Quantcast
Channel: Blog – Autostol.dk
Viewing all 138 articles
Browse latest View live

Autostol eller selepude

$
0
0

I takt med at barnet vokser, bliver det også nødvendigt at skifte autostol. Autostolen er et lovkrav for de små børn, så den kommer man ikke udenom.  De 2 første autostole er for de flestes vedkommende rimeligt tvungen, det vil sige 0-13 kg og 9-18 kg autostole. Men når barnet når de 15-18 kg, og det er tid til at rykke op i kategori 3, er der pludselig flere muligheder – selepuden eller autostol.

Der er nemlig lovligt at anvende en såkaldt selepude, når barnet når denne størrelse, og så er det ikke længere nødvendigvis en autostol, der skal bruges, men er selepuden en god og sikker løsning?

Lovgivningen

Lovgivningen om autostole siger, at alle børn skal bruge en godkendt autostol eller selepude, når de sidder i bilen, indtil de når en højde på minimum 135 cm.

Eftersom det er de færreste børn, der kan bruge en kategori 2 autostol, indtil de har nået en højde på 135 cm, er der altså brug for en løsning. Valget står mellem en autostol og en selepude.

Med den nyeste ændring af ECE 44-04 her i januar 2017, må producenterne ikke længere lave nye selepuder til børn under 125 cm. og ingen længe ryger de nuværende stole ud af markedet eller bliver gjort ulovlige for børn under 125 cm. (Dette går dog nok først i løbet af de kommende år)

Sikkerheden

Hvis det udelukkende er sikkerheden, man fokuserer på, er autostolen det oplagte valg. Selepuden yder ingen form for beskyttelse, som det er tilfældet med autostolen. Den brugs kun til at hæve barnet, så bilens 3-punkt sele sidder korrekt og ikke i nærheden af barnets hals.

Det skyldes blandt andet, at autostolen giver en meget bedre beskyttelse til hoved og nakke. Selepuden giver overhovedet ingen beskyttelse til disse to udsatte områder på kroppen.  Autostolen har beskyttelsespuder, som skåner hoved og nakke ved sammenstød, hvilket ses i denne video:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0cH5WaYpCfg[/youtube]

For de fleste forældre vil det være afgørende, at sikkerheden er i top. For at dette skal kunne lade sig gøre, er man nødt til at vælge en autostol. Det betyder dog ikke, at selepuden er ligegyldig.

Økonomien

En af grundene til at flere alligevel vælger en selepude frem for en autostol, er økonomien. Det er nemlig noget dyrere at købe en autostol end en selepude.

Autostole i gruppen 15-36 kg koster dog ikke så meget, som de første størrelser. De fleste modeller koster omkring 1.000-1750 kr. – alt efter om den skal have isofix eller ej.

Står man og skal købe stol nr. 2, kan det være en fordel at se nærmere på modellerne fra 9-36 kg, da de kan bruges resten af barnets tid i autostol.

Hvad skal du vælge – selepude eller autostol med ryglæn?

Der er ingen tvivl om, at autostolen er at foretrække. Det er den, der giver den bedste beskyttelse, og for de fleste forældre vil dette være af afgørende betydning.

Derudover bør ændringen af ECE 44-04 og de nye R129-2 (i-size regler), som siger, at selepuder til børn under 125 cm ikke vil være lovligt fremover, været en ret god indikation på, at du bør vælge en autostol.

Se modeller og priser på autostole 15-36 kilo.

Erfaringer – har du erfaring med selepuder?

Bruger du selepude uden ryglæn og har du således erfaringer med dem, vil jeg meget gerne høre dem og høre om du bruger selepuden til hverdag eller det kun er i nødsituationer.

The post Autostol eller selepude appeared first on Autostol.dk.


Mavepudesystemet fra Kiddy, Cybex, Recaro og Concord

$
0
0

De sidste pr år er der blevet mere fokus på autostole med mavepude og flere tests og nedenstående video har vist, at de skulle være mere sikre end alm. autostole med 5-punktsele. Især autostolene fra Cybex og Kiddy (nu også Concord og Recaro)med mavepude er blevet meget populære herhjemme, men en ny undersøgelse fra Sverige viser desværre helt andre resultater end ADAC og hvad producenterne har oplyst.

Læs artiklen her

Mavepuden er lavet af energi- og stødabsorberende materialer, hvilket giver bedre beskyttelse ved frontal kollisioner. De farlige nakkeskader reduceres kraftigt, da kræfterne fra sammenstødet ledes mod mavepuden, hvilket gør, at barnets hoved ikke kastes frem og tilbage, som man ser det i en alm. fremadvendt autostol med 5-punks sele.

Mavepuden gør også, at barnet ikke ryger fra side til side ved en side kollision, hvilket igen nedsætter skader på nakken mv.

Kiddy’s mavepude system sørger fx. for, at 60% af energien bliver absorberet af den orginale Kiddy mavepude, men de nyeste modeller har fået et ekstra lag, der tager sig af de sidste 40%, hvilket betyder, at mavepuden skulle tage alt energien fra sammenstødet.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=VmQrATz6WH4&feature=related[/youtube]

I ovenstående video ser man forskellen på en alm. fremadvendt autostol og en autostol med mavepude ved frontal og side kollisioner. Som det ses i videoen, er der stor forskel i barnets belastning og man har ikke svært ved at forstå, at autostole med mavepude er blevet mere populære.

Husk at tjekke om bilens seler er lange nok til, at nå om mavepuden. Flere oplever, at selerne simpelthen ikke er lange nok, så husk, at tjekke dette inden køb. Endvidere spørger mange om ikke mavepuden er varm om sommeren, men mange forældre oplyser, at dette ikke skulle være et problem.

Flere forældre har dog været bekymret for, hvad barnet ville sige til, at sidde med en mavepude og hertil er blandet erfaringer. Vi er derfor ude efter dine erfaringer og du må meget gerne skrive dem som kommentar til indlægget.

Det anbefales, at du læser denne artikel om Cybex, Kiddy, Recaro og Concord’s mavepudesystem. 

The post Mavepudesystemet fra Kiddy, Cybex, Recaro og Concord appeared first on Autostol.dk.

Har du købt en Römer Dualfix? Se her, hvordan du skal forholde dig til testresultatet

$
0
0

Er du en af dem, der har købt/vil købe en Römer Dualfix og netop har set den nyeste 2014 autostol test, hvor Dualfix kun opnår 20%? Så er dette indlæg skrevet til dig.

Traditionen tro, udkom der en ny test af autostole her i maj 2014. Der var i denne udgave 28 stole med, men Dualfix var nok den, som flest forældre ventede på (skarp forfulgt af Maxi Cosi 2way Pearl).

Desværre fik Dualfix et trist resultat med en samlede score på kun 20% – det er altså kun 2% fra, at ADAC faktisk ville fraråde stolen.

Det var ikke det resultat vi alle havde forventet og det kom også meget bag på Römer.

Derfor har jeg taget et dybere kig ned i testen, så vi kan få klarlagt, hvor problemer er og om du fortsat kan bruge stolen.

Indlægget er opdateret med en video fra Römer, der forklare, at stolen er sikker nok. Se længere nede.

Et dybere kig ned i testresultatet

Dualfix er blevet testet både fremad og bagudvendt selvom der står ”fremadvendt montering” i testen. Dette skyldes, at ADAC tester begge veje, men kun viser det dårligste resultat. Resultatet for Dualfix bagudvendt er et helt andet jf. Römer (jeg håber, at Römer vil offentliggøre det senere).

I crashtesten bliver stolen udsat for både frontal- og sidekollisioner. Dualfix fik ”lav risiko ved frontalkollisioner” og ”medium risiko ved sidekollisioner”.

Dualfix klare sig også fint i kategorierne skadelige stoffer, betjening og ergonomi, hvor det bemærkes, at der er meget lille risiko for fejlmonteringer.

Det lyder jo godt – men hvad er så problemet med Dualfix?

Problemet med Dualfix er, at det er blevet observeret, at der kan være problemer med, at spænde nyfødte og børn op til 6 mdr. korrekt fast. Altså at selerne ikke kan strammes godt nok, hvis barnet er under 6 mdr.

Det er ikke noget som kan testes i ADAC testen, da de ikke har så små test dukker. De mindste dukker vejer 9 kilo. Derfor er det noget, som er blevet observeret og ikke noget som er registeret i crash testen.

Jf. nedenstående skrivelse, har Römer selv fortaget test med dukker, som svarer til børn på 0-6 mdr. og de har ikke oplevet problemer med selerne.

Så det kan sagtens være, at observationerne er korrekte, men Römers egne tests viser, at det ikke har betydning – så hvad der er korrekt, står stadig lidt i det uvisse.

Römer har, lige fra Duafix kom på markedet, anbefalet først, at bruge stolen fra barnet er 6 mdr. Dette for, at yder den optimale sikkerhed og komfort for barnet.

Video – forklaring af Dualfix’s test resultat

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=wSHgWagKcf4[/youtube]

Hvilken betydning har testresultatet for dig, som har købt stolen?

Hvis dit barn er over 6 mdr. og du anvender stolen bagudvendt, vil jeg ikke mene, at der er et problem med, at bruge stolen. Er dit barn 15+ mdr. og en fornuftig størrelse, vil du også kunne vende stolen fremadvendt, da der så ikke er problemer med selerne. De kan strammes og kan sagtens holde dit barn spændt fast.

 

Hvilken betydning har testresultatet for dig, som ikke har købt stolen?

Er du på udkig efter en stol, som du kan bruge fra dit barn er nyfødt og til 3-4 års alderen, er det ikke Dualfix du skal købe. Der er andre og bedre modeller på markedet. Men er dit barn vokset ud af babystolen (0-13 kg. stolen), er Dualfix en oplagt mulighed, da du kan sætte barnet over i en større bagudvendt stol. Se endvidere bemærkningerne til dem som har købt stolen.

Når stolen anvendes bagudvendt kan man sikre stolen mere ved, at lade den stå helt op af passagersædet. Har du spørgsmål til montering af bagudvendte autostole, kan du med fordel kontakte Lena Larsen her.

 

Bør du købe en Römer Dualfix?

Min konklusion er, at hvis dit barn er over 1 år (eller af en fornuftig størrelse) er der ingen problemer med, at købe en Dualfix. Du bør ikke anvende den til nyfødte, da der er en betydelig risiko forbundet hermed, men ellers er der ikke en risiko ved stolen, som gør, at man ikke bør købe den.

 

Jeg har talt med Charlotte Trenckner fra Römers danske afdeling ang. ovenstående og hun har også sendt denne pressemeddelelse fra Römer, som ligger til grund for indlægget. 

The post Har du købt en Römer Dualfix? Se her, hvordan du skal forholde dig til testresultatet appeared first on Autostol.dk.

Mavepudesystemet fra Kiddy, Cybex, Recaro og Concord – er det farligt?

$
0
0

I Sverige og Finland var der i oktober en masse skriverier og TV programmer om mavepudesystemet, som Cybex og Kiddy (og nu også Concord og Recaro) benytter på deres autostole. Det hele skyldes debatten om, at bagudvendte autostole er mere sikre end fremadvendte autostole og de i Finland, Sverige og Danmark anbefaler, at anvende dem indtil 4 årsalderen.

Da en undersøgelse så viste, at forhandlerne anbefalet  fremadvendte autostole med mavepude ville man se nærmere på dem.

Dette skyldes bl.a. også, at flere har sagt, at mavepudesystemet er lige så godt/kan erstatte de bagudvendte autostole – men det er ikke tilfældet!

Video – test af mavepude stol

Der er netop kommet denne test video, der viser, hvordan et barn i en mavepude stol vil reagere ved en skrå frontkollision – det ser meget voldsomt ud!

