36 kg. autostolen

Når barnet er kommet i 9-18 kgstolen, og den begynder at blive for lille, enten når ørerne når op til kanten af autostolen, eller barnet vejer mere end autostolen er godkendt til, er det tid til at se nærmere på 15-36 kgstolen. Det har således ingen betydning, om barnet bliver i 9-18 kgstolen til det er 3, 4 eller 5 år, så længe det vejer under18 kgog ikke er for langt.

Den store forskel på 9-18 kgog 15-36 kgautostolen er, at i 15-36 kgstolen sidder barnet fast med bilens 3-punkt sele. For at kunne udløse bilens 3-punkt sele skal barnet veje mindst 15 kg, hvorfor du under ingen omstændigheder må skifte til 15-36 kgautostolen, før dit barn vejer mindst 15 kg.

Har du det modsatte problem, at dit barn vejer mere end15 kg, men det kun er 2 år – ja, så kan det faktisk også være lidt problematisk at skifte til 15-36 kgstolen, selv om det er nødvendigt. Problemet er, at barnet selv kan spænde 3-punkt selen op, og man skal derfor være ekstra opmærksom på, om man har et “løst” barn på bagsædet.

Med lidt træning er det dog muligt at lære den 2-årige, at selen ikke må spændes op, men det kan dog godt tage et par uger.

Se priser og modeller på 15-36 kg. autostole

Barnet er nu over 135 cm

Når barnet bliver over 135 cm. er det ikke længere et lovkrav, at der skal bruges autostole eller selepuder. Man mener, at barnet er stort nok til, at kunne sidde med bilens 3-punktsele uden at blive hævet op fra bilens sæde.

Mange tror, at efter 15-36 kg. autostolen, skal barnet nu sidde på en selepude (men selepuden kunne man ha’ brugt i stedet for 15-36 kg. autostolen.) Men hvis du ikke synes, at barnet sidder højt nok i jeres bil, kan en selepude uden ryglæn godt anvendes, men altså ikke et lovkrav.

De fleste børn er 135 cm i en alder af 10-12 år, men lange børn, kan allerede i en tidlig alder (5-7 år) nå op over de 135 cm og så vil jeg ikke anbefale, at sætte barnet i bilen uden autostol. Hvis 15-36 kg. autostolen stadig er høj nok i ryggen, vil jeg lade barnet sidde i den og derved få gælde af sidebeskyttelsen, som autostolen yder.

The post Hvornår skal man skifte til næste størrelse autostol? appeared first on Autostol.dk.


Autostol regler i andre lande

$
0
0

Autostol reglerne rundt i verdenInden du tager familien afsted på kør-selv-ferie, bør du undersøge de forskellige landes regler for brug af autostole og hvordan og hvor i bilen du må placerer dine børn.

Selvom du i mange tilfælde er godt dækket ind ved at følge de danske regler, er der lige så mange lande, hvor reglerne er anderledes. Der er en reel risiko for, at du ikke har sikret dit barn korrekt i forhold til landets lovgivning, hvilket kan få konsekvenser for føreren af bilen.

Eksempel:

Efter de danske regler må børn over 135 cm. sidde uden sikkerhedsudstyr og hvor de vil i bilen. Men i Tyskland er grænsen 150 cm og 12 år.

I Danmark sidder sønnen ikke længere i autostol, da han er blevet  140 cm. I tager afsted på ferie, men bliver stoppet i Tyskland og må ikke kører videre før i har fået en autostol/selepude til sønnen.

Lillesøsteren, er en velnæret 1-årig på11 kg. I Danmark må hun sidde i en fremadvendt autostol, men kører i til Frankrig skal stolen være bagudvendt, indtil hun har taget mindst to kg på.

Det er derfor vigtigt, at læse reglerne inden i tager afsted.

De danske regler kan du læse om her: Regler om autostole 

Er du mere til grafik og billeder, kan du se autostol reglerne og anbefalingerne som grafik: Regler som grafik

Det er føreren af bilen, der har ansvaret for, at alle børnene i bilen er spændt forsvarlig fast – både når du køre i ind- og udland.

Klik og se reglerne for det pågældende land:

Australien

Irland

Norge

Sverige

Belgien

Israel

Polen

Syd Afrika

Bosnien-Hercegovina

Italien

Portugal

Tjekkiet

Bulgarien

Japan

Rumænien

Tyrkiet

Cypern

Kroatien

Rusland

Tyskland

Estland

Letland

Schweiz

Ungarn

Finland

Litauen

Serbien

USA

Frankrig

Luxembourg

Slovakiet

Østrig

Grækenland

Makedonien

Slovenien

Grønland

Holland

Montenegro

Spanien

Hviderusland

New Zealand

Storbritannien

_______________________________________________________________________________________
Australien

Børn op til 6 måneder skal sidde i en bagudvendt autostol.

Børn mellem 6 måneder og 4 år skal enten sidde i en fremadvendt eller bagudvendte autostol og de må ikke sidde på forsædet i biler med 2 eller flere rækker sæder.

Børn fra 4 til 7 år skal sidde på en selepude eller i en fremadvendt autostol og de skal spændes fast med bilens 3-punktsele. Derudover må de kun sidde på forsædet, hvis bagsædet er fyldt op med børn under 7 år.

_______________________________________________________________________________________
Belgien

Følger du de danske regler og retningslinjer, overholder du også autostol reglerne når du kører i Belgien.