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=fR9An7fBorM[/youtube]

(Filmen viser dog mere undtagelsen end reglen)

Gå til konklusionen nederst, hvis du ikke vil læse baggrunden

Baggrund for alle skriverierne

Derfor havde magasinet Spotlight i samarbejde med “Hälsa och Trafik” lavet en stikprøve undersøgelse, hvor de undersøgte, hvilke autostole, som butikkerne anbefalede forbrugerne at købe. Autostolen blev købt af en uvildig mellemmand, der blev sendt ind i butikken, hvor han skulle købe den bedste autostol de havde – ikke noget om fremadvendt eller bagudvendt – bare det skulle være den bedste.

Han blev anbefalet den tyskfremstillede autostol Kiddy Guardian Pro 2. I de tyske test, der er lavet af ADAC fik den gode karakterer. Kiddy Guardian Pro 2 er beregnet til børn mellem 1 og 12 år med en vægt mellem 9 og 36 kg.

Kiddy Guardian Pro 2 skulle testes på en bane og valget faldt på banen i Linköping i Sverige og ejes af den svenske stats institut for vej og transportforskning VTI. Grunden til, at banen i Sverige blev valgt, var fordi den er uafhængig af autostolproducenter og dermed så uvildig og objektiv som muligt.

Test af autostolen

VTIs testbane er akkrediteret til at teste efter den europæiske godkendelse ECE. Derudover har VTI taget del i udviklingen af den svenske Plus-test, der er strengere end ECE testen.

Plus-testen er en frivillig test, hvor slæden med bilen og autostolen kører med 56 km/t ind i testbanens stopklods, hvilket er samme fart, som normalt bruges til test af autostole. Standselængden bliver mellem 35 og 40 cm. Det gøres for, at måle, hvilke kræfter testdukkens nakke udsættes for.

Eftersom den stol, der skulle testes allerede var E-godkendt med gode karakterer valgte man, at lade den gennemgå Plus-testen. Testen blev gennemført med en P3-dukke, d.v.s. en dukke, der svarer til et treårigt barn. For at bestå Plus-testen må belastningen på testdukkens nakke ikke overstige 1220 N.

Ved denne crashtest blev denne grænseværdi overskredet betydeligt. VTI målte belastningen på testdukkens nakke på op til 1974 N – hvilket svarer til, at hænge 200 kg. om nakken på et 3 årigt barn! Plus testen godkender stole med en nakke belastning på max 120 kg.

Hvilken betydning har disse kræfter i praksis?

Man henvendte sig til en børnetraumatolog for, at få et svar på det spørgsmål.

”Det er meget sandsynligt, at der opstår skader på barnets nakke. I en situation, hvor barnet kører 56 km/t med ansigtet i færdselsretningen og der så standses så brat som dette, så er påvirkninger i denne størrelsesorden uundgåelige.”

Det skal dog indskydes, at nakke belastningsværdien, som blev målt på Kiddy Guardian Pro 2 ikke er markant højere end dem, som normalt bliver målt på en fremadvendt stol.

Men derfor er det stadig en stor belastning og noget man bør have i tankerne når man vælger mellem fremadvendt og bagudvendte stole.

Mavepuden – gav den problemer?

Et andet punkt, der gav anledning til spørgsmål var, hvilke skader der kan ske i maveregionen på et barn, der sidder i stolen under et uheld.  Barnet og stolen spændes nemlig fast med bilens sikkerhedssele som trækkes hen over mavepuden på stolens forside.

Der kom i 2015 autostol testen sensorer i maven på dukken i 9-18 kg. klassen og det er således muligt, at måle lidt af mavebelastningerne – læs mere nederst i dette indlæg.

Opsummering og konklusion på problemet

Ovenstående gik altså ud på, at forhandleren i Finland anbefalet fremadvendte stole i stedet for bagudvendte stole, da den fremadvendte stol havde klaret sig bedst i den tyske test af autostole. Dette på trods af, at alle anbefalinger går på, at bagudvendt er bedst indtil 4 års alderen.

Kiddy Guardian Pro 2 blev derfor testet i den svenske plus test og udviste meget store nakke påvirkninger (200 kg), hvilket ville betyde store skader på barnet. Mavepudesystemet kan altså ikke erstatte de bagudvendte autostole.

Så det eneste som blev slået fast var, at mavepuden ikke kan erstatte bagudvendte autostole.

Hvad skal man så vælge?

Jeg vil til enhver tid anbefale en bagudvendt autostol og der findes masser af modeller på markedet – se selv her.

Men om du skal vælge 5-punktsele eller mavepude – ja det er nu blevet som en religion. ADAC testen viser, at der ikke er den store forskel, men test i Sverige og Canada vil ikke anbefale stolene (men de er også mest til bagudvendte!).

*VTI er den svenske stats institut for vej og transportforskning – Se deres hjemmeside her

Opdatering 2/7-2015

I den nyeste autostol test 2015 er der nu dukker med følere i maven. Det betyder, at det nu kan måles, hvordan mavepuden påvirker barnet i forhold til 5-punktselen. Måleren viser, hvor stor trykket er på organerne. Hvis trykket bliver over 1500 giver det et ½ minus point i testen. Men da der ingen læger ol. har været ude og sige, hvor stor trykket skal være før det er skadeligt, er det ikke til, at vide om de 1500 er for lidt eller meget – eller om barnet faktisk dør, hvis det er over! og derfor er det ikke nok, at der bare gives et minus point – for så skal stolen jo dumpe!

Derudover kom der i den nye test også en hårdere sidekollisionstest, så det er ikke til at sige om det dårligere resultat for Cybex Pallas M og Cybex Pallas M-fix skyldes mavemålingerne eller sidekollisionen. 

The post Mavepudesystemet fra Kiddy, Cybex, Recaro og Concord – er det farligt? appeared first on Autostol.dk.

Sikkerhed ved sidekollisioner i autostole

$
0
0

Mange forældre spørger om beskyttelsen mod sidekollisioner i bagudvendte autostole. Alle mulige fine slogans er brugt til, at promovere beskyttelse mod sidekollisioner for forskellige mærker i hele verden. Specielt for stole, der vender forud.

Svenske børn blev først placeret siddende bagudvendt i 1965 og gennem alle disse år har svenskerne lært en ting eller to om, hvordan man holder børn sikre i biler. Sidekollisioner er heldigvis ikke det mest almindelige, men desværre den mest dødelige ulykke.

Kollisioner

Hvis vi ser på alle kollisioner, kan vi se at frontalkollisioner udgør ca. 70%, sidekollisioner 25% og kollisioner bagfra de sidste 5%. Det er derfor, bil sikkerhed er optimeret på forsædet, og derfor et barn er ligeså eller mere sikkert på forsædet, så længe airbaggen i passagersædet er slået fra. Dette er ikke hvad de fleste forældre har læst, mere omkring dette kan findes her.

Beskyttelse mod sidekollisioner er blevet forbedret meget gennem årene, takket være stort arbejde fra bilproducenter, men sidekollisioner er stadig de mest dødelige ulykker.

Forsiden af vores biler kan modstå forfærdelige sammenstød, hvor selv ulykker i lav fart fra siden kan være dødelige. Når vi ser på test resultater og videoer af kollisioner, kan man let tro, at sæder vendt forud giver fremragende beskyttelse mod sidekollisioner for vores små.

Opbremsning før kollisoner (præ sammenstødsbremsning)

Ting er desværre meget anderledes i det virkelig liv på grund af ”præ sammenstødsbremsning”. 

Præ sammenstødsbremsning sker i en høj andel af ulykker fra siden og betyder dybest set, at en fører bremser lige før sammenstødet. Dette gør en stor forskel på, hvordan vores børns skrøbelige hoved- og nakkeområde er beskyttet.

I en typisk sidekollision, vil et fremadvendt barns hoved blive kastet forud lige før kollisioner pga. præ sammenstødsbremsning. Dette fører til dårlig beskyttelse på trods af dybe ”side vinger” uanset om det er en fastspændt stol eller en selepude med høj ryg.

Et barn der sidder bagudvendt er langt heldigere. I en ulykke vil et barn, der vender bagud skubbes længere ind i stolen lige før kollisionen pga. bremsningen, hvilket fører til fremragende beskyttelse for det svage nakke- og hovedområde.

Lægen siger

Som enhver læge vil sige: ”Vi kan ordne arme, ben og mange andre ting. Vi kan ikke ordne hoved og nakke”. 

Vi burde fokusere mest på de mere almindelige frontalkollisioner, men at lade vores børn sidde bagudvendt i lang tid er også en god måde at holde det sårbare hoved- og nakkeområde godt beskyttet i sidekollisioner.

The post Sikkerhed ved sidekollisioner i autostole appeared first on Autostol.dk.

EU-rapport: Danmark kan gøre mere for børn i trafikken

$
0
0

Statens institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet og Børneulykkesfonden har i dag udsendt en pressemeddelelse om en ny rapport fra EU, hvor Danmark kun scorer middelmådig smiley.

Rapporten er en sammenligning af 31 landes indsats for, at øge børns sikkerhed og nedbringe antallet af børneulykker. Danmark endte på en 20. plads og fik kun en samlet score på 31 stjerner, hvilket er hele 3 stjerner under gennemsnittet. For uddybning, kan pressemeddelesen læses her.

Hvorfor er det relevant på autostol bloggen?

EU-rapport anbefaler bagudvendt autostol til 4 års alderen

Et af de område, som Danmark scoret lavt i var passagersikkerhed – her fik Danmark kun 2 stjerner.

EU-rapporten anbefaler en række tiltag til, at øge sikkerheden og her er en af anbefalingerne, at der indføres en lov, der påbyder børn op til 4 år, at de skal sidde i bagudvendte autostole.

Det er ikke underligt, at det anbefales, da rigtig mange tests viser, at bagudvendte autostole er langt sikre end forudvendte autostole, hvilket bl.a. kan ses i denne video:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=sssIsceKd6U[/youtube]

Jeg er således helt enig i anbefalingen og er spændt på, at se om vi indenfor en årrække vil se en ændring i lovgivningen, så vi på et tidspunkt ser bagudvendte autostole i de fleste danske biler.

Der er dog allerede sket lidt.

Ny lov på vej

Der er allerede på EU-plan vedtaget en lov, der træder i kraft fra 2013. Den nye lov gælder dog ikke op til 4 års, men loven foreskriver, at der ikke kan godkendes babyautostole, der ikke kan bruges op til 15 måned.

Så der er gjort lidt for, at få børn til at sidde bagudvendt længere tid – 15 måneder er ikke lang tid, men det er en start.

Læs mere om den kommende lov her.

Loven er vedtaget (i-size) – læs her.

Autostol.dk hjælper gerne

Her fra Autostol.dk vil jeg også gerne hjælpe til, at vi i Danmark får øjenene op for de bagudvendte autostole, så de bliver mere almindelige i de danske babybutikker og derved øger antallet af bagudvendte autostole i de danske biler.

Derfor er der lavet en række artikler om bagudvendte autostole og jeg har lavet en hel sektion til emnet. Artiklerne finder du her og sektionen om bagudvendte autostole er her.

For at kunne rådgive bedst muligt, har jeg lavet et samarbejde med Lena Larsen – dansk ekspert i bagudvendte autostole, hvor du kan booke en tid og afprøve flere bagudvendte autostole i bilen.

Derudover har jeg sendt en mail til Statens institut for Folkesundhed og Børneulykkesfonden for, at høre, hvordan vi kan samarbejde om, at øge kendskabet til de bagudvendte autostole og derved den øge sikkerhed som de giver barnet.

Min henvendelse betød, at jeg til Statens institut for Folkesundhed har skrevet en stor artikel om autostole og Børneulykkesfonden nu henviser til min hjemmeside.

 

The post EU-rapport: Danmark kan gøre mere for børn i trafikken appeared first on Autostol.dk.

Passer autostolen i bilen

$
0
0

Når man skal købe autostol, er det ikke nok, at finde en model, som har klaret sig godt i autostolen testen – for hvad hjælper det, at autostolen er godt testet, hvis den ikke passer i bilen?