_______________________________________________________________________________________
Bosnien-Hercegovina

Det er kun børn over 12 år, der må sidde på forsædet og indtil barnet er 5 år skal det sidde fast spændt på bagsædet i en autostol, der passer til barnets størrelse.

_______________________________________________________________________________________
Bulgarien

Følger du de danske regler og retningslinjer, overholder du også autostol reglerne når du kører i Bulgarien.

_______________________________________________________________________________________

Cypern

Følger du de danske regler og retningslinjer, overholder du også autostol reglerne når du kører på Cypern – der er dog den undtagelse, at børn under 5 år ikke må sidde på forsædet.

_______________________________________________________________________________________
Estland

Følger du de danske regler og retningslinjer, overholder du også autostol reglerne når du kører i Estland.

_______________________________________________________________________________________
Finland

Følger du de danske regler og retningslinjer, overholder du også autostol reglerne når du kører i Finland.

_______________________________________________________________________________________
Frankrig

Børn under 13 kg. skal sidde i en bagudvendt autostol og indtil de er 10 år skal de sidde fastspændt i godkendt sikkerhedsudstyr, der er tilpasset efter alder og størrelse.

Så længe barnet er under 10 år, må det kun sidde på forsædet, hvis bilen ikke har seler på bagsædet eller der ikke er et bagsæder i bilen. Dog må forsædet benyttes, hvis bagsædet er fyldt op med børn under 10 år.

_______________________________________________________________________________________
Grækenland

Følger du de danske regler og retningslinjer, overholder du også autostol reglerne når du kører i Grækenland.

_______________________________________________________________________________________
Holland

Følger du de danske regler og retningslinjer, overholder du også autostol reglerne når du kører i Holland.

_______________________________________________________________________________________
Hviderusland

Følger du de danske regler og retningslinjer, overholder du også autostol reglerne når du kører i Hviderusland – der er dog den undtagelse, at det kun er børn over 12, der må sidde på forsædet.

_______________________________________________________________________________________
Irland

Børn under 3 år må sidde på både for- og bagsædet. Sidder et barn under 3 år på forsædet, skal det sidde i en bagudvendt autostol med airbaggen slået fra.

Derudover skal børn under 150 cm., som vejer mindre end 36 kg. sidde i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til barnets størrelse – både selepude og autostol kan bruges.

_______________________________________________________________________________________

Israel

Følger du de danske regler og retningslinjer, overholder du også autostol reglerne når du kører i Isreal – der er dog den undtagelse, at børn under 12 år skal sidde på selepude eller i autostol, hvis de sidder på forsædet.

_______________________________________________________________________________________
Italien

Når du kører i en dansk bil, overholder du autostol reglerne i Italien, hvis du overholder de danske regler og retningslinjer.

Men kører du i en lejet bil (en bil på italienske nr. plader) skal børn under 150 cm., som vejer mindre end 36 kg. sidde i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til barnets størrelse – både selepude og autostol kan bruges.

I den lejet bil, skal børn under 9 kg sidde bagudvendt.

_______________________________________________________________________________________

Japan

Børn under 6 år skal sidde i autostol.

_______________________________________________________________________________________
Kroatien

Børn under 2 år må sidde på både for- og bagsædet. Sidder et barn under 3 år på forsædet, skal det sidde i en bagudvendt autostol med airbaggen slået fra.

Indtil barnet er 12 år skal det sidde fastspændt på bagsædet i godkendt sikkerhedsudstyr, der er tilpasset efter alder og størrelse.

_______________________________________________________________________________________
Letland

Børn under 150 cmskal sidde i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til barnets størrelse – både selepude og autostol kan bruges. Hofteselen kan anvendes sådan, at bilens 3-punktsele ikke kommer i over halsen eller skulderne.

_______________________________________________________________________________________
Litauen

Følger du de danske regler og retningslinjer, overholder du også autostol reglerne når du kører i Litauen – der er dog den undtagelse, at børn under 12 år skal sidde på selepude eller i autostol, hvis de sidder på forsædet.

_______________________________________________________________________________________
Luxembourg

Bagudvendte autostole må ikke stå på forsædet, hvis airbaggen er aktiv.

Indtil 3 år skal alle børn sidde i godkendt sikkerhedsudstyr – tilpasset barnets højde og vægt.

Børn fra 3 år til 150 cm (helt op til 17 år!) skal sidder fastspændt med godkendt sikkerhedsudstyr, som er tilpasset barnets højde, vægt og alder. Hvis barnet vejer over 36 kg. må det på bagsædet siddet fastspændt med bilens almindelige og bilens 3-punktsele.

_______________________________________________________________________________________
Makedonien

Følger du de danske regler og retningslinjer, overholder du også autostol reglerne når du kører i Makedonien – der er dog den undtagelse, at det kun er børn over 12, der må sidde på forsædet.

_______________________________________________________________________________________
Montenegro

Følger du de danske regler og retningslinjer, overholder du også autostol reglerne når du kører i Montenegro – der er dog den undtagelse, at det kun er børn over 12, der må sidde på forsædet.

_______________________________________________________________________________________
New Zealand

Børn op til 5 år skal sidde i godkendte autostole eller på selepuder tilpasset barnets højde og vægt.

Fra 5-7 år må barnet også sidde fast spændt med bilens 3-punktsele, men der anbefales også autostole til den aldersgruppe.