Nu tænker du sikkert, at det er der da ikke forskel på, men det er der faktisk. Det er ikke alle autostole, som er afprøvet og godkendt til alle biler. Derfor bør du undersøge om autostolen faktisk også passer i jeres bil inden køb og om den er godkendt til bilen.

Dette gøres ved, at tage ud i babybutikken, hvor de sælger autostole og høre dem om du må afprøve stolen i din bil. Dog kan det godt se ud til, at autostolen passer i bilen – selvom den ikke sidder optimalt.

Hvis du ved, at du skal have en Römer autostol eller en Maxi Cosi autostol, er det heldigvis hurtigt og nemt, at undersøge, hvilke af deres modeller, der er godkendt til lige netop din bil.

Römer og Maxi Cosi har nemlig en funktion på deres hjemmeside, hvor du kan indtaste, hvilken bil model du har og så viser de en oversigt med de autostole, som passer i lige netop din bil.

Römer – hvilke Römer autostole passer i min bil?

Römer har nu fået denne funktion på deres danske hjemmeside.

Römer kalder det for “Fit-Finder” og ser sådan her ud:
(Klik på billede for at gå til “Fit finder“) 

Britax fit finder

Når du har udfyldt informationerne, kommer du til en side, hvor du kan se, hvilke modeller der passer i din bil.

Ved at klikke på “Seating Positions” kan du se, hvor i bilen du må anvende den valgte model.

Römer viser ved hjælp af 3 ikoner, hvor i bilen autostolen må stå.Disse ikoner ser sådan her ud:

Römer seat info

Der er således ingen problemer med, at sætte autostolen på de steder, hvor det grønne ikon er vist. Ved at klikke på pladsen i bilen med det blå ikon, kommer der en info boks i højre side, hvor man kan se forskellige anbefalinger for at anvende autostolen optimalt på den pågældende plads i lige netop din bil.

Hvis du støder på det røde ikon, har du valgt en autostol, som ikke passer i din bil og som ikke bør anvendes.

Har du har undersøgt, hvilke autostole, der passer i din bil, kan du se de enkelte Römer modeller her. Ved at klikke på dem, kan du læse mere information og se, hvor du kan købe den billigst.

Maxi cosi – hvilke Maxi Cosi autostole passer i min bil?

Maxi Cosi system hedder “Car seat Fitting” og gør præcis det samme som Römers og ser sådan her ud:
(Klik på billedet for at gå til “Car seat Fitting“) 

Når du har udfyldt informationerne, kommer du til en side, hvor du kan se, hvilke modeller der passer i din bil samt hvor i bilen autostolen kan være. Den fortæller dig faktisk også om du har Isofix eller ej i bilen.

Maxi Cosi viser ved hjælp af farver, hvilke muligheder der er i lige netop din bil. Deres oversigt ser sådan her ud:

maxi Cosi 3 delingHvis sædet er grøn, kan autostolen være på sædet og skal monteres med bilens 3-punktsele.

Hvis sædet er gult, kan autostolen være på sædet og skal monteres med Isofix.

Hvis sædet er gul/grøn stribet, kan autostolen monteres med både Isofix og bilens 3-punktsele.

Maxi Cosi viser et “!” ved forsædet i bilen og det skyldes, at de gør opmærksom på, at man skal slå airbaggen fra, hvis autostolen står på forsædet.

 

Har du har undersøgt, hvilke autostole, der passer i din bil, kan du se de enkelte Maxi Cosi modeller her. Ved at klikke på dem, kan du læse mere information og se, hvor du kan købe den billigst.

Cybex – hvilke Cybex autostole passer i min bil?

Cybex har under de enkelte stole valgt, at lave en guide, hvor man kan vælge bil, årgang osv. Du er således nødt til, at gå indunder de enkelte modeller for, at se om stolen passer i din bil.

Se mere på Cybex-online.com

The post Passer autostolen i bilen appeared first on Autostol.dk.

Hvad er en seleforlænger og er den lovlig?

$
0
0

Du er endt her, da du har købt en autostol, hvor selerne i din bil ikke er lange nok og du undersøger nu dine muligheder.

Dette indlæg forklare, hvad en seleforlænger er, hvorfor du ikke skal købe den og hvorfor den nok er ulovlig.

 

Hvad er en seleforlænger?

Seleforlænger er et ekstra stykke sele – på typisk 20, 40 eller 60 cm – som du montere i forlængelse af bilen eksisterende seler. På den måde bliver selerne lange nok til f.eks., at nå rundt om autostolen, men det er ikke en god løsning, hvilket du kan læse nedenfor.

 

Er seleforlængere lovlige?

En seleforlænger er kun lovlig, hvis den lever op til kravene i ”vejledning for syn af køretøjer” afsnit 10.02, hvilket seleforlængerne på det danske markedet ikke gør (undersøgt igen d. 16/1-2016).

Derudover skal seleforlængeren også være godkendt efter reglerne i ECE regulativerne eller i-size reglerne før de må anvendes til autostole – det er ikke nok, at den blot er E-godkendt jf. Trafikstyrelsen.

Det er dog nemt, at ”google” sig frem til en seleforlængere fra danske forhandlere, men i produktteksten står ofte, at ”produktet ikke er godkendt til køretøjer, der benyttes på offentlig vej”.

 

Seleforlænger til autostole

Selvom du skulle finde en seleforlænger, der lever op til vejledningen og er ECE godkendelsen, vil jeg ikke anbefale dig, at benytte en seleforlænger til autostolen.

Autostolene bliver ikke testet med seleforlængere og du har således ingen ide om, hvordan autostolen vil reagere i en kollision og det er ikke sikkert, at autostolen virker korrekt, hvilket kan få fatale følger for dig og dit barn.

 

Kan give klip i kortet

Hvis du alligevel går på kompromis med dit barns sikkerhed og montere en autostol ved hjælp af en seleforlænger, skal du være opmærksom på, at det kan give bøde og klip i kortet, at anvende en ikke godkendt seleforlænger.

 

Enkelte undtagelser

I lovgivningen er der dog givet enkelte undtagelse sådan, at personer med et handicap kan få en særlig tilladelse til, at montere en seleforlænger i bilen. Men tilladelsen gælder kun personen og dennes bil.

Du kan således ikke få en tilladelse til, at montere en autostol med en seleforlænger.

 

Hvad kan jeg så gøre?

Hvis du endnu ikke har kørt autostolen, er det vigtigt, at du teste om autostolen passer i bilen inden du køber den. Det kan du gøre ved, at sætte stolen fysik i bilen eller du kan tjekke om autostolen er godkendt til din bil.

Hvis du allerede har købt autostolen, er der desværre kun to muligheder – skift seler eller køb en ny autostol.

Du kan se om det er muligt, at skifte selerne i din bil. Det kan lade sig gøre i nogle bil modeller, men det er langt fra alle. Så du skal ikke satse på denne mulighed. Derudover er det en bekostelig affærer at skifte selerne ud og det vil ofte være billigere, at sælge autostolen og købe en ny autostol, som passer i din bil.

 

Så lad mig lige slå det fast

Seleforlængere er ikke egnet til monteringen af autostole og de er typisk ulovlige, at benytte i bilen på offentlig vej – hvis ikke de har godkendelserne.

TÆNK har f.eks. testet rummeligheden af familiebiler og selv i de helt store biler, finder du seler, der ikke er lange nok. Så en stor bil er ikke lig med, at autostolen kan monteres korrekt – undersøg derfor altid om autostolen er godkendt til bilen.

Eller med en linje:

Bilens seler skal passe til autostolen!

Læs mere i vejledning for syn af køretøjer

The post Hvad er en seleforlænger og er den lovlig? appeared first on Autostol.dk.


Hvem tester autostole og hvor kan man se test resultater?

$
0
0

Området er noget som optager rigtig mange forældre og medierne er også gode til, at skrive om dem. TÆNK og FDM skriver at ”Vi har testet”, men har de nu også det og hvor kan du se test resultaterne?

Test af autostole, er det meget stort område, og jeg har derfor valgt, at dele området op i 3 blogindlæg, hvor det første er dette.

Så står du og skal købe en autostol og er test resultaterne vigtige for dig, ja så er dette og de kommende indlæg ikke til, at komme uden om – dem skal du simpelthen læse.

Hvad kan du forvente af de 3 indlæg?

Det første indlæg, som du kan læse nedenfor, handler om, hvem der tester autostolene, hvor du kan se dem og et lille spare tip.

Det andet indlæg, vil have lidt mere teknisk karakter, da der er fokus på selve testen – Hvordan testen er opbygget, hvad testes der for og hvordan udføres den.

Det tredje indlæg, hjælper dig til, at læse test resultaterne korrekt og beskriver, hvad du skal være opmærksom på og hvorfor ”Test vindere” ikke altid er bedst!

Læs det her og de kommende indlæg og du vil blive meget klogere på test af autostole.

Hvem tester autostolene?

Herhjemme tror de fleste, at det er TÆNK og FDM, der selv laver autostol tests, men det er det faktisk ikke i virkeligheden, de viser dem godt nok, men de laver dem ikke helt selv.

FDM er med i sammenslutningen af en række europæiske bilklubber og interesseorganisationer som i fællesskab står for autostol testen. Tyske ADAC foretager den dynamiske test, hvor man placere dukker med måleudstyr i autostolene, mens den østrigske automobilklub sammen med den schweiziske tager sig af de praktiske test med, at placere rigtige børn i stolene. Det tyske Stiftung Warentest er også med i udformningen af materialet.

TÆNK er tilknyttet noget, der hedder ICRT (”International Comsumer Research and Testing”) og det er derfra de får de fleste af deres tests fra. Der er Stiftung Warentest også en vigtig partner.

FDM og TÆNK er således med til at finansiere testen og har medbestemmelse i udformningen af testen og kan således komme med deres indput til, hvordan testen skal udføres.

(Der har dog været et par enkelte gange, hvor Norden selv har finansieret test af bagudvendte stole, da de ikke har samme interesse sydligere i Europa.)

 

Hvor kan jeg se test resultaterne og hvad viser de?

Hvis du gerne vil se test resultaterne på dansk, er der 3 muligheder, hvor af 2 er gratis.

TÆNK tager 70 kr. for, at du kan få adgang til den nyeste autostol test og en oversigt over alle tidligere testet autostole. TÆNK viser de korrekte antal stjerner fra test resultaterne og omregner de samlede test resultater til en procentsats, så man bedre kan sammenligne dem. Under hver autostol, kan du se de underliggende test resultater.

FDM viser test resultaterne helt gratis, men har fra 2011 valgt, at lave deres egen omregning fra 5-stjernesystemet til et 6-stjernesystem. Da det ikke er muligt, at omregne testresultaterne 100% kan der således være en afvigelse i forhold til den rigtige test. FDM viser ikke de underliggende test resultater.

Autostol.dk viser også gratis autostol test resultater og baserer dem på de samme data fra ADAC som FDM og TÆNK. Autostol.dk viser en samlet testoversigt med alle testede autostole (som TÆNK), hvor du kan sammenligne procenttallene. Derudover kan du også se test resultaterne fra de enkelte år og for de enkelte producenter. Senere bliver test oversigten udbygget med de underliggende test resultater, som du også ser på TÆNK.

Spare tip

Hvis du vil spare penge på den fulde testoversigt, med alle under resultaterne som TÆNK viser, kan du finde dem billigere i England eller Tyskland. Det er de samme resultater som TÆNK’s da de er medlemmer af samme forening ICRT. Test.de viser alle autostol test resultaterne for 5 Euro og Which.co.uk tager 1 pund (løbende abonnement så husk at afmelde!).

Kan man bruge autostol testen?

Autostol testen er et rigtig godt værktøj til, at få sporet sig ind på, hvilken stole man skal have – eller hvilke man IKKE skal have. Testen kan sagtens bruges i flere vægtklasser, hvor der ikke er den store forskel på stolene. Men fx. i 9-18 kg klassen er det ikke altid nok, at se på testen og vælge den bedst testet autostol. Her spiller komfort, bagudvendt, i-size og funktioner også ind.