Er der ikke seler i bilen må, hverken børn eller forældre sidde på forsædet.

_______________________________________________________________________________________
Norge

Indtil barnet er 4 år, skal det sidde i autostol. Når barnet er over 4 år skal det sidde i en autostol eller en sele tilpasset barnets højde og vægt.

_______________________________________________________________________________________
Polen

Børn under 12 år eller børn under 150 cm skal sidde i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til barnets størrelse (højde og vægt) – både selepude, autostol og sele kan bruges.

Bagudvendte autostole må ikke stå på forsædet, hvis der er airbag ved forsædet.

_______________________________________________________________________________________
Portugal

Børn under 12 år eller børn under 150 cm skal sidde i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til barnets størrelse (højde og vægt) – både selepude, autostol og sele kan bruges.

Børn under 3 år må sidde i en bagudvendt autostol på forsædet, hvis airbaggen er slået fra.

_______________________________________________________________________________________
Rumænien

Følger du de danske regler og retningslinjer, overholder du også autostol reglerne når du kører i Rumænien – der er dog den undtagelse, at det kun er børn over 12, der må sidde på forsædet.

_______________________________________________________________________________________
Rusland

Følger du de danske regler og retningslinjer, overholder du også autostol reglerne når du kører i Montenegro – der er dog den undtagelse, at børn op til 12 år skal sidde i autostol eller på selepude, hvis de sidder på forsædet.

_______________________________________________________________________________________
Schweiz

Når du kører i en dansk bil, overholder du autostol reglerne i Schweiz, hvis du overholder de danske regler og retningslinjer.

Men kører du i en lejet bil (en bil på Schweiz nr. plader) skal børn under 12 år, som er mindre end 150 cm. sidde i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til barnets størrelse – både selepude og autostol kan bruges.

_______________________________________________________________________________________
Serbien

Følger du de danske regler og retningslinjer, overholder du også autostol reglerne når du kører i Serbien – der er dog den undtagelse, at børn mellem 3-12 år ikke må sidde på forsædet og alle autostole skal være ECE 44/04 godkendt.

_______________________________________________________________________________________
Slovakiet

Vejer barnet under 36 kg. skal det sidde i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til barnets højde og vægt. Børn mellem 3-12 år ikke må sidde på forsædet

_______________________________________________________________________________________
Slovenien

Børn under 12 år, som er mindre end 150 cm. sidde i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til barnets størrelse – både selepude og autostol kan bruges. Alle autostole skal leve op til ECE 44/03 eller 44/03.

_______________________________________________________________________________________
Spanien

Børn under 12 år, som er mindre end135 cm., skal sidde i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til barnets størrelse – både selepude og autostol kan bruges.

_______________________________________________________________________________________
Storbritannien

Følger du de danske regler og retningslinjer, overholder du også autostol reglerne når du kører i Storbritannien.

_______________________________________________________________________________________
Sverige

Følger du de danske regler og retningslinjer, overholder du også autostol reglerne når du kører i Sverige – der er dog den undtagelse, at det kun er børn over 140 cm, der må sidde på forsædet, hvis airbaggen er slået til. Er den slået fra, må børn under 140 cm. også sidde på forsædet.

_______________________________________________________________________________________

Syd Afrika

Hvis en autostol, selepude eller sikkerhedssele er til rådighed i bilen, skal denne benyttes.

Alle autostole skal have The South African Bureau of Standards sikkerheds mærke.

_______________________________________________________________________________________
Tjekkiet

Vejer barnet under36 kg. eller er under 150 cm. skal det sidde i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til barnets højde og vægt – både selepude og autostol kan bruges.

_______________________________________________________________________________________
Tyrkiet

Følger du de danske regler og retningslinjer, overholder du også autostol reglerne når du kører i Tyrkiet – der er dog den undtagelse, at det kun er børn over 12, der må sidde på forsædet.

_______________________________________________________________________________________
Tyskland

Er barnet under 12 år eller under 150 cm. skal det sidde i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til barnets højde og vægt – både selepude og autostol kan bruges.

Børn under 3 år skal sidde på bagsædet og alle autostole skal leve op til ECE 44/03.

_______________________________________________________________________________________
Ungarn

Børn under 150 cm. skal det sidde i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til barnets højde og vægt – både selepude og autostol kan bruges, dog må børn over 135 cm. godt sidde på bagsædet i bilens almindelige 3-punktsele.

Er airbaggen slået fra må børn under 3 år sidde på forsædet i godkendt autostol.

Er barnet over 135 cm. må det sidde på bagsædet i bilens almindelige 3-punktsele.

_______________________________________________________________________________________
USA

Børn skal det sidde i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til barnets højde og vægt – både selepude og autostol kan bruges.

Det anbefales, at du undersøger reglerne i de enkelte stater, da der kan være forskel fra stat til stat. De fleste bil udlejnings selskaber, er bekendt med reglerne om hør dem ifbm. leje af bil.

_______________________________________________________________________________________
Østrig

Er barnet under 14 år eller under 150 cm. skal det sidde i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til barnets højde og vægt – både selepude og autostol kan bruges, så længe det lever op til ECE 44/03 og 44/04.

Er barnet over 135 cm. kan det undtagelsesvis bruge bilens 3-punktsele uden selepude/autostol, hvis ikke sele sidder på halsen.