Jeg har været ved, at se nærmere på det og er i dette indlæg, “Autostol: bedst i test” kommet frem til en række autostole du kan se nærmere på. Det er således her du kan se, hvilke autostole, der er “Mit Valg 2017”.

The post Hvem tester autostole og hvor kan man se test resultater? appeared first on Autostol.dk.

Test af Maxi Cosi 2way Pearl i praksis

$
0
0
Maxi cosi 2way pearl bagudvendt
Maxi cosi 2way pearl bagudvendt

Igennem et helt år har 9 danske familie kørt rundt med en Maxi Cosi 2way Pearl og jeg har været så heldig, at få lov til at høre, hvordan stolen er i brug – om den kan bruges bagudvendt i så lang tid, som Maxi Cosi siger, om den er brugervenlig, om sovepositionen er god osv.

.

Hvorfor Maxi Cosi 2way Pearl?

Maxi Cosi var nogle af de første med en iSize stol – deres 2way Pearl, som kan bruges fra barnet er 67 cm til 105 cm. Stolen kan vendes begge veje og var det første gode bud på en stol, som passer perfekt til den danske adfærd.

Du kan læse mere om Maxi Cosi 2way Pearl her.

.

Det siger de 9 familier om stolen

God plads i stolen
God plads til lillesøster, 19 mdr., 11 kg og 87 cm.

Der er god plads i stolen. Her er det datteren på 19 mdr, 11 kg og 87 cm.Alle 9 familier er enige om, at der er god plads i stolen og flere af familierne mener faktisk, at deres barn også sidder bagudvendt om mere end 1 år da der er så god plads.

2way Pearl har også en virkelig god hvileposition når den er bagudvendt. Et par af familierne har vendt stolene om og de siger, at hvilepositionen ikke er alt for god når den er fremadvendt.

Derudover fremhæves det også, at seleføringen er utrolig god og at selerne er virkelig nemme, at stramme og få til at sidde korrekt på barnet. Men det som er mest genial er måden du løsne selerne igen. Her skal du blot ligge spændet ned og så kan du løsne. Ikke noget med besværlige knapper, der skal trykkes ned – det hele kan faktisk klares med en hånd.

Monteringen er også nem. Først klikker du 2way fix basen fast i bilens isofix og herefter klikker du bare 2way Pearl ned oven i basen og så er du køreklar. Den nemme montering har også fået flere positive kommentar med på vejen – især det med, at basen fortæller om det hele er sat korrekt – både isofixbasen, stolen og støttebenet og du undgår således fejlmonteringer.

Komforten oplever familierne også som god. Ingen af børnene brokker sig over, at sidde i stolen – heller ikke på længere ture. De har også et godt udsyn i stolen, så de kan følge med.

Så alt i alt – er alle 9 familier yderst tilfredse med stolen.

 

Er der plads til barnet sidder bagudvendt?

Storesster - stadig god plads
Storesøster sidder bagudvendt – 3½ år, 15 kg. og 101 cm.

Det er der vidst ingen tvivl om. Ud af de 9 familier, er der kun 2 som har vendt stolen. Den ene for, at få ro på bagsædet og forbi benene gik mod sædet (det er dog ikke et problem og stolen kan sagtens anvendes selvom barnets ben går mod sædet) og den anden fordi barnet var blevet 2½ år!! Og de igen gerne ville have mere ro – altså ikke noget med, at stolen var blevet for lille.

De 9 familier har sendt alder, højde, og vægt på deres barn og om det stadig sidder bagudvendt – det har jeg samlet i dette skema, så du nemt kan se, at der er god plads til, at barnet kan vende bagud (ved de to familier, hvor stolen er vendt om, er det tallene fra lige før de vende stolen om):

[table "82" not found /]

Er 2way Pearl pengene værd?

2way Pearl er en dyr stol, da du først skal have isofix basen og har du ikke brugt den til Pebble Plus stolen, er det en ekstra udgift til stolen. Det betyder, at den kommer op på 4.400 kr. Det er dog ikke dyrt i forhold til de andre isize stole på markedet og derfor er stolen bestemt alle pengene værd.

Du kan faktisk købe 2way Pearl på tilbud lige her (ca. 3.800 kr.)

Hvad autostol.dk siger om stolen

Jeg synes selv, at stolen er hel fantastisk og som det er lige pt. så skal vores datter sidde i en 2way Pearl når hun bliver ældre. Vi havde selv den gamle Pearl til vores søn og den var vi rigtig godt tilfredse med – og det regner jeg også med, at vi bliver for den nye model.

Det som jeg selv vægter højt er, at den kan bruges i så lang tid, har god soveposition og har klaret sig rigtig godt i testen – også i den nye hårdere 2015 test. Derudover er det positivt, at barnet har så godt et udsyn og der er god plads til, at benene kan gå ud til siderne når barnet bliver større.

.

De 9 familier fik disse spørgsmål

Hvor gammel er jeres barn i dag?
Hvor højt er barnet?
Hvor meget vejer barnet?
Sidder jeres barn stadig bagudvendt eller har i vendt stolen?
Hvis i har vendt stolen – hvor gammel var barnet, hvor mange cm og kg da i vendte stolen?
Hvad var årsagen til, at i vendte stolen fremad?
Er i tilfredse med stolen og hvad synes i om sovepositionen, monteringen og komforten?

Det er ikke sidste gang vi kommer til, at høre fra de 9 familier. Når der er gået ca. 6 mdr. mere vil jeg sende dem en ny mail og stille dem de samme 8 spørgsmål.

 

The post Test af Maxi Cosi 2way Pearl i praksis appeared first on Autostol.dk.

Kørepose til autostol – genial til børn i vinterperioden

$
0
0

I den kolde tid vil vi vores børn det bedste og giver dem masser af varmt tøj på. Det er også rigtig fint, når de skal ud og lege, men i autostolen kan det være livsfarligt.

I autostolen skal barnet ikke have stort overtøj på – selerne skal sidde tæt ind til kroppen og være stramt forsvarligt. Derfor er det bedste, at selerne sidder ind på barnets krop og du har overtøjet oven på selerne.

Men det kan ikke helt lade sig gøre med alt overtøj; dunjakker, flyverdragter og køredragter. Det er derfor, at køreposer er så geniale.

Nederst i indlægget finder du også en rabatkode og et rigtig godt tilbud på køreposer – og lige pt. er der også god rabat på køreposerne – lige her!

Hvad er en kørepose?

Køreposen er en slags ”sovepose”, der monteres i autostolen og som du sætter barnet ned i. De bruges typisk i babystolen, som du tager med ind fra bilen og derfor kommer barnet altid til, at sidde dejlig varmt og sikker i autostolen når man anvender en kørepose.

Lukket kørepose
Lukket kørepose holder barnet dejlig varmt

Hvordan sættes barnet og køreposen fast?

Køreposen ligges ned i autostolen. De fleste køreposer har huller i ryggen, hvor autostolens seler kan komme igennem. Herefter ligges barnet ned i køreposen i autostolen og du strammer selerne om barnet. Herefter lukker du køreposen og barnet er spændt forsvarligt fast og har det dejlig varmt.

Du kan se, hvordan det gøres i denne video, hvor jeg har sat en Voksi Move i vores Pebble autostol og efterfølgende sat vores datter ned i køreposen, hvor hun sidder trygt og varmt:

(video på vej – lillesøster var ikke så glad og optagelserne blev ikke så gode)

Er der forskel på køreposerne?

Ja, der er stor forskel på køreposerne. Nogle af dem er af ren fleece, andre i uld og nogle i alm. stof. Derudover er der også forskel på tykkelsen af poserne og hvordan de monteres.

I nogle af poserne skal du have autostolens seler ud før du kan sætte køreposen korrekt fast. Det kan være lidt bøvlet, men det giver en højere sikkerhed.

I andre skal du blot have selerne igennem huller i ryggen af køreposen og i enkelte tilfælde er det kun selen mellem benene, der kommer igennem køreposen, mens skuldreselerne går ugen på køreposen (som ved en fleece trøje).

Test af køreposer

For at finde ud af, hvordan de forskellige køreposer er og hvilke der yder den bedste sikkerhed for dit barn, har jeg været i gang med, at teste en række køreposer på det danske marked.

Køreposerne er testet på 8 punkter og du kan se resultatet her, i oversigten med test af køreposer.

Åben kørepose
Barnet sidder fast med selerne indeunder den dejlig varme pose

Hvor store er køreposerne?

Der findes køreposer i alle størrelser og du kan få køreposer som passer i 0-13 kg. stolen og i 9-18 kg. stolen. Når du kommer op i 15-36 kg. Klassen har jeg ikke fundet nogen brugbare køreposer.

Køreposen er bedst i 0-13 kg. stolen, da du tager autostolen med ind i huset og barnet således aldrig kommer ud i kulden uden, at være pakket ind.

I 9-18 kg. stolen kan køreposen bruges, men da man ikke tager autostolen med ind hver gang, er det lidt mere besværlig – men det kan lade sig gøre.

Kørepose til autostol, kørepose til barnevogn, kørepose til klapvogn – hvad skal du vælge?

Der findes i dag næsten køreposer til alle transportmidler – klapvogne, barnevogne og autostole. Flere af køreposerne kan endda bruges i alle tre. Men – for der er et men…

Godt nok kan nogle af poserne bruges til det hele, men det betyder også, at de ikke helt perfekte til alle tre ting og slet ikke til autostole. For poserne har tit alt muligt smart pynt – et super smart design og meget andet, som slet ikke er nødvendig for brugen i autostolen og som gør, at køreposen ikke kan monteres korrekt i autostolen og den vil typisk også fylde en masse.

Derfor bør du købe en kørepose, der passer specielt til autostolen. Det er typisk ikke de mest smarte – men i det her tilfælde er det også bedre, at barnet er sikret end det ser smart ud.

Kørepose til autostol – hvad skal du vælge?

Du bør vælge en kørepose, der passer til dit barn og til autostolen. Du skal således have en kørepose til den lille autostol og den kan barnet bruge indtil babystolen ud vokses.

Herefter er du nødt til, at købe en ny til 9-18 kg. stolen, da barnet nu er for stor til den anden og det er heller ikke sikkert, at den passer i autostolen.

Et godt tilbud på køreposer

Jeg håber ovenstående har overbevidst dig om, at du skal have en kørepose til dit barn. Det er simpelthen så smart, barnet er dejlig varm og du kan køre afsted med højeste sikkerhed.

Men hvis ovenstående ikke er nok, så kommer der lige et rigtig godt tilbud til dig ved Pixizoo.dk, som har valgt, at støtte op omkring udbredelsen af køreposer i Danmark.

Klik her – se det gode tilbud på køreposer.

The post Kørepose til autostol – genial til børn i vinterperioden appeared first on Autostol.dk.

Maxi Cosi 2way Pearl vs. Römer Dualfix i praksis

$
0
0

Er du i tvivl om du skal vælge Maxi Cosi 2way Pearl eller Römer Dualfix – så tjek her.

Jeg har Tobias Mathiesen til, at teste en Maxi Cosi 2way Pearl og har fået de første tilbagemeldinger. Tobias har også en Römer Dualfix, så denne gang har han sammenlignet de to stole.

Test og sammenligning af “2Way Pearl og Dualfix i hverdagen

Maxi Cosi 2way Pearl er med nogle rarere materialer og selesystemet er klart bedre end i Dualfix.

Dualfix har dog den fordel, at den kan drejes med barnet i stolen, hvilket er en klar fordel. Omvendt er den besværlig at betjene – min kone er ikke blevet venner med Dualfix ift betjening, så når hun er chauffør rykker hun ikke på stolen .

Jeg synes dog det er smart, at man kan dreje stolen når man skal have sønnik ud/ind af bilen. Nu er han dog snart så stor, at han kan kravle op selv.

Generelt gælder for begge stole, at de tager en del plads når de vender baglæns.