Er barnet over 14 år, men under 150 cm skal bilens 3-punktsele anvendes.

_______________________________________________________________________________________
Grønland

Børn under 3 år skal sidde fastspændt i/med godkendt sikkerhedsudstyr tilpasset barnets højde og vægt.

For børn over 3 år, er det lovligt blot, at være fastspændt med bilens 3-punktsele. Man kan dog vælge, at lade børn mellem 3 og 7 år sidde på en selepude eller 15-36 kg. autostol, men det er ikke et lovkrav – blot en mulighed.

_______________________________________________________________________________________

Oversigten er bl.a. lavet ud fra oplysningerne fra den engelske organisation RoSPA

The post Autostol regler i andre lande appeared first on Autostol.dk.

Overtøj i autostolen – hvad skal barnet have på?

$
0
0

Vi er nu kommet ind i perioden med kold og omskifteligt vejr – børnene har fået deres flyverdragter med i dagpleje/børnehave og vi har selv fundet vanterne frem.

-     Men hvor meget tøj er det lige, at barnet skal have på i autostolen (autostole med 5-punktssele/H-sele)?

Som forældre vil man jo ikke have, at barnet skal fryse og derfor får barnet ofte masser af tøj på i autostolen– flyverdragt, dunjakke og overtræksbukser eller andet stor og fyldigt tøj, da man først skal ud i det kolde vejr.

Barnet har det også varmet – måske endda alt for varmt? Men det største problem er, at autostolens seler ikke kan sikre barnet godt nok.

Undersøgelse

Jeg har haft gang i en lille undersøgelse for, at finde ud af, hvad forældrene gav deres barn på i autostolen. Resultatet viste desværre, at over 40% giver barnet flyverdragt, dunjakke eller andet stort overtøj på.

Er du blandt de 40% – så læs nedenstående og bliv klogere på risikoen ved stort overtøj i autostolen.

Sikkerheden mindskes med stort overtøj i autostolen

Giver du barnet stort overtøj på i autostolen, kan du ikke stramme selerne godt nok. Selvom du strammer dem, så meget som du overhoved kan, vil de stadig bare stramme ind til overtøjet. Der kan således være op til 5 cm. fra selen og ind til barnets krop.

Ved en kollision bliver tøjet presset sammen og barnet kan derfor ryge 5 cm. frem i selen, hvilket påvirker nakken endnu mere og trykket fra barnets krop og ind i selen, kan ødelægge livsvigtige organer inde i barnet.

Derudover er der også risiko for, at selerne sidder så langt ude på barnet skuldre, at de ved en kollision eller bare en hård opbremsning, ryger ned og barnet så ryge ud af autostolen eller slå hoved ind i sæddet foran.

Stort overtøj

Disse 2 piger sidder ikke sikkert – se bl.a. selerne på skuldrene

Lena fra Sikkerautostol.dk har lavet denne video, hvor hun har sat hendes søn i autostolen med en dunjakke og bagefter uden jakken – der kan man virkelig se, hvordan selen ikke har siddet særlig stram.

Klik her for at se den indsatte video.

Hvad kan man gøre

Barnet skal jo heller ikke fryse i autostolen og derfor er der et par ting man kan gøre:

1. start bilen og sæt varme på inden barnet skal ud og køre (overholder ikke tomgangsregulativet, så kan ikke anvendes, hvis reglerne skal overholdes)
2. lad barnet have en alm jakke/termojakke/fleecetrøje på og put så et tæppe over barnet i bilen
3. man kan købe en kørepose, som er speciallavet til børn i autostole og som er god varm
4. man kan give barnet jakken omvendt på, så barnet er spændt fast under jakken og har jakken ude på.

 

Vi bruger selv løsningen med, at have et tæppe med ned i bilen eller jakken omvendt på. Vi har tæppet til, at ligge indenfor, så det ikke er lige så koldt som bilen.

Jakke omvendt på

Jakken er omvendt på – pigerne sidder mere sikkert end før.

Hvis man mere er til, at have en kørepose til barnet, kan man få flere forskellige modeller. Jeg har netop lavet en test af køreposerne, som du finder her: Test af køreposer. Det er alle gode alternativer til stort overtøj og holder dit barn dejlig varm, mens der ikke er risiko for, at selerne monteres forkert.

Lena har også lavet en video om modellen ”Sitbag”, hvor hun igen sætter hendes søn i autostolen og man kan se forskellen på dunjakken og ”Sitbaggen” – der er igen stor forskel.

Klik her for at se den indsatte video.

Så husk at undgå

For lige at summerer op på indlægget, er det altså:

-     Flyverdrager
-     Dunjakker
-     Andet stort overtøj

Som barnet ikke skal have på i autostolen.
Selen kan ikke strammes godt nok og der er risiko for, at selen sidder hele ude på/ved siden af barnets små skuldre.

Udover sikkerheden mindskes betydeligt, er der også risiko for, at barnet får det alt for varm og blive køresyg – for vi har jo ikke selv så meget tøj på og derfor sætter vi varme på i bilen :O)

Hvordan gør du? Har du andre gode erfaringer, som du vil dele – for så skriver jeg dem ind i ovenstående.

The post Overtøj i autostolen – hvad skal barnet have på? appeared first on Autostol.dk.

Nye autostolregler fra 1/1-2013 – bagudvendt de første 15 måneder? (udsat!)

$
0
0

Tilbage i 2011 blev der truffet en beslutning på EU niveau om, at der skulle gøres noget mere for, at fremme sikkerheden for børn i bilen.

I de fleste lande i EU, var man godt klar over, at bagudvendte autostole var det sikreste og derfor blev der diskuteret frem og tilbage om, hvad der kunne gøre og det blev bestemt, at børn skulle sidde i bagudvendte autostole i længere tid end hidtil.

Den sydlige del af Europa trak aldersgrænsen nedad, mens den nordlige del af Europa trak op ad – det endte med bagudvendt i de første 15 måneder.

Reglerne skulle træde i kraft 1/1-2012, men de enkelte lande i EU kunne ikke nå, at få tilrettet reglerne og derfor blev de udskudt til 1/1-2013 – det er lige om hjørnet, men de er stadig ikke færdig nede i EU!

Nyt indlæg om reglerne er online – læs om i-size her!

Hvad er så de nye regler og hvordan påvirker de dig?

Der er i 2012 skrevet meget om de nye/kommende regler og nogle har skrevet, at når de kommer, så er alle babystolene forbudte! – Men det er ikke tilfældet – bare rolig.

Som udkastet er til reglerne nu, så kommer der en ny godkendelses standard, som man kender det fra ECE 44-03 og 44-04, som kommer til, at gælde sideløbende med de nuværende ECE 44-04 regler. Det betyder, at producenterne ikke kan få godkendt nye 0-13 kg stole medmindre de kan anvendes bagudvendt indtil 15 måneder – de stole, som allerede er godkendt efter ECE 44-03/44-04 vil altså ikke blive ulovlige at bruge – ihvertfald ikke lige med det samme – det er hvad jeg får ud af nedenstående svar fra Trafikstyrelsen.

Fra Trafikstyrelsen har jeg fået følgende:

“Såfremt et forbud mod anvendelse af autostole godkendt efter ECE 44.03 skulle træde i kraft, samtidigt med indførelsen af det kommende regulativ, vil det skulle medføre, at “anvendelsesdirektivet” ændres, eller at der indføres nationale krav om anvendelse af autostole godkendt efter det nye regulativ. Trafikstyrelsen er ikke bekendt med, at en ændring er ved, at blive foretaget. Det er sandsynligt at ændringen vil blive foretaget på et tidspunkt.”

Så når reglerne blive indført, vil de gamle autostole sandsynligvis stadig gælde, men de vil langsomt komme ud af market og på den måde vil vi se et overlap over til at bruge 0-15 mdr. baguvendte autostole. Den nyeste information er, at man forventer, at de gamle stole godkendt efter ECE 44-03 gælder frem til udgangen af 2018.

Hvad er status på reglerne og hvornår kommer de?

Status er, at i midt i november 2012 blev forslaget vedtaget og der kommer yderligere informationer på et senere tidspunkt. Reglerne er derfor endnu engang udskudt og det nyeste, jeg har fået af vide, fra Trafikstyrelsen er, at reglerne ikke træder i kræft pr. 1/1-2013 og at der pt. ikke er en dato for indførelsen.

Når de så kommer, ja så “rammer” de faktisk mest producenterne (til at starte med), da de ikke kan få godkendt nye stole medmindre de kan bruges bagudvendt i 15 måneder, mens du, som forældre, ikke bliver ramt, da de nuværende babystole stadig vil være lovlige (ihvertfald i en overgangsperiode)

Når der kommer yderligere information om, hvornår og hvordan reglerne træder i kraft og det ligger HELT fast, hvordan overgangsperioden bliver, kommer der et nyt indlæg her på bloggen – men indtilvidere kan du godt regne med, at de nuværende stole er lovlige.

Nyt indlæg online – læs om i-Size her 

Hjælp med, at dele den nyeste information om reglerne – mange forældre tør ikke købe autostol pga. uvishenden – så fjern deres uvished og del indlægget.

Har du spørgsmål til reglerne – så skriv dem nedenfor.

The post Nye autostolregler fra 1/1-2013 – bagudvendt de første 15 måneder? (udsat!) appeared first on Autostol.dk.

Læs alt om autostolbaser og hvorfor du bør købe en

$
0
0

Autostol base - grafikSkal du vælge en ”base” til babystolen eller er det ikke nødvendigt? – basen er hurtig en ekstra post på 1.000 kr. i budgettet. Derfor spørger mange om det er nødvendigt med en base og det vil jeg prøve, at se nærmere på i dette indlæg.

Hvad er en autostol base

Basen er en anordning til, at sætte babystolen fast i bilen. Du installerer basen og når du skal ud og køre klikker du blot autostolen fast i basen og du er klar til at tage af sted – hvilket du kan se på billedet.

Øger baser sikkerheden

Hvis man ser på autostol testen, er baserne med til, at øge sikkerheden betydeligt. Ved enkelte modeller er stolen faktisk testet hele 40% bedre i en base! Og det er ved korrekt montering af begge dele.

Selemontering af babystolen øger risikoen for fejlmontering og der er en risiko –HVER GANG – du har sat stolen fast. Dette undgår du med en base, da det blot er en gang du skal montere den korrekt og så sidder den perfekt gang efter gang.