Umiddelbart er det ikke svært nogle gange, at køre forlæns og andre gange baglæns for sønnik.Vi har dog haft gæster med i bilen den sidste uge, så nu har han kørt forlæns fast – vi får se om det bliver et problem:)

Jeg synes begge stole er gode stole måske er Maxi Cosi 2way Pearl lidt foran på baggrund af komfort (blødere tykkere stof) og smart selesystem.

Men Römer Dualfix er absolut ikke en dårlig stol. Det er smart, at kunne dreje den når man skal have ham ind og ud af bilen.

Test af de to stole

Begge stole har været med i autostol testen og hvis du udelukket ser på testen, er 2way Pearl markant bedre end Dualfix. Men det skyldes, at Dualfix ikke anbefales til børn under 6 mdr., men da den kan bruges af børn under 6 mdr. fik den et dårligere resultat – læs min gennemgang af Dualfix testen her.

Jeg vil således ikke være nervøs for, at købe nogle af stolene, hvis blot barnet er over 6 mdr.

Maxi cosi 2way Pearl er isize godkendt, hvilket betyder, at den lever op til de nye regler og barnet kan sidde bagudvendt i den indtil det er mere end 15 mdr.

Sikkerhedsmæssigt er der ingen forskel på de to stole.

The post Maxi Cosi 2way Pearl vs. Römer Dualfix i praksis appeared first on Autostol.dk.

Derfor er autostol ”Test vinderne” ikke altid bedst!

$
0
0

I det tredje og sidste indlæg om test af autostole (for denne gang) vil jeg se på, hvorfor test vinderne ikke altid er det bedste valg, hvorfor test resultaterne skal ses samlet.

Fik du ikke læst de to andre indlæg, kan du læse dem her:

Hvordan testen er opbygget, hvad testes der for og hvordan udføres den.

Test af autostole i praksis.

Ikke alle autostole testes

Det er ikke alle autostole, der testes hvert år – det er kun de nye modeller eller nye udgaver af gamle modeller og kun de modeller som producenterne vælger.

Derfor kan det sagtens være, at der det ene år kun testes dårlige modeller og derved kan en dårlig model blive udråbt til ”Test vinder”.

TÆNK og Autostol.dk sætter kun ”Test vinder”/ ”Bedst i test” på de autostole, der faktisk er de bedste. Autostol.dk sætter f.eks. kun ”Test vinder” på de autostole, der samlet set har fået bedst bedømmelse i hver vægtklasse. Altså er ”Test vinderen” hos os, den autostol i en bestemt vægtklasse, som har fået de bedste testresultater.

Producenterne går MEGET op i ”Test Vinder”

Producenterne gør ikke som TÆNK og Autostol.dk – de bruger resultaterne fra de enkelte år. Når der hvert år tilføjes nye testvindere, er der jo mange flere testvindende stole samlet set. Altså mange flere stole, at sætte testvinder-klistermærket på.

Men på den måde, Autostol.dk gør det, er der kun én testvinder i hver kategori: Den stol, som har scoret bedst blandt alle tests i løbet af de seneste år.

Lige så snart ADAC og Stiftung Warentest er færdig med deres test og resultaterne bliver offentliggjort, er producenterne hurtige til, at vise, at lige netop deres stol(e) blev bedst testet i år.

F.eks. blev Cybex Solution X-Fix bedst testet i efteråret 2011 og det har Cybex været gode til at gøre opmærksom på. Cybex har indsat nedenstående ”Test vinder” resultater på deres produktsider og i diverse kataloger mv.

Du kan ikke bruge testresultaterne for et enkelt år til noget

Hvis du blot ser på test vinderne det enkelt år, kan du ende med, at købe en dårlig stol. Oplever du, at en sælger i en babybutik udelukkende fokuserer på det seneste års testresultat, skal du huske, at du ved bedre. Du finder den sikreste stol ved, at se på vinderen af samtlige års tests – ikke ved kun at fokusere på de få stole som er testede i seneste runde.

Som det ses i nedenstående oversigt, kan der være stor forskel i, hvor mange procent de enkelte stole har fået – de er alle test vindere!

Procenten er et udtryk for det samlet test resultat, som Autostol.dk og TÆNK har valgt at vise som et procent tal. Dette for at gøre det nemmere at sammenligne autostolene. Der gives f.eks. 4 stjerner i intervallet 60-78% og derfor synes jeg det er mere relevant, at vise en procentsats, så man kan se, om det er en stol med 4 stjerner i den gode eller dårlige ende.

 

Vægtklasse
År
0-13 kg. 0-18 kg. 9-18 kg. 9-36 kg. 15-36 kg.
(0-15 mdr.) (0- 4 år) (9 mdr. til 4 år) (9 mdr. til 12 år) (4 til 12 år)
2014 84% 70% 72% 54% 70%
2013 74% 70% 82% 74% 76%
2012 78% 2% 78% 70% 74%
2011 82% 64% 60% 74% 76%
2010 78% 78% 70% 74%
2009 78% 70% 70% 52% 70%
2008 80% 70% 70% 68% 74%
2007 82% 52% 78% 56% 76%
Der gives fra 0-100%, (ingen autostol har fået mere end 84%)Markeret med fed = Recaro Young Sport
– = ingen autostole i vægtklassen er testet

Som det ses i skemaet, er der altså stor forskel på, hvor godt de enkelte ”Test vindere” har klaret sig. I vægtklasserne 0-13 kg. og 15-36 kg. er der ikke så stor forskel, hvorfor en test vinder i disse klasse er = en god og sikker stol. 

Men i de andre vægtklasser, er det ikke nok bare at købe en ”Test vinder”.

Det er derfor, det er så vigtigt, at se på en samlet test oversigt – Se en fuld autostol test oversigt her.

Recaro Young Sport – et godt eksempel på en dårlig ”Test vinder”

Recaro Young Sport fik med deres ”Test vinder” stempel, rigtig mange forældre til at købe den. Da Recaro Young Sport som sådan ikke fejler noget, har det betydet, at forældrene anbefaler den til alle – for det er jo en ”Test vinder”.

Da det først var i 2010, at mavepudesystemet fra Cybex og Kiddy kom frem, har Recaro Young Sport haft et forspring på flere år, hvilket har betydet, at det er den mest populære autostol i vægtklasen 9-36 kg.

Men test resultat lyver ikke. Selvom Recaro Young Sport er en ”Test Vinder”, er den stadig testet betydelig dårligere end de nye stole med mavepudesystem.

Når mavepudesystemet begynder, at vinde mere indpas herhjemme, vil jeg tro, at Recaro Young Sport går en svær tid i møde og Recaro bliver nødt til at komme op med en ny model af deres mest populære model.

Kan du så bruge testet resultaterne?

Som det ses af ovenstående og ud af eksemplet med Recaro Young Sport, er det altså nødvendigt, at se på en samlet oversigt af test resultater, for at være sikker på, at du faktisk vælger en god og sikker autostol. Både TÆNK og Autostol.dk viser en samlet test oversigt.

Derudover forudsætter test resultaterne, at autostolen er monteret korrekt og gælder faktisk kun for lige netop DEN stol, i DEN bil og med DET barn og derfor kan du ikke overfører testresultaterne 100% til ens egen bil. Men du kan alligevel godt bruge test resultaterne.

– De kan nemlig bruges som en rettesnor, da der ikke er de helt store afvigelser.

Hvor vigtige er test resultater for dig – ser du på test resultaterne inden du køber autostol eller stoler du mere på anbefalinger fra venner og butikspersonale – eller er det en blanding?

– Lad og få en debat i gang omkring test resultaterne.

 

The post Derfor er autostol ”Test vinderne” ikke altid bedst! appeared first on Autostol.dk.

Test af autostole i praksis

$
0
0

Vil du vide mere om autostol tests og hvordan de udføres, kan du læse mere i denne artikel, som er nr. 2 ud af 3 omkring test af autostole. Du vil blive klogere på, hvordan testen er opbygget og hvordan man i praksis udfører testen.

Fik du ikke læs den første artikel, kan du finde den her:

Hvem tester autostole og hvor kan man se test resultater?

 

Hvor tit bliver der testet autostole

Test resultaterne bliver offentliggjort i maj måned og som regel er der i oktober et opsamlingsheat, hvor de sidste resultater kommer med og dem fra juni måned bliver præsenteret igen.

Det er producenterne selv, der vælger, hvilke autostole de vil have testet, men som forældrene er i dag, er producenterne næsten nødt til, at lade alle autostole teste, da de fleste forældre ikke vil købe en autostol, der ikke er testet.

Der har også været enkelte år, hvor ADAC mf. fx. har set på alle autostole under 100 euro. Så det er ikke altid til, at regne med, hvilke stole, der er med i testen.

Hvilke områder testes og hvordan er de bygget op

Autostol testene er blevet meget grundige og der testes på en lang række områder. Autostol testene er delt op i 4 hovedgrupper samt et samlet resultat. Der gives fra 1-5 stjerner i hver hovedgruppe:

–          Sikkerhed (50 %)
–          Brugervenlighed (40%)
–          Ergonomi (10%)
–          Rengøring/Finish (Trækker ikke ned i resultatet)
–          Kemikalier (tæller kun med, hvis negativ)
–          Samlet bedømmelse (100%)

Hvis man ser på test resultaterne for perioden 2007-2010 er kemikalier ikke med, men komfort vises i stedet. Komfort er i 2011 og i de kommende test, lagt ind under ”brugervenlighed”.

De overordnede grupper, viser testresultaterne for alle de underliggende test resultater, som udføres under hver hovedgruppe. Så hvis du vælger en autostol med 4-5 stjerner i de overordnet grupper, kan du altså være sikker på, at den har scoret godt i de underliggende tests.

Ændring i test måderne

Igennem årene har ADAC ændret på, hvordan de tester autostole. Nogle områder har fået mere fokus og for, at følge med udviklingen i bilerne og i autostol reglerne har man været nødt til, at ændre autostol testen. Derfor kan man ikke sammenligne årene 100%.

Du kan således kun sammenligne årene: 2007-2010 og 2011-2014 og 2015-2017.

Sammenligner du en autostol, der er blevet testet indenfor det samme årstal, kan de sammenlignes direkte. Mellem de tre grupper er det kun vejledning.

Det samlede test resultat kan dog godt bruges som en rettesnor. Men i de nyere tests (2015-2017) kan en stol med fx 64-66% godt være bedre end en af de gamle med 72%.

Derfor kan autostol testen ikke altid stå alene i søgningen efter den bedst testet autostol.

Underliggende test resultater

For at du kan danne dig et overblik over, hvor grundig autostol testen er, kan du her se, hvor mange punkter/områder, som testen kommer ind omkring:

 

Sikkerhed (50%) Brugervenlighed Rengøring/finish Skadelige kemikalier
Fronttalkollision 64 km/t (40%) Risiko for forkert montering Rtengøring PAH
Sidekollision 50 km/t (40%) Fastsspænde barnet Håndværksmæssig udførsel Betræk
Sele position og størrelses jurstering (10%) Installation i bilen Ftalater
Stabilitet på bilsædet (10%) Justering af størrelse Flammehæmmere
Brugermanual Phenolforbindelser
Plads i autostolen Organisk tin
Hovedstøtte Farvestoffer
Nødvendig plads i bilen Formaldehyd
Siddeposition Bromerede flammehæmmere
Komfort for barnet Tungmetaller
Benstøtte
Polstring
Barnets udsyn

 

Hvis du vil se de underliggende test resultater for de enkelte autostole, er TÆNK’s test oversigt pt. den eneste mulighed og jeg har dem desværre ikke med i min autostol test oversigt.

Hvordan foregår den fysiske test

Autostolene bliver i dag fastspændt i et råt karrosseri af en Opel Astra H 5-dørs. Karrosseri er fastspændt på en stor stålslæde, der sendes af sted og nedbremses brat fra 64 km/t, hvilket svarer til en front kollision direkte mod en barriere. Det samme gør man med side kollisioner, men her er hastigheden 50 km/t.