Hjælpe funktioner i basen

De fleste baser har lys og lyde, der viser om den er korrekt monteret i bilen og om babystolen er klikket korrekt fast. Isofix baserne kan fortælle om de sidder korrekt fast i bilens isofix forankringspunkter – dette er ikke muligt med de selemonteret baser.

Baserne har et støtteben, som går ned og støtter i bunden af bilen. Støttebenet sikre, at basen ikke roterer fremad ved en kollision. Når du har sat støttebenet ned, er der oftest en lampe eller en ”biblyd” der fortæller om du har gjort det korrekt og der er således en meget lille risiko for, at du kan gøre det forkert.

I denne video kan du se, hvordan basen giver lyde og lyser når basen bliver monteret:

Klik her for at se den indsatte video.

Isofix og sele base – eller begge dele

Baserne kan fås til montering med isofix eller bilens 3-punktsele – enkelte modeller kan faktisk monteres med begge dele.

Det betyder, at du først skal finde ud af om din bil har isofix (læs mere om isofix her) og har den ikke det, skal du købe en selemonteret base.

Hvis man ser på autostol testen, er der næsten ingen forskel på isofix- og selemonteret baser – hvis de er monteret korrekt! (læs mere om montering her).

En sele monteret base, skal kontrolleres for korrekt montering lige så ofte som en selemonteret stol og derfor er du nødt til, at kontrollere mindst en gang om ugen (hvis i køre hver dag). Dette undgår du med en isofix base. Når først du har sat den fast i bilen – ja så sidder den fast.

Kan basen bruges til andre modeller og stole

Producenterne har lavet det så smart, at deres egen base, kun kan bruges til deres egne stole. Derfor vil en Cybex base kun passe til Cybex stole og det samme med Römer. Baserne kan så bruges til alle de babystole, som producenten har. Så har du en base til jeres første autostol, Römer Baby Safe Plus som er gået i stykker, vil i kunne nøjes med, at købe en ny Römer Baby Safe Plus 2 og så bruge den gamle base hertil.

Basen skal kun bruges til babystolen

Som udgangspunkt skal basen kun bruges til babystolen. Det er nemlig kun babystolen, som man sætter fast med baserne, da de næste størrelser har isofix-kroge direkte under stolen og man ikke tager den ud og ind af bilen, som ved babystolen.

Der findes dog en enkelt model, Maxi Cosi Pearl, som sidder i samme base, som den babystolen sad i.

Flytning fra bil til bil

Basen er næsten uundværlig, hvis I ofte skifter stolen mellem bilerne. Som tidligere nævnt, er der risiko for fejl montering, hver eneste gang i skal sætte stolen fast og det kan tit være bøvlet, at sætte stolen fast mens barnet sidder deri. Alt dette undgår du, hvis der stolen blot skal sættes fast i basen.

Er det f.eks. mor der afleverer i dagplejen eller vuggestuen og far der henter vil det være meget frem og tilbage med autostolen. Det kan således være en kamp, at få det lille trætte barn til, at vente på, at man bliver færdig med, at spænde stolen fast.

Konklusion

Selvom det kan virke meget dyrt, at købe en base, der kun skal bruges til én stol, så er jeg ikke et sekund i tvivl om, at basen er noget af det bedste du kan gøre for dig og dit barn.

  • sikkerheden øges markant
  • risikoen for fejlmonteringer nedsættes
  • det bliver nemmere at komme af sted på tur med barnet
  • barnet får bedre hvile- og sidde positionsmuligheder

Jeg har således svært ved, at se noget negativt ved, at købe en base og vil således anbefale alle til, at købe en base til deres babystol. Det er underordnet om i vælger isofix eller selemonteret base – bare vælg en base :)

The post Læs alt om autostolbaser og hvorfor du bør købe en appeared first on Autostol.dk.

Nyt om autostol reglerne – bagudvendt indtil 15 mdr. – vedtaget! (i-Size)

$
0
0
i-Size logo

i-Size logoet som vil være på alle i-Size godkendte autostole

Jeg har tidligere skrevet om de kommende regler, da det i slutningen af 2012 gav anledning til en masse spørgsmål. Dengang var intet sikkert og reglerne var endnu ikke vedtaget – men det er det nu.

i-Size bestemmelsen trådte i kraft d. 9. juli 2013.

Er du i tvivl om, hvordan den nye i-Size bestemmelse påvirker dig og dit barn, så læs svaret i dette indlæg.

Autostol regler – eller blot bestemmelser?

Lad os starte med at slå fast, at det, der er blevet vedtaget, ikke er nye lovkrav eller en ny lov, som direkte påvirker os forældre.

Der er ”blot” tale om nye bestemmelser, som får betydning for producenterne af autostole, men det vil på sigt påvirke os forældre.

Jeg har skrevet en kort version, som du kan læse lige herunder og den lange version kommer efter den korte.

i-Size – de nye bestemmelser, kort version

Den nye bestemmelse hedder ”i-Size” og er en bestemmelse som nye autostole skal godkendes efter (som ECE 44-03 og 04). En ny autostolmodel kan kun godkendes efter i-Size, hvis den kan anvendes bagudvendt indtil barnet er over 15 måneder og hvis autostolen kan monteres med isofix.

Det betyder dog ikke, at de nuværende stole på markedet, som er godkendt efter ECE 44-03 eller 44-04, bliver ulovlige at bruge – i hvert fald ikke lige med det samme. Det bliver først engang efter 2018, at de ikke længere er lovlige. Så har du en af stolene her, vil du kunne køre lovligt de næste år og behøver således ikke at skifte stolen ud.

i-Size fortæller hvornår du skal skifte størrelse

Højde i stedet for vægt

Det er endnu ikke indført, at man skal se på højde i stedet for vægt.

I dag har rigtig mange forældre svært ved at finde ud af, hvornår barnet skal i næste størrelse stol. (læs mere her). Det skulle i-Size regelsættet gerne afhjælpe, da man nu går over til at se på højde i stedet for vægt. På den måde undgår du overlappene, som vi har i dag: 0-13 kg, 9-18 kg og 15-36 kg.

i-Size bestemmelsen er en del mere end ovenstående, som blot er en kort opsummering. Vil du vide mere om i-Size kan du med fordel læse videre, da det giver dig en grundlæggende viden om bestemmelsen.

i-Size – lange version

Som nævnt ovenfor, er i-Size en del mere end ovenstående og har du lyst til at gå dybere ned i bestemmelsen, kan du med fordel læse videre.

5 nye faktorer

i-Size bestemmelsen indeholder faktisk hele fem nye faktorer og ikke kun de to ovenfornævnte:

  1. Indførelse af ny klassifikation, sådan at man ikke længere bruger kg. til at angive størrelsen på en autostol, men derimod højde (cm).
  2. Indførelse af krav til sidekollisionstest af autostole
  3. Krav om at børn skal sidde bagudvendt de første 15 mdr. (nuværende regler er 9 mdr.)
  4. Krav om isofix montering
  5. i-Size godkendte bilsæder

1 – fra kg til cm

Det har vist sig, at klassifikationen med kg. gav stor forvirring, da der var overlap i størrelserne. Det betød, at mange børn kom alt for tidligt over i næste størrelse – selvom de ikke var klar til det. Ved at dele stolene ind efter højde (cm) vil det være nemmere at vurdere, hvornår man skal skifte stol og derved undgår man, at barnet kommer alt for tidligt i næste størrelse.

2 – sidekollisionstest

I dag er der ikke noget krav om sidekollisionstest af autostole, men derfor har ADAC de seneste år nu alligevel foretaget sidekollisionstest af autostolene. Nu er det bestemt, at det skal udføres og så bliver der også udviklet en ny sidekollisionstest, der lever op til kravene i i-Size. Det skulle sikre mindre belastninger på barnets hoved og nakke. Den nye test betyder også nye test dukker.

Q test dukker

Tidligere brugte man P-dukker til, at teste autostolene, men med i-Size når man også til at bruge Q-dukker. Q-dukken er en mere avanceret dukker, som har fået indsat mere måle udstyr. Det er dog stadig ikke muligt, at måle belastningerne på barnets mave, men det kommer nok i fremtidige dukker.

3 – bagudvendt de første 15 mdr.

Alle anbefalinger går på, at børn skal sidde bagudvendt indtil 4 års alderen og derfor kan det virke underligt, at det kun har været lovbestemt, at de skulle sidde bagudvendt de første 9 mdr. Med i-Size forsøgte man, at hæve alderen endnu mere end til 15 mdr., men Sydeuropa og bilproducenterne trak ned, mens os i norden trak opad. Det endte med 15 mdr.

4 – isofix montering

Isofix montering har flere gange vist sig, at være den sikreste form for montering af autostole. Både mht. hvor godt den sidder fast, men også fordi den nedsætter risikoen for fejlmonteringer markant. Helt op til 70% af alle selemonterede stole er monteret forkert og det tal er kun 4% for Isofix montering. Derfor er det med at få flest over på isofix montering. Det er fra 2013/2014 også blevet lovpligtigt for bilproducenterne, at sætte isofix i bilerne fra standard, hvilket hænger godt sammen med i-Size bestemmelserne.

Det bliver også sådan, at der maksimalt må være 33 kg. i isofix beslaget (bil producenterne vil ikke stå inde for højere belastning). Det betyder, at stole der vejer op til 8 kg. kan blive godkendt til 25 kg. og stolene som vejer over 8 kg. maksimal kan blive godkendt til 18 kg.

I dag findes 4-6 forskellige isofix mål, hvilket ikke har været særlig hensigtsmæssigt, men det bliver nu ændret og fremover findes kun et mål for isofix.

5 – i-Size godkendte bilsæder

Det er ikke alle biler, som kan anvende i-Size modellerne, da der skal være i-Size godkendte sæder i bilen. Da bestemmelsen først er indført pr. 9. juli 2013, er der endnu ingen bilproducenter, som har fået produceret bilsæder, der lever op til kravet. Det forventes, at de første biler med i-Size sæder kommer på markedet i 2014 og til denne tid forventer autostol producenterne også at have de første i-Size stole klar.

i-Size stolene kommer dog til at kunne anvendes i biler uden i-Size godkendte sæder – så længe der er isofix i bilen. Det vil ikke være alle biler og derfor skal du rette henvendelse til autostol producenten for at få afklaret om din bil er godkendt til i-Size stolene.