Test resultaterne forudsætter, at autostolen er korrekt monteret og gælder for lige netop DEN stol, i DEN bil og med DET barn og derfor kan man ikke overfører testresultaterne 100% til ens egen bil. Dog kan test resultaterne sagtens bruges som en rettesnor, da der ikke er de store afvigelser.

Det er Tyske ADAC der står for den ovenstående test, hvilket også er den dynamiske test af autostole.

Den praktiske test med, at sætte rigtige børn i autostolene og se, hvordan barnet siddet mv. foretages af den østrigske automobilklub sammen med den schweiziske automobilklub.

Producenterne tester også selv autostole

Inden en autostol kommer på markedet har den været igennem mange 100vis – endda 1000vis af tests af producenten, så de er sikre på, at stolen kan holde. Maxi Cosi viser fx. i denne video, hvordan en stol ved dem kommer igennem en laaang række tests inden den kommer på markedet. Dette er bla. en af årsagerne til, at stolene fra Maxi cosi altid klarer sig godt i autostol testen.

Test af bagudvendte autostole

De bagudvendte autostole klarer sig altid dårligt i de store tests fra ADAC og ICRT, og det skyldes, at de tester stolene fremadvendt selvom de også kan anvendes bagudvendt og derfor kan man ikke direkte sammenligne dem med de fremadvendte austole.

(Området vil ikke blive behandlet yderligere her, men kommer med i fokus serien omkring bagudvendte autostole, som er under udarbejdelse af vores danske ekspert på området.)

Hvis du har spørgsmål til ovenstående eller spørgsmål omkring den praktiske del omkring test af autostole, er du mere end velkommen til at skrive nedenfor.

Kan også være, at der er områder du hellere vil have uddybet end ovenstående og så vil jeg meget gerne gøre det.

Tredje og sidste indlæg om test af autostol finder du her:

Derfor er “test vindere” ikke altid bedst!

——————– Update ——————–

Lena skrev indlægget på hendes blog og kan læses her:
http://www.sikkerautostol.dk/2010/09/testresultater/

Her går hun lidt mere i dybten med testen og den mere tekniske del + hun har set nærmere på testen af de bagudvendte autostole

The post Test af autostole i praksis appeared first on Autostol.dk.

Fejl montering dræber. Læs hvor farlig løse seler er!

$
0
0

Nu skal du høre. Det er ikke nok at købe den sikreste autostol.

Jeg havde en voldsomt ubehagelig oplevelse til et seminar hos Statens Vej- og Transportforskningsinstitut i Sverige. De ville vise os, at en norsk undersøgelse talte sandt. De havde undersøgt 13 ulykker med døde børn, og forkert montering af selerne i autostolene dræbte uanset om farten var normal eller høj.

Tænk lige over det. Farten havde ikke betydning.

I Sverige fik jeg syn for sagen. De viste os billeder fra virkeligheden. Døde børn i færdselsuheld.

Uden at gå for meget i detaljer, kan jeg sige, at en baby, hvis sele ikke er stram nok i autostolen, kan ryge ud af den, slå hovedet mod nakkestøtten og så flyve rundt i bilen.

Et større barn på 15-36 kilo, som ikke sidder rigtigt i autostolen, kan få skåret maven og de indre organer op af sikkerhedsselen, fordi den ikke sidder rigtigt over hoften og skulderen.

Jeg er virkelig ked af at skulle male de her billeder for dig. På samme måde er jeg også ked af selv at have set dem.
Men de er vigtige.

Vi må undgå at den slags sker!

Under beregningen kan du læse, hvordan dit barn skal monteres – alt efter vægtklasse!

Beregn: Hvor meget vejer dit barn ved et sammenstød?

Dit barn bliver voldsomt tungt ved et sammenstød. Det er derfor, at løse eller forkert monterede seler er farlige.
Prøv at indtaste dit barns vægt og en hastighed, hvor et sammenstød kunne ske:

Vægt (kg.)

Hastighed (km/t)

Ved et sammenstød vejer dit barn nu det samme som en YYYXXX kg.
Kan selen holde på en YYY?

Husk at montere dit barn korrekt. Fejlmontering er skyld i dødsfald

Du kan læse mere om de norske undersøgelser her og her .


The post Fejl montering dræber. Læs hvor farlig løse seler er! appeared first on Autostol.dk.


Undersøgelse: Dækker forsikringsselskaberne dine autostole?

$
0
0
Hvorfor er i ligeglad med mig?
Hvorfor tænker flere af forsikringsselskaberne ikke på mig?

Vi har undersøgt sagen – få svaret her! De 14. største forsikringsselskaber har deltaget i undersøgelsen og flere svar er chokerende!

Man kunne tro, at på et område som autostole, var forsikringsselskabernes dækning rimelig ens, da de alle gik op i børnesikkerhed. Dette er desværre ikke tilfældet, som du kan se i nedenstående sammenligning.

Der er således stor forskel i, hvornår de enkelte selskaber går ind og vurdere, at en stol er totalskadet og skal erstattes – lige fra det selskab, der skifter jf. eksperternes og producenternes anbefaling (Römer anbefaler ved kollisioner over 10 km/t og Maxi Cosi anbefaler over 30 km/t og stolen skal skiftes) til dem, der næsten kun skifter ved synlige skader eller dem, som jeg synes er værst, kræver at kunden skal bevise, at der er sket en skade på stolen – for hvordan skal man som alm. forbruger kunne bevise det?

Da jeg sendte mine spørgsmål af sted til forsikringsselskaberne, havde jeg en ide om, at der måske var en forskel i dækningerne – men havde ikke forstillet mig, at der var så stor forskel.

Så læs nedenstående og se, hvordan dit forsikringsselskab dækker.

Du kan læse her, hvorfor det er vigtigt, at du skifter stolen ved kollisioner.

Undersøgelsens vindere og tabere

Der er ingen tvivl om, at undersøgelses store vindere blev FDM/Runa/Bauta/Lærerstandens Brandforsikring (samme forsikringsselskab) og TopDanmark/Danske Forsikring. Hos disse selskaber er børnenes sikkerhed 1. prioritet og du får dækket din autostol uden problemer. De følger producenternes anbefalinger og erstatte efter bare det mindste uheld.

Hvis man ser på taberne, er der heller ingen tvivl om, at det er Tjenestemændens Forsikring(TJM)/Tryg og GF Forsikring.

TJM og Tryg fordi de kun dækker ved større bilskade. Var autostolen tom ved kollisionen, dækker de kun synlige skader.

GF Forsikring fordi de har lagt ansvaret over på kunden. Det er således dig, der skal påvise, at der er sket en skade på autostolen – og det kan jo være svært!

Alle forsikringsselskaberne dækker sig godt nok indunder, at “tvivl, skal komme kunden til gode”, men det betyder bare, at de først følger nedenstående svar og brokker kunden sig, så kan det være, at de erstatter stolen.







Har du læst ovenstående – og er dit forsikringsselskab blandt de dårligste? Ja så kan du få et tilbud på billig bilforsikring her.

*) Dagsværdi: Genanskaffelsesprisen af autostolen med rimeligt fragdrag for værdiforringelser ved alder, brug, nedsat anvendeligehed eller andre omstændigheder.

**) Sandsynligt: Der skal en hvis hastighed til, før det vurderes for sandsynligt, at der er skader på autostolen. Parkeringsskader, kollisioner ved lave hastigheder mv. vurderes ikke som sandsynligt, at de har medført “usynlige” skader på autosotlen.

***) Påviselig skade: Udgangspunktet er, at hvis der ikke er sket en påviselig skade på autostolen, så bliver autostolen ikke umiddelbart erklæret totalskadet. Det er anmelder (kunden) der skal påvise, at der er sket en skade.

****) Tilsvarende: er i videst muligt omfang samme mærke/model. Findes samme mærke og/eller model ikke længere, vil vi erstatte svarende til en tilsvarende model/et tilsvarende mærke.


Hvorfor denne undersøgelse

Jeg havde læst på flere fora, at der var forskel i dækningerne og flere forældre var nervøse for om de nu kunne bruge stolene. Forsikringsselskabet ville ikke erstatte, da de ikke mente, der var problemer med dem.

Derfor sendte jeg en mail af sted til landets forsikringsselskaber med ovenstående spørgsmål og spurgte om ikke de ville svare på dem samt sende deres betingelser med på bilforsikringen og indboforsikringen. Flere af forsikringsselskaberne var hurtige til, at svare tilbage, men der var 2-3 af de helt store, som skulle rykkes en del gange. Efter et par måneder lykkes det og ovenstående forsikringssammenligning er resultatet af min undersøgelse.

Alle forsikringsselskaberne har fået tilsendt samme spørgsmål og blevet bedt om, at svare så prøv på spørgsmålene, så de kunne sammenlignes. Derudover har enkelte af dem modtaget en ekstra mail med et par opklarende spørgsmål, som var nødvendige for, at jeg kunne forstå deres svar og gøre det hele mere præcis.

En del af forsikringsselskaberne bruger eksterne taksatorer til, at vurdere skaderne. Jeg havde tilbage i 2013 en snak med et stort taksator firma og spurgt, hvordan de vurdere autostole. Det fik jeg nogle interessante svar ud af, men jeg glemte desværre at optage samtalen. Efterfølgende spurgte jeg dem pr. mail for at få mere præcise svar og for, at have det på skrift, men det nægtede de at svare på – hvorfor mon?

The post Undersøgelse: Dækker forsikringsselskaberne dine autostole? appeared first on Autostol.dk.

Lad ikke børn sidde i bilen!

$
0
0

Der kan blive varmt i bilen – utroligt varmt! – selv i den danske sommer. Der går ikke mange minutter fra du er gået fra bilen til den er så varm, at det kan få store konsekvenser for dit barn.

Denne film er fra USA – den rammer hårdt, men er også relevant i Danmark:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=XNDWN8KDVSM[/youtube]

Selvom du lader vinduerne stå åbne i bilen, vil der stadig blive meget varmt inde i bilen og det kan et lille barn ikke holde til.

Så varmt bliver der i bilen

Det går kun 15 minutter, i en overophedet bil, før et barn kan få skader på hjernen eller nyrefejl. Når barnet bliver overophedet og når en temperatur på 40+ grader begynder det at være kritisk og ved 42,6+ grader dør barnet.

Der er lavet tests, der viser, hvor varmt der bliver i en bil. Testen er lavet med en mørk bil med grå sæder (mørke sæder øger varmen endnu mere!):

Temperaturen var mellem 22-35 grader og der var ikke den store forskel i, hvor hurtig temperaturen steg. Her kan du se, hvor hurtig temperaturen stiger:

Efter 10 minutter – temperaturen er nu steget 10 grader!
Efter 20 minutter – temperaturen er nu steget 16 grader!
Efter 30 minutter – temperaturen er nu steget 19 grader!
Efter 60 minutter – temperaturen er nu steget 24 grader!
Efter 2 timer – temperaturen er nu steget 28 grader!

Undersøgelsen vidste, at det kun havde lille effekt, at åbne vinduerne på klem.

I denne nye film kan du se, at man faktisk kan lave en pizza på bagsædet af bilen – for så varmt bliver der!

[youtube]https://youtu.be/8Me0kbd_yZE[/youtube]

Gør noget aktivt

Hvis du går forbi en bil og ser et barn sidde i bilen – er du næsten lige så skyldig som forældrene, hvis ikke du gør noget:

  1. Se hvordan barnet har det.
  2. Er det ved bevidsthed? Det kan være svært at se om barnet sover. Men se om barnet ser svedig ud eller er meget rød i hovedet.
  3. Vurdere om du skal få bilen op eller om du kan nå, at efterlyse forældrene inde i supermarkedet.

Så gør dig selv og barnet den tjeneste, at tage det med ind når du handler. Selvom det sover og du kun er væk i få minutter. Du kan blive optaget og det kan ende med, at tage de få ekstra minutter for meget, som kan betyde liv eller død.

Det sker dog sjældent i Danmark

Det sker meget sjældent i Danmark, at børn omkommer på denne måde. Nok fordi vi danskere tænker os mere om, men også fordi der ikke er helt så varmt om sommeren.

Men med de sidste par års varme somre, kan det sagtens tænkes, at det vil komme til at ske igen. Så brug fornuften og lad ikke børn blive siddende i bilen.

Historier fra udlandet

Her et par historier. En fra Sverige fra 2013 og en fra sidste år i Frankrig.

http://www.mx.dk/nyheder/global/story/29023092

http://www.avisen.dk/spaedbarn-doer-i-frankrig-glemt-i-brandvarm-bil_277069.aspx

Se også denne film, hvor barnet dog bliver reddet:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=OMUi6H22918[/youtube]

*Alle ovenstående data stammer fra de to film, der henvises til. Det er undersøgelser foretaget i USA. Jeg har ikke selv kontrolleret om det er korrekt, men udfra, hvem der har taget undersøgelserne, er jeg overbevist om, at de er korrekte.

The post Lad ikke børn sidde i bilen! appeared first on Autostol.dk.

I hvilken side skal autostolen placeres?

$
0
0

Ovenstående kunne meget vel være et spørgsmål til ekspedienten i forbindelse med jeres søgning efter den første autostol.

For hvor i bilen er babystolen bedst placeret og er der sikkerhedsmæssigt forskel – når man altså kun har én autostol i bilen?

Sikkerhedsmæssigt er der ingen forskel på om babystolen står bag førersædet eller bag passagersædet, da en bil er lavet sådan, at den er sikker på begge sider. Der er heller ikke noget i lovgivningen, der bestemmer, hvor i bilen babystolen skal være placeret, men det er alligevel et spørgsmål, som mange nybagte forældre stiller sig selv – for den ene side må være mere optimal end den anden.

Jeg har spurgt en række forældre, hvor i bilen de har placeret babystolen og som det ses af nedenstående, er overvægten på ” Bag passagersædet”:

Placering af autostol i bilen

 Faktisk har næsten 3 ud af 4 af de adspurgte babystolen stående bag passagersædet. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi også herhjemme har autostolen stående bag passagersædet. Selvom der sikkerhedsmæssigt ikke er en forskel, må der næsten være en forskel siden så mange har valgt det.

Sammen med ovenstående spørgsmål, blev forældrene også spurgt om, hvorfor de netop havde valgt dén placering i bilen. Der er både fordele og ulemper ved, at have autostolen stående bag hvert sæde.

Placering bag passagersædet

Grunden til, at vi herhjemme, bl.a. har autostolen stående bag passagersædet er for, at når barnet skal ind i bilen, står man som forældre inde på fortovet eller i rabatten og ikke ude i trafikken.

Derudover ser nogle forældre det også som en fordel, da det er nemmere at få kontakt med barnet og holde lidt øje med barnet. Det er dog farligt, at koncentrerer sig for meget om barnet mens man køre, hvorfor jeg anbefaler, at man ikke gør det mens man køre.

Placering bag førersædet

Flere vælger denne placering, da det er nemmere for passageren, at få kontakt med barnet og samle evt. legetøj, sut ol. op. Det er også nemmere for passageren, at snakke med barnet og ellers sørge for, at barnet har det godt under turen.

Mange forældre taler om, at det sikreste er, at have autostolen stående bag førersædet, da føreren af bilen, ved en kollision, vil forsøge, at undvige ”faren” og derfor styre væk, hvis det er muligt. Hvis barnet så sidder i modsatte side af føreren vil barnets side af bilen komme tættere på ”faren” og derved skulle barnet være mere udsat bag passagersædet end bag førersædet. Jeg har dog ikke kunne finde nogle undersøgelser, der understøtte den adfærd, men det lyder meget logisk, hvorfor jeg ikke tør afvise, at dette er korrekt.

Der kan også være tilfælde, hvor autostolen er nødt til, at stå i den ene eller anden side. Det kan f.eks. være, hvis den ene forældre er meget lang og derfor er nødt til, at have sædet langt tilbage. I sådan et tilfælde vil det ikke være muligt, at have stolen stående bag sædet og man må vælge det modsatte sæde.

Hvilken placering skal du så vælge?

Der er fordele og ulemper ved begge sider, men hvis du ofte parkerer inde i byen, i siden af vejen eller hvor man nu vil være tæt på trafikken, hvis barnet skulle ind/ud af bilen bagfra førersædet, så ville jeg vælge, at have autostolen bag passagersædet, da man så ikke kommer ud for den risiko.

Er ovenstående ikke en situation man ofte kommer ud for vil jeg vælge, at placere autostolen bag førersædet, da den menneskelige reaktion ved et uheld, kan betyde, at man vil udsætte sit barn for fare ved, at have det stående bag passagersædet.

The post I hvilken side skal autostolen placeres? appeared first on Autostol.dk.

Autostol regler i andre lande

$
0
0

Autostol reglerne rundt i verdenInden du tager familien afsted på kør-selv-ferie, bør du undersøge de forskellige landes regler for brug af autostole og hvordan og hvor i bilen du må placerer dine børn.

Selvom du i mange tilfælde er godt dækket ind ved at følge de danske regler, er der lige så mange lande, hvor reglerne er anderledes. Der er en reel risiko for, at du ikke har sikret dit barn korrekt i forhold til landets lovgivning, hvilket kan få konsekvenser for føreren af bilen.

Eksempel:

Efter de danske regler må børn over 135 cm. sidde uden sikkerhedsudstyr og hvor de vil i bilen. Men i Tyskland er grænsen 150 cm og 12 år.

I Danmark sidder sønnen ikke længere i autostol, da han er blevet  140 cm. I tager afsted på ferie, men bliver stoppet i Tyskland og må ikke kører videre før i har fået en autostol/selepude til sønnen.

Lillesøsteren, er en velnæret 1-årig på11 kg. I Danmark må hun sidde i en fremadvendt autostol, men kører i til Frankrig skal stolen være bagudvendt, indtil hun har taget mindst to kg på.

Det er derfor vigtigt, at læse reglerne inden i tager afsted.

De danske regler kan du læse om her: Regler om autostole 

Er du mere til grafik og billeder, kan du se autostol reglerne og anbefalingerne som grafik: Regler som grafik

Det er føreren af bilen, der har ansvaret for, at alle børnene i bilen er spændt forsvarlig fast – både når du køre i ind- og udland.

Klik og se reglerne for det pågældende land:

Australien

Irland

Norge

Sverige

Belgien

Israel

Polen

Syd Afrika

Bosnien-Hercegovina

Italien

Portugal

Tjekkiet

Bulgarien

Japan

Rumænien

Tyrkiet

Cypern

Kroatien

Rusland

Tyskland

Estland

Letland

Schweiz

Ungarn

Finland

Litauen

Serbien

USA

Frankrig

Luxembourg

Slovakiet

Østrig

Grækenland

Makedonien

Slovenien

Grønland

Holland

Montenegro

Spanien

Hviderusland

New Zealand

Storbritannien

_______________________________________________________________________________________
Australien

Børn op til 6 måneder skal sidde i en bagudvendt autostol.

Børn mellem 6 måneder og 4 år skal enten sidde i en fremadvendt eller bagudvendte autostol og de må ikke sidde på forsædet i biler med 2 eller flere rækker sæder.

Børn fra 4 til 7 år skal sidde på en selepude eller i en fremadvendt autostol og de skal spændes fast med bilens 3-punktsele. Derudover må de kun sidde på forsædet, hvis bagsædet er fyldt op med børn under 7 år.

_______________________________________________________________________________________
Belgien

Følger du de danske regler og retningslinjer, overholder du også autostol reglerne når du kører i Belgien.

_______________________________________________________________________________________
Bosnien-Hercegovina

Det er kun børn over 12 år, der må sidde på forsædet og indtil barnet er 5 år skal det sidde fast spændt på bagsædet i en autostol, der passer til barnets størrelse.

_______________________________________________________________________________________
Bulgarien

Følger du de danske regler og retningslinjer, overholder du også autostol reglerne når du kører i Bulgarien.

_______________________________________________________________________________________

Cypern

Følger du de danske regler og retningslinjer, overholder du også autostol reglerne når du kører på Cypern – der er dog den undtagelse, at børn under 5 år ikke må sidde på forsædet.

_______________________________________________________________________________________
Estland

Følger du de danske regler og retningslinjer, overholder du også autostol reglerne når du kører i Estland.

_______________________________________________________________________________________
Finland

Følger du de danske regler og retningslinjer, overholder du også autostol reglerne når du kører i Finland.

_______________________________________________________________________________________
Frankrig

Børn under 13 kg. skal sidde i en bagudvendt autostol og indtil de er 10 år skal de sidde fastspændt i godkendt sikkerhedsudstyr, der er tilpasset efter alder og størrelse.

Så længe barnet er under 10 år, må det kun sidde på forsædet, hvis bilen ikke har seler på bagsædet eller der ikke er et bagsæder i bilen. Dog må forsædet benyttes, hvis bagsædet er fyldt op med børn under 10 år.

_______________________________________________________________________________________
Grækenland

Følger du de danske regler og retningslinjer, overholder du også autostol reglerne når du kører i Grækenland.

_______________________________________________________________________________________
Holland

Følger du de danske regler og retningslinjer, overholder du også autostol reglerne når du kører i Holland.

_______________________________________________________________________________________
Hviderusland

Følger du de danske regler og retningslinjer, overholder du også autostol reglerne når du kører i Hviderusland – der er dog den undtagelse, at det kun er børn over 12, der må sidde på forsædet.

_______________________________________________________________________________________
Irland

Børn under 3 år må sidde på både for- og bagsædet. Sidder et barn under 3 år på forsædet, skal det sidde i en bagudvendt autostol med airbaggen slået fra.

Derudover skal børn under 150 cm., som vejer mindre end 36 kg. sidde i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til barnets størrelse – både selepude og autostol kan bruges.

_______________________________________________________________________________________

Israel

Følger du de danske regler og retningslinjer, overholder du også autostol reglerne når du kører i Isreal – der er dog den undtagelse, at børn under 12 år skal sidde på selepude eller i autostol, hvis de sidder på forsædet.

_______________________________________________________________________________________
Italien

Når du kører i en dansk bil, overholder du autostol reglerne i Italien, hvis du overholder de danske regler og retningslinjer.

Men kører du i en lejet bil (en bil på italienske nr. plader) skal børn under 150 cm., som vejer mindre end 36 kg. sidde i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til barnets størrelse – både selepude og autostol kan bruges.

I den lejet bil, skal børn under 9 kg sidde bagudvendt.

_______________________________________________________________________________________

Japan

Børn under 6 år skal sidde i autostol.

_______________________________________________________________________________________
Kroatien

Børn under 2 år må sidde på både for- og bagsædet. Sidder et barn under 3 år på forsædet, skal det sidde i en bagudvendt autostol med airbaggen slået fra.

Indtil barnet er 12 år skal det sidde fastspændt på bagsædet i godkendt sikkerhedsudstyr, der er tilpasset efter alder og størrelse.

_______________________________________________________________________________________
Letland

Børn under 150 cmskal sidde i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til barnets størrelse – både selepude og autostol kan bruges. Hofteselen kan anvendes sådan, at bilens 3-punktsele ikke kommer i over halsen eller skulderne.

_______________________________________________________________________________________
Litauen

Følger du de danske regler og retningslinjer, overholder du også autostol reglerne når du kører i Litauen – der er dog den undtagelse, at børn under 12 år skal sidde på selepude eller i autostol, hvis de sidder på forsædet.

_______________________________________________________________________________________
Luxembourg

Bagudvendte autostole må ikke stå på forsædet, hvis airbaggen er aktiv.

Indtil 3 år skal alle børn sidde i godkendt sikkerhedsudstyr – tilpasset barnets højde og vægt.