Mærkningen på i-Size autostolene

Med i-Size kommer der også en ny mærkering på stolene. Dette for at vise, at stolen er i-Size godkendt. Dette billede vil der være på alle stolene, hvilket tydeligt skulle vise at stolen var godkendt. Som du kan se, er der 4 kendetegn:

  1. En sort firkant med et hvidt babyhovedi-Size mærkeringen
  2. Et gult felt med sort tekst, hvor der står i-Size aldersgruppen, “0-15 M” med sort skrift. I dette felt må producenterne også skrive “måneder”, “mdr.” eller en anden forkortelse for måneder.
  3. En grøn firkant med en hvid bagudvendt autostol, som viser at stolen skal anvendes bagudvendt
  4. Et rødt forbudt skilt, som viser at stolen ikke må anvendes fremadvendt.
Hvis du ser stole med sådan en mærkning, kan du være sikker på, at stolen er godkendt efter i-Size og dit barn vil kunne bruge den i 0-15 måneder.

Hvem er omfattet af bestemmelserne?

Reglerne kan godt være lidt kringlede at forstå, men det er fuld forståeligt – har oplevet agenter for producenterne, der havde misforstået bestemmelserne.

Som nævnt i starten, er det producenterne, som i første omgang bliver påvirket af reglerne. De skal nemlig lave nye stole, som kan anvendes bagudvendt de første 15 måneder.

Os forældre bliver ikke forpligtede til at bruge de nye stole og vores børn SKAL ikke sidde bagudvendt til de er 15 måneder (selvom det dog anbefales!). Det vil stadig være lovligt at bruge de nuværende stole, godkendt efter ECE 44-03 og 44-04, indtil 2018 – muligvis endnu længere tid.

Dette skyldes, at de nye bestemmelser kun ændrer den standard stolene bliver godkendt efter – de ændrer ikke på lovgivningen. Hvis det ved indførelsen af i-Size også blev lovpligtigt at bruge de nye stole, skulle mange hundrede tusinde forældre ud og købe en ny autostol + ny bil! For de nye stole kan kun godkendes med isofix og der findes stadig rigtig mange biler uden isofix.

Derfor er man nødt til at indføre i-Size over en årrække og sende de nye modeller på markedet, før man kan begynde at lovgive om brugen af dem. Producenterne må endvidere sælge de nuværende ECE 44-03/04 godkendte stole indtil 2018 og da levetiden på en autostol er ca. 7 år, er vi nok helt henne ved 2025 før vi ser et lovkrav om i-Size.

Højde i stedet for vægt

Med den nye i-Size går vi også væk fra autostol grupperne. Dette skyldes, at rigtig mange ikke kan finde ud af, hvornår barnet skal over i ny autostol, da stolene overlapper i vægtgrupperne – det er faktisk det spørgsmål jeg oftest modtager her på Autostol.dk, selvom jeg har skrevet dette indlæg).

Pga. overlappeene tror mange forældre, at når barnet vejer 9 kg. SKAL det flyttes over i en 9-18 kg. stol, men det er ikke korrekt.

Med i-Size går vi over til at se på højde i stedet for vægt. Det skulle afhjælpe problemet en del, da der så ikke vil være toHøjde i stedet for vægtgrupper, som anbefales på samme tid. Der vil dog altid være en vis form for overlap, idet der vil komme stole, som går fra 0-86 cm (de nye i-Size babystole), fra 0-105 cm (tidligere 0-18 kg).

For at kunne lave sådan en inddeling har man været nødt til at lave nogle undersøgelser på børns højde/alder. Dette er der kommet denne inddeling ud af, som er den, der vil blive anvendt når det skal bestemmes, hvilken størrelsesgruppe, der kan passe stolen: (Skema på vej)

i-Size indføres i tre etaper

i-Size bliver indført i tre etaper for ikke at ramme alle stole på én gang:
i-Size faserne
    1. Fase 1 som trådte i kraft d. 9. juli 2013, gælder for autostole fra 0-100/105 cm. eller 0-4 år, som monteres med isofix.
    2. Fase 2 bliver indført i 2015 og gælder for autostole fra 100/105-135cm eller 3-12 år, som monteres med bilens 3-punktsele.
    3. Fase 3 bliver også indført i 2015 og gælder for autostole fra 0-100/105 cm eller 0-4år, som monteres med bilens 3-punktsele.

Opsummering

Ovenstående kan altså koges ned til, at vi fremover kommer til at gå efter barnets højde i stedet for vægt og at det på nuværende tidspunkt ikke er lovpligtigt, at barnet skal sidde bagudvendt de første 15 mdr. – men kun at producenterne ikke kan få godkendt nye stole, hvis ikke de kan anvendes bagudvendt i de første 15 mdr og monteres med isofix. Reglerne forventes først at påvirke de nuværende ECE 44-03/04 godkendte autostole efter 2018.

Del indlægget! Så alle med børn bliver klar over betydningen af bestemmelserne i i-Size

Kilder

http://www.unece.org/index.php?id=31393
http://www.anec.eu/attachments/ANEC-TRAF-2012-G-034.pdf
http://www.britax-roemer.dk/sikkerhedscenter/regulering/regulering
http://www.maxi-cosi.com/car-seat-safety/i-size.aspx
http://www.childsafetyeurope.org/archives/news/2012/info/anec-ecsa-euroncap-child-safety-in-cars.pdf
http://www.besafe.no/BeSafe-Nyheter/Nytt-regelverk-for-bilstoler

The post Nyt om autostol reglerne – bagudvendt indtil 15 mdr. – vedtaget! (i-Size) appeared first on Autostol.dk.

Viewing all 138 articles
Browse latest View live