Børn fra 3 år til 150 cm (helt op til 17 år!) skal sidder fastspændt med godkendt sikkerhedsudstyr, som er tilpasset barnets højde, vægt og alder. Hvis barnet vejer over 36 kg. må det på bagsædet siddet fastspændt med bilens almindelige og bilens 3-punktsele.

_______________________________________________________________________________________
Makedonien

Følger du de danske regler og retningslinjer, overholder du også autostol reglerne når du kører i Makedonien – der er dog den undtagelse, at det kun er børn over 12, der må sidde på forsædet.

_______________________________________________________________________________________
Montenegro

Følger du de danske regler og retningslinjer, overholder du også autostol reglerne når du kører i Montenegro – der er dog den undtagelse, at det kun er børn over 12, der må sidde på forsædet.

_______________________________________________________________________________________
New Zealand

Børn op til 5 år skal sidde i godkendte autostole eller på selepuder tilpasset barnets højde og vægt.

Fra 5-7 år må barnet også sidde fast spændt med bilens 3-punktsele, men der anbefales også autostole til den aldersgruppe.

Er der ikke seler i bilen må, hverken børn eller forældre sidde på forsædet.

_______________________________________________________________________________________
Norge

Indtil barnet er 4 år, skal det sidde i autostol. Når barnet er over 4 år skal det sidde i en autostol eller en sele tilpasset barnets højde og vægt.

_______________________________________________________________________________________
Polen

Børn under 12 år eller børn under 150 cm skal sidde i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til barnets størrelse (højde og vægt) – både selepude, autostol og sele kan bruges.

Bagudvendte autostole må ikke stå på forsædet, hvis der er airbag ved forsædet.

_______________________________________________________________________________________
Portugal

Børn under 12 år eller børn under 150 cm skal sidde i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til barnets størrelse (højde og vægt) – både selepude, autostol og sele kan bruges.

Børn under 3 år må sidde i en bagudvendt autostol på forsædet, hvis airbaggen er slået fra.

_______________________________________________________________________________________
Rumænien

Følger du de danske regler og retningslinjer, overholder du også autostol reglerne når du kører i Rumænien – der er dog den undtagelse, at det kun er børn over 12, der må sidde på forsædet.

_______________________________________________________________________________________
Rusland

Følger du de danske regler og retningslinjer, overholder du også autostol reglerne når du kører i Montenegro – der er dog den undtagelse, at børn op til 12 år skal sidde i autostol eller på selepude, hvis de sidder på forsædet.

_______________________________________________________________________________________
Schweiz

Når du kører i en dansk bil, overholder du autostol reglerne i Schweiz, hvis du overholder de danske regler og retningslinjer.

Men kører du i en lejet bil (en bil på Schweiz nr. plader) skal børn under 12 år, som er mindre end 150 cm. sidde i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til barnets størrelse – både selepude og autostol kan bruges.

_______________________________________________________________________________________
Serbien

Følger du de danske regler og retningslinjer, overholder du også autostol reglerne når du kører i Serbien – der er dog den undtagelse, at børn mellem 3-12 år ikke må sidde på forsædet og alle autostole skal være ECE 44/04 godkendt.

_______________________________________________________________________________________
Slovakiet

Vejer barnet under 36 kg. skal det sidde i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til barnets højde og vægt. Børn mellem 3-12 år ikke må sidde på forsædet

_______________________________________________________________________________________
Slovenien

Børn under 12 år, som er mindre end 150 cm. sidde i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til barnets størrelse – både selepude og autostol kan bruges. Alle autostole skal leve op til ECE 44/03 eller 44/03.

_______________________________________________________________________________________
Spanien

Børn under 12 år, som er mindre end 135 cm., skal sidde i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til barnets størrelse – både selepude og autostol kan bruges. Børn under 12 år eller 135 cm må kun sidde på forsædet, hvis de sidder i autostol.

_______________________________________________________________________________________
Storbritannien

Følger du de danske regler og retningslinjer, overholder du også autostol reglerne når du kører i Storbritannien.

_______________________________________________________________________________________
Sverige

Følger du de danske regler og retningslinjer, overholder du også autostol reglerne når du kører i Sverige – der er dog den undtagelse, at det kun er børn over 140 cm, der må sidde på forsædet, hvis airbaggen er slået til. Er den slået fra, må børn under 140 cm. også sidde på forsædet.

_______________________________________________________________________________________

Syd Afrika

Hvis en autostol, selepude eller sikkerhedssele er til rådighed i bilen, skal denne benyttes.

Alle autostole skal have The South African Bureau of Standards sikkerheds mærke.

_______________________________________________________________________________________
Tjekkiet

Vejer barnet under36 kg. eller er under 150 cm. skal det sidde i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til barnets højde og vægt – både selepude og autostol kan bruges.

_______________________________________________________________________________________
Tyrkiet

Følger du de danske regler og retningslinjer, overholder du også autostol reglerne når du kører i Tyrkiet – der er dog den undtagelse, at det kun er børn over 12, der må sidde på forsædet.

_______________________________________________________________________________________
Tyskland

Er barnet under 12 år eller under 150 cm. skal det sidde i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til barnets højde og vægt – både selepude og autostol kan bruges.

Alle autostole skal leve op til ECE 44/03.

_______________________________________________________________________________________
Ungarn

Børn under 150 cm. skal det sidde i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til barnets højde og vægt – både selepude og autostol kan bruges, dog må børn over 135 cm. godt sidde på bagsædet i bilens almindelige 3-punktsele.

Er airbaggen slået fra må børn under 3 år sidde på forsædet i godkendt autostol.

Er barnet over 135 cm. må det sidde på bagsædet i bilens almindelige 3-punktsele.

_______________________________________________________________________________________
USA

Børn skal det sidde i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til barnets højde og vægt – både selepude og autostol kan bruges.

Det anbefales, at du undersøger reglerne i de enkelte stater, da der kan være forskel fra stat til stat. De fleste bil udlejnings selskaber, er bekendt med reglerne om hør dem ifbm. leje af bil.

_______________________________________________________________________________________
Østrig

Er barnet under 14 år eller under 150 cm. skal det sidde i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til barnets højde og vægt – både selepude og autostol kan bruges, så længe det lever op til ECE 44/03 og 44/04.

Er barnet over 135 cm. kan det undtagelsesvis bruge bilens 3-punktsele uden selepude/autostol, hvis ikke sele sidder på halsen.

Er barnet over 14 år, men under 150 cm skal bilens 3-punktsele anvendes.

_______________________________________________________________________________________
Grønland

Børn under 3 år skal sidde fastspændt i/med godkendt sikkerhedsudstyr tilpasset barnets højde og vægt.

For børn over 3 år, er det lovligt blot, at være fastspændt med bilens 3-punktsele. Man kan dog vælge, at lade børn mellem 3 og 7 år sidde på en selepude eller 15-36 kg. autostol, men det er ikke et lovkrav – blot en mulighed.

_______________________________________________________________________________________

Oversigten er bl.a. lavet ud fra oplysningerne fra den engelske organisation RoSPA

The post Autostol regler i andre lande appeared first on Autostol.dk.

Læs alt om autostolbaser og hvorfor du bør købe en

$
0
0

Autostol base - grafikSkal du vælge en ”base” til babystolen eller er det ikke nødvendigt? – basen er hurtig en ekstra post på 1.000 kr. i budgettet. Derfor spørger mange om det er nødvendigt med en base og det vil jeg prøve, at se nærmere på i dette indlæg.

Hvad er en autostol base

Basen er en anordning til, at sætte babystolen fast i bilen. Du installerer basen og når du skal ud og køre klikker du blot autostolen fast i basen og du er klar til at tage af sted – hvilket du kan se på billedet.

Øger baser sikkerheden

Hvis man ser på autostol testen, er baserne med til, at øge sikkerheden betydeligt. Ved enkelte modeller er stolen faktisk testet hele 40% bedre i en base! Og det er ved korrekt montering af begge dele.

Selemontering af babystolen øger risikoen for fejlmontering og der er en risiko –HVER GANG – du har sat stolen fast. Dette undgår du med en base, da det blot er en gang du skal montere den korrekt og så sidder den perfekt gang efter gang.

Hjælpe funktioner i basen

De fleste baser har lys og lyde, der viser om den er korrekt monteret i bilen og om babystolen er klikket korrekt fast. Isofix baserne kan fortælle om de sidder korrekt fast i bilens isofix forankringspunkter – dette er ikke muligt med de selemonteret baser.

Baserne har et støtteben, som går ned og støtter i bunden af bilen. Støttebenet sikre, at basen ikke roterer fremad ved en kollision. Når du har sat støttebenet ned, er der oftest en lampe eller en ”biblyd” der fortæller om du har gjort det korrekt og der er således en meget lille risiko for, at du kan gøre det forkert.

I denne video kan du se, hvordan basen giver lyde og lyser når basen bliver monteret:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=P_KRrPUF-QU[/youtube]

Isofix og sele base – eller begge dele

Baserne kan fås til montering med isofix eller bilens 3-punktsele – enkelte modeller kan faktisk monteres med begge dele.

Det betyder, at du først skal finde ud af om din bil har isofix (læs mere om isofix her) og har den ikke det, skal du købe en selemonteret base.

Hvis man ser på autostol testen, er der næsten ingen forskel på isofix- og selemonteret baser – hvis de er monteret korrekt! (læs mere om montering her).

En sele monteret base, skal kontrolleres for korrekt montering lige så ofte som en selemonteret stol og derfor er du nødt til, at kontrollere mindst en gang om ugen (hvis i køre hver dag). Dette undgår du med en isofix base. Når først du har sat den fast i bilen – ja så sidder den fast.

Kan basen bruges til andre modeller og stole

Producenterne har lavet det så smart, at deres egen base, kun kan bruges til deres egne stole. Derfor vil en Cybex base kun passe til Cybex stole og det samme med Römer. Baserne kan så bruges til alle de babystole, som producenten har. Så har du en base til jeres første autostol, Römer Baby Safe Plus som er gået i stykker, vil i kunne nøjes med, at købe en ny Römer Baby Safe Plus 2 og så bruge den gamle base hertil.

Basen skal kun bruges til babystolen

Som udgangspunkt skal basen kun bruges til babystolen. Det er nemlig kun babystolen, som man sætter fast med baserne, da de næste størrelser har isofix-kroge direkte under stolen og man ikke tager den ud og ind af bilen, som ved babystolen.

Der findes dog en enkelt model, Maxi Cosi Pearl, som sidder i samme base, som den babystolen sad i.

Flytning fra bil til bil

Basen er næsten uundværlig, hvis I ofte skifter stolen mellem bilerne. Som tidligere nævnt, er der risiko for fejl montering, hver eneste gang i skal sætte stolen fast og det kan tit være bøvlet, at sætte stolen fast mens barnet sidder deri. Alt dette undgår du, hvis der stolen blot skal sættes fast i basen.

Er det f.eks. mor der afleverer i dagplejen eller vuggestuen og far der henter vil det være meget frem og tilbage med autostolen. Det kan således være en kamp, at få det lille trætte barn til, at vente på, at man bliver færdig med, at spænde stolen fast.

Konklusion

Selvom det kan virke meget dyrt, at købe en base, der kun skal bruges til én stol, så er jeg ikke et sekund i tvivl om, at basen er noget af det bedste du kan gøre for dig og dit barn.

  • sikkerheden øges markant
  • risikoen for fejlmonteringer nedsættes
  • det bliver nemmere at komme af sted på tur med barnet
  • barnet får bedre hvile- og sidde positionsmuligheder

Jeg har således svært ved, at se noget negativt ved, at købe en base og vil således anbefale alle til, at købe en base til deres babystol. Det er underordnet om i vælger isofix eller selemonteret base – bare vælg en base 🙂

The post Læs alt om autostolbaser og hvorfor du bør købe en appeared first on Autostol.dk.

Viewing all 138 articles
Browse latest View live